StoryEditor

Dievča z titulky: Kedysi robila balet, teraz miluje beh

12.10.2013, 22:01
Autor:
rungo.skrungo.sk

„Beh ma zachránil z mizérie, stal sa závislosťou, vnútornou očistou, dal mi chuť žiť,“ napísala do svojej prihlášky Silvia Petrjánošová, víťazka súťaže Dievča na titulku. Stala sa tvárou septembrového čísla magazínu RUN.

Silvia má 32 rokov, dve dcérky a za sebou pozoruhodnú bežeckú sezónu. "Behávala som krosové polmaratóny a konečne som sa odhodlala aj na ultrabehy. Je to dvakrát krajší zážitok,“ vraví.

Keby sa len odhodlala – ona tie ultrabehy začala rovno vyhrávať. Najskôr Nonstop beh hrebeňom Nízkych Tatier (49 km) a potom v kategórii mix aj 100-kilometrovú Nízkotatranskú stíhačku, čo je jeden z najnáročnejších ultratrailov na Slovensku. K tomu pridala prvé miesto v kategórii na pretekoch štafiet Od Tatier k Dunaju. "Táto sezóna je neskutočne nádherná,“ hovorí Silvia.

Hýbe sa odmalička, jedenásť rokov chodila do baletnej školy. "Ale na Slovenské národné divadlo to nebolo,“ smeje sa.

Behu sa vážnejšie venuje približne päť rokov, okrem toho obľubuje lezenie, bicyklovanie a robí aj inštruktorku aerobiku. To všetko popri sedemročnej Dominike a dvojročnej Zojke.

"Väčšinou behávam ráno, kým ešte baby spia. Vstávam okolo piatej, o pol šiestej vybieham, na hodinku - hodinku a pol. A večer, keď ich uložím spať, idem väčšinou na Kamzík. Potme, s čelovkou,“ opisuje.

Zladiť športovanie a rodinu býva neraz náročné. "Aj to je vlastne tréning, hlavne keď riešiš dcérine krúžky štyri - päťkrát do týždňa. Pri tom sa človek tiež dosť spotí,“ približuje s úsmevom.

Silvia je z Bratislavy, vyštudovala Ekonomickú univerzitu a túži si raz zabehnúť Ultra Trail du Mont Blanc, ktorý meria vyše 160 kilometrov a je považovaný za najťažší ultramaratón v Európe.

"Nie som práve typ, ktorý miluje fotenie, ale milujem beh a chcela som mať pamiatku na toto obdobie,“ vysvetľovala, prečo sa prihlásila.

Do súťaže, ktorej priebeh ste mohli sledovať na stránke RUN-u na facebooku, sa prihlásilo viac ako 70 dievčat a žien. O poradí rozhodovalo hlasovanie fanúšikov, profesionálneho fotografa a redakcie. Víťazka získala okrem pózovania pre titulnú stranu RUN-u aj kompletnú bežeckú výbavu z novej kolekcie značky adidas.

Hlasovanie fanúšikov na stránke RUN-u na facebooku (stav k 8. septembru, keď bola uzávierka):

1. Dagmar Sváteková - 5 bodov (522 hlasov)

2. Monika Jakubíková - 4 body (255 hlasov)

3. Lucia Ábelová - 3 body (231 hlasov)

4. Marika Renčková - 2 body (204 hlasov)

5. Katarína Benková - 1 bod (137 hlasov)

Poradie podľa fotografa Mareka Velčeka:

1. Soňa Stepanovová - 5 bodov

2. Silvia Petrjánošová - 4 body

3. Katarína Hrašnová - 3 body

4. Radka Hrivnáková - 2 body

5. Katarína Benková - 1 bod

Poradie podľa rekakcie RUN-u:

1. Dušana Vychopenová - 5 bodov

2. Silvia Petrjánošová - 4 body

3. Lýdia Števuliaková - 3 body

4. Soňa Stepanovová - 2 body

5. Monika Dobiašová - 1 bod

Celkové poradie:

1. Silvia Petrjánošová - 8 bodov

2. Soňa Stepanovová - 7 bodov

3. Dagmar Sváteková a Dušana Vychopenová - po 5 bodov

5. Monika Jakubíková - 4 body

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 14:12