StoryEditor

Do Košíc príde aj rekordér Makau. Ako hosť. Pobeží s deťmi

01.10.2013, 14:01
Autor:
redakciaredakcia

AKTUALIZOVANÉ | Košický maratón navštívi aj skvelý kenský vytrvalec Patrick Makau, ktorý do uplynulej nedele držal svetový rekord v maratóne časom 2:03:38.

Pôvodne mal byť iba čestným hosťom a ambasádorom podujatia, napokon však organizátorom prisľúbil, že sa predstaví aj na trati. Spolu s deťmi a ich rodičmi absolvuje 4,2-kilometrový Family Run, ktorý je jedným zo sprievodných behov košického maratónu.

Makau sa stále zotavuje zo zranenia, pre ktoré nemohol uplynulú nedeľu nastúpiť na berlínsky maratón. Práve tam pred dvomi rokmi zabehol svetový rekord a v Berlíne teraz o svoj primát aj prišiel - jeho čas zlepšil o pätnásť sekúnd iný Keňan Wilson Kipsang.

"I keď mu zranenie nedovoľuje absolvovať plnú záťaž, predsa sa objaví na štartovej čiare U.S. Steel Family Runu - iste bude magnetom najmä pre našich najmenších športovcov," uviedol šéf podujatia Branislav Koniar.

Organizátori 90. ročníka Medzinárodného maratónu mieru oznámili mená najvážnejších kandidátov na víťazstvo v pretekoch, ktoré sú na programe už túto nedeľu (6. október). Bežcom s najlepším osobným rekordom na štarte bude Etiópčan Teferi Wodajo Kure, ktorý pred štyrmi rokmi zvládol maratón v Amsterdame za 2:07:45. To je čas o 44 sekúnd pomalší, než je aktuálny rekord MMM z minulého roka.

Bojovať o popredné priečky by mal aj Keňan Philemon Gitia Baaru, ktorý svoje osobné maximum 2:07:49 zabehol vlani práve v Košiciach a skončil druhý. Jeho krajan, lanský víťaz i traťový rekordér Lawrence Kimaiyo svoj triumf obhajovať nepríde.

K ďalším papierovým favoritom bude patriť Keňan Peter Chesang Kurui (osobný rekord 2:08:56) či Etiópčan Gezahegn Alemayehu Abebe (2:09:57). "Pole afrických favoritov ešte pravdepodobne rozšíria dvaja etiópski bežci, ich vizitky sprístupníme neskôr," doplnil Koniar.

O titul maratónskeho majstra Slovenska zabojujú aj tento rok hlavne Imrich Pástor a Jozef Urban. "Pôvodne som nemal štartovať, ale keďže som rodák z Košíc, nenechal som si to ujsť. Cítim sa lepšie ako minulý rok," naznačil Urban, ktorý získal vlani premiérovo titul majstra Slovenska.

Na štart sa v niektorej z disciplín MMM prihlásilo viac ako 9500 bežcov z 53 krajín, čo je rekord podujatia. "Žiaľ, už nemôžeme prijať ďalších záujemcov, no verím, že v budúcom ročníku zvýšime limit športovcov," uviedol Koniar.

Odmeny pre víťazov maratónu:

Muži: 20-tisíc eur za víťazstvo a čas pod 2:07:00, 15-tisíc eur za víťazstvo a čas pod 2:08:00, 12-tisíc eur za víťazstvo a čas pod 2:09:00, 9-tisíc eur za víťazstvo bez časového limitu

Ženy: 15-tisíc eur za víťazstvo a čas pod 2:26:00, 10-tisíc eur za víťazstvo a čas pod 2:28:00, 8-tisíc eur za víťazstvo a čas pod 2:30:00, 6-tisíc eur za víťazstvo bez časového limitu

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:18