StoryEditor

Ženy, jedlo a tarahumarské sandále. Aj o tom je nový RUN

27.09.2013, 09:05
Autor:
redakciaredakcia

Prečo štartuje v pretekoch na Slovensku oveľa menej žien než mužov? S akými ťažkosťami sa stretávajú bežkyne a čo by ich mohlo prilákať na štartovú čiaru v hojnejšom počte? Aj o tom je hlavná téma nového čísla magazínu RUN, ktoré práve vychádza.

Skúsená bežkyňa Dana Janečková okrem toho ženám poradí, ako si vybrať správnu športovú podprsenku.

Ako treba upraviť stravu, keď sa chystáte na preteky v dĺžke okolo desiatich kilometrov? Ako má vyzerať jedálniček deň pred pretekmi a v posledných hodinách pred štartom? Poradíme vám, ako zvládnuť preteky a tréning v plnej sile.

Práca srdca veľa napovie o vašej výkonnosti, kondícii i zdravotnom stave. Ako môžu merania srdcovej frekvenciu prispieť k tomu, aby bol váš tréning efektívnejší?

V novom RUN-e nájdete aj test minimalistickej obuvi, ktorá sa snaží priblížiť behu naboso. Porovnávali sme Merrell Trail Glove, bežecké topánky s nulovým klinom medzi pätou a špičkou, päťprstáky Five Fingers Bikila LS a vlastnoručne vyrobené huaraches, teda sandále slávneho bežeckého kmeňa Tarahumarov.

Sajfa má za sebou poriadny triatlonový krst, absolvoval polovičného Ironmana. Naslepo a slobodne. Aké to bolo? A čo s tým má spoločné Búrlivé víno? Okrem toho nájdete v novom čísle aj ďalšiu časť triatlonového seriálu - tentoraz o príprave na krátky triatlon aj s ukážkou tréningového plánu.

Pretrénovanie je stav, keď telo odmieta tolerovať tréning. Nie je to výsada vrcholových športovcov, pretrénovanie môže pokojne postihnúť aj rekreačných bežcov. Ako ho rozpoznať a ako mu predchádzať?

Reprezentačný tréner slovenských šprintérov Kristán Cupák predstaví prvú časť cvičení bežeckej abecedy. Poradíme vám aj päť jednoduchých zásad, ktoré zlepšia vašu bežeckú techniku.

RUN prináša aj veľké reportáže z dvoch unikátnych slovenských pretekov - horského ultratrailu Nízkotatranská stíhačka a štafetového behu Od Tatier k Dunaju. V novom čísle nájdete tiež rozhovor so slovenskou chodeckou jednotkou Matejom Tóthom, záverečný diel seriálu o histórii jubilujúceho maratónu v Košiciach, veľký prehľad noviniek na trhu s bežeckou obuvou a ešte omnoho viac.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 07:05