StoryEditor

Krásne preteky. Ale organizátorov škrel zapatrošený bicykel

22.07.2013, 21:20
Autor:
msms

Rekordná účasť, skvelá atmosféra, krásne preteky a jeden zapatrošený bicykel. Tretí ročník horského triatlonu Oravaman potvrdil vysoký štandard, ale spomínaná nepríjemnosť organizátorov škrela. Bicykel totiž zmizol najväčšej ženskej hviezde podujatia Maďarke Erike Csomorovej.

Keď favoritka pretekov absolvovala plaveckú časť a prišla do depa, svoj bicykel hľadal márne. Nebol tam. "Najskôr sme si mysleli, že ho niekto ukradol. Nakoniec sa zistilo, že bol v aute - len bol založený matracmi a chlapci si ho pri vykladaní nevšimli. Nešťastná náhoda, bola to naša chyba," vysvetľoval šéf pretekov Peter Paľa.

Dlho nebolo jasné, čo sa s bicyklom stalo. "Celý čas som rozmýšľal, kde zoženieme 5000 eur na nový. Našťastie, poobede sa našiel. Erike som sa ospravedlnil, prijala to športovo. Je to zdvihnutý prst, musíme si dávať väčší pozor,\\\" naznačil Paľa.

Csomorová sa po plávaní odviezla autobusom na začiatok bežeckého úseku a absolvovala ho. Naznačila, že by sa na Oravu rada vrátila.

Jej peripetie uľahčili cestu k obhajobe lanského triumfu Zuzane Vojtekovej, pre ktorú je Oravaman domovským triatlonom - pochádza totiž z Podbiela, z ktorého je to len zopár kilometrov.do Zuberca, centra pretekov. \\\"Som tu doma, poznám tie kopce a podľa mňa sú to najlepšie zorganizované preteky na Slovensku,\\\" vravela Vojteková.

Tvrdila, že vážnejšiu krízu na trati nemala, hoci tradične jej dal zabrať výneh na Rákoň. \\"Umenie na týchto pretekoch je správne si rozložiť sily. Na začiatku to môže ísť každému, ale na konci cyklistickej časti je veľmi ťažké stúpanie na Ťatliakovu chatu, a potom aj beh hore na Rákoň. Mne sa však šlo veľmi dobre, som spokojná,\\" doplnila.

Aj kategória mužov mala rovnakého víťaza ako vlani. Tomáš Jurkovič vyhral za 3 hodiny, 17 minút a 39 sekúnd.

\\"Ťažké preteky,\\" odfúkol si v cieli. \\"Konkurencia bola podstatne silnejšia ako vlani, s Danom Polanským som bojoval o víťazstvo až do konca. Veľa sa o ňom nehovorilo, ale veľmi dobre ho poznám a vedel som, že bude silným protivníkom. Vlani som vyhral s prehľadom, teraz som musel siahnuť na dno síl. O to viac si cením víťazstvo,\\" rozoberal Jurkovič.

Priznal, že prežíval aj ťažké chvíle. \\"Neviem, či je niekto, kto by na tejto trati nemal krízu. Na začiatku cyklistickej časti sa mi nešlo dobre. Dan mi ušiel, vytvoril sa 30 - 40-sekundový náskok a nedokázal som ho stiahnuť. Až tesne pred Rákoňom som ho dobehol. Trať poznám, takže v zbehu som si dovolil trošku viac a podarilo sa mi ho striasť,\\" opisoval víťaz.

Jurkovič chválil organizáciu pretekov. \\"Zase sa to posunulo o kus ďalej. Vidno, že preteky ľudí lákajú a aj pre mňa je to srdcovka. Ak sa bude dať, prídem aj o rok,\" naznačil.

Podobných reakcií si organizátori vypočuli mnoho. \"Teší ma to. Až na pár podvrtnutých členkov a jeden stratený bicykel vážnejšie problémy nenastali,\" vravel Paľa, ktorý preteky pripravuje s kamarátmi popri zamestnaní - pracuje v horskej záchrannej službe. \"Týždeň som mal dovolenku, každý deň som 12 - 15 hodín riešil preteky.\"

Hoci Oravaman sa teší čoraz väčšej obľube, masová záležitosť z neho zrejme nebude. "Počet štartujúcich nechceme zvyšovať. Maximálne 400 ľudí aj so štafetami. Vyššie nechceme ísť. Máme komplikovanú logistiku, a aby boli preteky udržateľné, nemôžeme si dovoliť zvyšovať kapacitu," naznačuje.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 14:47