StoryEditor

2 + 90 + 21. Oravaman bude dlhší a ešte drsnejší

16.10.2013, 11:53
Autor:
msms

Ešte náročnejší a drsnejší. Taký bude štvrtý ročník unikátneho horského triatlonu Oravaman, ktorý je plánovaný na 12. júl 2014.

Organizátori výrazne predĺžili trať - z doterajších vzdialeností 2 + 52 + 12 je po novom 2 + 90 + 21. "O predĺžení trate sme uvažovali už dlhšie. Chýbala nám trochu lepšia atmosféra v cieli (dosiaľ bol v lyžiarskom stredisku Zverovka - Spálená), preto sme ho chceli posunúť pred penzión Pribiskô, kde je zázemie pretekov. Tak sme riešili, ako sa tam dostať. Predĺžili sme beh a vyšlo to na 21 kilometrov. Potom bolo potrebné predĺžiť aj cyklistický úsek - najskôr sme uvažovali o 70 kilometroch, ale nakoniec je z toho deväťdesiat," približuje šéf pretekov Peter Paľa.

Oravaman sa tak dostal na vzdialenosti polovičného ironmana. "Nebol to prvotný cieľ, ale tak nám to vyšlo. Chceme na štart prilákať aj hviezdy a znie lepšie, ak im ponúknete polovičný ironman ," naznačil Paľa.

Cyklistický úsek povedie z plaveckej časti v Sielnickej zátoke až k poľským hraniciam do Suchej Hory. Tam bude otočka, pretekári sa vrátia do Zuberca a odtiaľ budú pokračovať po zvyčajnej trase až k obávanému stúpaniu na Ťatliakovu chatu. Odtiaľ sa začína bežecká časť.

"K cyklistickému úseku pribudne 38 kilometrov, bude tam päťkrát stúpanie so sklonom 12 percent, celkové prevýšenie je 2000 metrov," vyratúva Paľa.

Tento rok štartovalo na Oravamanovi 360 pretekárov, v nasledujúcom ročníku odhadujú organizátori kapacitu na 400 účastníkov. "Zatiaľ to nechávame otvorené, pohyb môže nastať oboma smermi," pripúšťa šéf pretekov.

Mierne sa zvýši aj štartovné - z 50 na 60 eur. To platí pre registráciu do konca roka. Potom bude suma rásť, ak sa miesta nevypredajú. "Pribudnú občerstvovačky, s dlhšou traťou súvisia nové náklady," vysvetľuje nárast Paľa. "Ale pretekári to všetko dostanú naspäť v servise," dodáva.

Registrácia sa spustí oveľa skôr oproti minulým ročníkom - už 1. novembra od 8.00. Tento rok sa preteky vypredali za rekordných 94 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
08. máj 2024 01:11