StoryEditor

Saganova oslava so spolujazdcami: Polievali sa vínom

23.07.2013, 17:20
Autor:
TASRTASR

Slovenský cyklista Peter Sagan si po obhajobe zeleného dresu na Tour de France dopraje doma v Žiline pár dní oddychu. Potom sa už sústredí na druhý vrchol sezóny - septembrové majstrovstvá sveta vo Florencii.

Sagan dokázal ako prvý cyklista v histórii vyhrať pri svojich prvých dvoch štartoch na Tour dvakrát zelený dres. "S Tour som veľmi spokojný. Hlavným cieľom bolo obhájiť zelený dres a to sa mi aj podarilo. Teší ma aj to, že som vyhral jednu etapu. Musím však priznať, že som nebol v takej forme ako vlani. V dojazdoch bolo vidieť, že som na najlepších špurtérov nemal," vravel 23-ročný jazdec tímu Cannondale.

Už má za sebou aj oslavy s tímom, ktoré prebehli krátko po skončení záverečnej etapy priamo na Champs-Élysées v Paríži. "Vo vinárni asi 300 metrov od cieľa sme mali večeru. Zišli sa tam pretekári, maséri, technici, celý tím. Z osláv sa nakoniec stala oblievačka vínom," smial sa Žilinčan.

Hoci počas pretekov mnohí kritizovali jazdcov tímu Cannondale za to, že lídrovi nedostatočne pomáhajú v šprintoch, Sagan sa kolegov zastal. "Nahnevalo ma to, vôbec to nie je pravda. Napokon - cieľ sme splnili, podarilo sa nám obhájiť zelený dres," vravel.

Svoju vďaku tímu podčiarkol aj tým, keď sa zriekol podielu z prémii. "Som kapitán a povedal som, že z tých peňazí nechcem nič, keďže na mňa všetci ostatní pracujú. Preto sa aj rozdelia do tímu," naznačil Sagan. Svojim kolegom rozdal aj takmer všetky zelené dresy, ktoré nazbieral na Tour: "Nebola to len moja zásluha, ale aj ich. Dresy išli chalanom, mechanikom, masérom, nech majú aj oni pamiatku. Mne ostali asi len tri."

Sagan sa až v deviatich etapách zmestil do 4. miesta, zvíťazil však iba v jednej. Prispelo k tomu aj zranenie, ktoré utrpel po hromadnom páde hneď v úvodnej etape. "Tá zrážka pre mňa znamenala, že som si to príliš neužíval. Cítil som hendikep najmä počas prvého týždňa, aj preto som mal toľko druhých a tretích miest v etapách, kde som dúfal, že vyhrám," naznačil.

Priznal, že v posledný týždeň v Alpách sa trápil a počítal dni, ktoré ostávali do konca. "Postupne mi dochádzali sily a v závere som si hovoril - už len päť dní, už len štyri... Posledné dni v kopcoch boli naozaj ťažké. Keď si to však uvedomím teraz, tie tri týždne ubehli ako voda."

Veľmi na neho zapôsobili fanúšikovia zo Slovenska, ktorí ho na francúzskych cestách povzbudzovali. "Prišlo ich naozaj veľa. Je pekné, keď idete okolo slovenskej vlajky. Som rád, že u nás stúpol záujem o cyklistiku. Zároveň sa chcem ospravedlniť, že sa nemôžem zastaviť pri všetkých. Nedá sa to, musím sa sústrediť na preteky," reagoval.

Sagan sa vyjadril aj k dopingovým podozreniam, ktoré živili médiá o víťaznom Britovi Chrisovi Froomovi. "Keď dopuje, nakoniec sa to zistí. Tak prečo to o ňom písať dopredu? Keby som bol v jeho koži, cítil by som sa dosť zle. Povedal mi, že absolvoval tri dopingové kontroly za 24 hodín. Ak by dopoval, bol by magor," povedal Sagan, ktorého počas Tour testovali 7-krát.

Po náročnej Tour si dopraje niekoľko dní voľna, no bicykel ani teraz neodloží. "Jazdím stále, ale nie tak dlho," uviedol. Potom chce uspieť na septembrových MS. "Dúfam, že budem v top forme."

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 06:27