StoryEditor

To je výkon! Za rok a pol schudol 47 kíl a vyhral polmaratón

02.07.2013, 11:03
Autor:
redakciaredakcia

Pred rokom a pol vážil 133 kilogramov. Teraz má 86 a nedávno vyhral vo svojej vekovej kategórii polmaratón vo Vancouvri - za úctyhodnú hodinu a 36 minút.

Lonnie St. John má 43 rokov, žije v Oregone a s manželkou Roni má štyri deti. "Mal som nadváhu v podstate celý môj život. Rok 2012 som začal rovnako ako tie predchádzajúce - tradičným predsavzatím, že schudnem. Zábavné je, že tentoraz som na rozdiel od minulosti neprestal," opisuje Lonnie pre magazín Runner’s World.

Postupne zhodil viac ako tretinu svojej hmotnosti. "Prvých 10 - 15 kíl šlo dole len vďaka tomu, že som upravil stravovanie. S pohybom som začal až neskôr, lebo v tomto smere boli možnosti môjho tela dosť obmedzené. Po pár mesiacoch som zašiel do posilňovne, aby som zistil, čo si môžem dovoliť. Nebolo to nič extra, ale vytrval som a po čase som dokázal odbehnúť jednu míľu," opisuje. "Potom to už bola iba záležitosť vytrvalosti a každodenného úsilia," dodáva.

Za najťažšiu prekážku, s ktorou sa stretol, považuje - čas. "Všetci máme čas, len si musíme určiť priority. A beh sa postupne stal mojou prioritou. Často sa mi ráno nechcelo vstať a ísť trénovať. V takých chvíľach sa ukáže, ako veľmi chcete niečo vo svojom živote zmeniť," hovorí pracovník zákazníckeho servisu so zdravotníckymi pomôckami.

Má niekoľko obľúbených výrokov.

Napríklad: Nebež nohami. Bež srdcom.

Alebo: Buď fit vďaka tréningu, chudni v kuchyni.

Tým druhým sa riadil od začiatku. Kontroloval si porcie jedál a kalórie, ktoré konzumoval. Zameral sa na chudé mäso a zeleninu. Úplne vylúčil sladkosti. Iba z času na čas si doprial pizzu či hamburger, čo boli predtým základné piliere jeho stravy.

Pri otázke, čo mu dalo behanie, bez váhania odpovie - ľudí. "Bežecká komunita je veľmi súdržná, ľudia sa ohromne podporujú. Úprimne môžem povedať, že bez ich podpory by som sa nezlepšil tak rýchlo. Alebo vôbec," tvrdí.

Teraz sníva o štarte v Bostonskom maratóne a tým, ktorí zvažujú, že začnú behať, odkazuje: "Prestaňte sa báť. Bude to bolieť, ale bude to stáť za to. Ale nestane sa to zo dňa na deň. Každý deň sa musíte snažiť o čo najviac správnych rozhodnutí týkajúcich sa tréningu a stravy. Ak spadnete, znova vstaňte! Verte mi, bude to ešte lepšie, než si predstavujete."

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 03:53