StoryEditor

Košice finišujú, hlavný favorit meškal pre problémy s vízami

04.10.2013, 20:32
Autor:
redakciaredakcia

Prípravy na 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach finišujú. Miesto štartu i cieľa je už pripravené, dokončievajú sa tribúny, na mieste prezentácie účastníkov vládol už v piatok podvečer čulý ruch a v centre mesta vidno desiatky bežcov.

Štart jubilejného ročníka najstaršieho európskeho maratónu je už túto nedeľu o 9.00. Na niektorú z disciplín podujatia sa zaregistrovalo dokopy rekordných 9512 bežcov!

"Ak sme niekedy vyslovili sen, že chceme mať na štarte 10-tisíc bežcov, tak sa pomaly napĺňa," reagoval prezident Maratónskeho klubu Košice Štefan Daňo.

S číslom jeden vybehne na trať najväčší favorit Keňan Philemon Gitia Baaru, ktorý skončil vlani druhý v osobnom rekorde 2:07:49. Tento čas je o 48 sekúnd horší ako traťový rekord - ten zabehol pred rokom jeho krajan Lawrence Kimaiyo, teraz však na štarte nebude.

Baaru sa mal ukázať už na piatkovej tlačovej konferencii, ale chýbal na nej. "Dôvodom sú tragické udalosti v Keni a nastal problém s vydaním víz. Riešila ich talianska ambasáda, ktorá si dala na čas a vydala ich len vo štvrtok. Philemon je už na ceste a do Košíc by mal prísť večer," objasnil šéf pretekov Branislav Koniar.

Spolufavoritmi na maratónsky triumf budú hlavne Etiópčania Teferi Wodajo Kure a Gezahegn Alemayehu Abebe. Medzi ženami bude číslo jeden na hrudi minuloročnej víťazky i rekordérky Hellen Wanijiku Mugovej (2:29:59).

V Košiciach je už aj hviezdny hosť podujatia Keňan Patrik Makau, ktorý do uplynulej nedele držal svetový maratónsky rekord (2:03:38). V Berlíne ho o 15 sekúnd prekonal krajan Wilson Kipsang.

"Nebol to príjemný pocit, ale Wilson bol práve na to trénovaný a bolo vidieť, že chce zvíťaziť. Beriem to ako výzvu," reagoval Makau, ktorý si stále doliečuje zranenie. Pristal však na to, že podeží aspoň Family Run určený rodičom a ich deťom (4,2 km). "Teším sa na to," poznamenal.

Ďalším vzácnym hosťom podujatia je Američanka Carol McLatchieová, bývalá bežkyňa, dnes trénerka, víťazka MMM v roku 1990. V Košiciach pobeží posledný úsek juniorskej štafety, ktorá je tradične venovaná niektorej z legiend, ktoré v minulosti MMM vyhrali. Tento ročník je venovaný už zosnulému Američanovi Leonardovi Edelenovi, prvému mužovi histórie, ktorý zvládol maratón pod dve hodiny pätnásť minút. V Košiciach triumfoval pred päťdesiatimi rokmi.

"Som veľmi šťastná, že som sa vrátila do Košíc. Od roku 1987 som tu asi po piaty raz. Teším sa na pohostinnosť, ktorej sa mi dostáva vždy, keď sa sem vrátim," vravela McLatchieová.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 04:36