StoryEditor

Slováci na MS na medaily nemyslia, ale stratiť sa nechcú

07.08.2013, 14:06
Autor:
TASRTASR

Jedenásť slovenských atlétov bude štartovať na 14. majstrovstvách sveta v Moskve, ktoré sa uskutočnia od 10. do 18. augusta. Dnes väčšina výpravy odcestovala do dejiska šampionátu.

"Ambície vychádzajú z výsledkov, ktoré naši atléti v sezóne dosahovali. Sme realisti, v podstate sa nikto nechystá na medailu, aspoň tabuľkovo to tak nevyzerá," komentoval Peter Korčok, šéf Slovenského atletického zväzu (SAZ). "Samozrejme, potešili by ma osobné maximá, pretože na vrcholnom podujatí sa patrí prekonať tie doterajšie," doplnil.

Finále by si teoreticky malo vybojovať deväť slovenských atlétov - z toho piati chodci sú istí už teraz, keďže u nich sa kvalifikácie nekonajú a všetci štartujú priamo vo finále. Korčok očakáva, že do finálových súbojov by mali postúpiť aj ďalší.

"Kladivári Marcel Lomnický a Martina Hrašnová do nich patria, ak podajú očakávané výkony. Rovnako aj sestry Jana a Dana Velďákové v diaľke a trojskoku. Jedine od Adama Závackého na stovke a Jozefa Repčíka na 800 metrov sa takéto prieniky vzhľadom na konkurenciu neočakávajú. No už len fakt, že máme na svetovom šampionáte šprintéra na stovke s ambícou opäť zlepšiť slovenský rekord a bojovného Jozefa Repčíka na osemstovke taktiež s postupovou chuťou, sa nesmierne cení," naznačil šéf SAZ.

Na MS bude celkovo štartovať 1970 atlétov z rekordného počtu 206 krajín. V prípade úspechu si môžu aj veľmi slušne zarobiť. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) ocení osem najlepších športovcov v každej disciplíne a celková dotácia podujatia je 7,2 milióna dolárov.

Víťazi v individuálnych súťažiach zinkasujú 60-tisíc dolárov, za striebro to bude 30-tisíc a za bronz 20-tisíc. Ôsme miesto je dotované sumiou 4000 dolárov. V tímových disciplínach sú prémie 80-tisíc za zlato, 60-tisíc za striebro a 40-tisíc za bronz.

Špeciálnu prémiu dostanú atléti, ktorí utvoria svetový rekord - prilepšia si o 100-tisíc dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 21:01