StoryEditor

Marcinková: Filmová naháňačka v Berlíne bola ťažšia ako polmaratón

30.10.2013, 09:15
Autor:
msms

Ja a beh. O vzťahu k behaniu hovorí herečka Gabriela Marcinková.

Ako sa to začalo

V piatom ročníku základnej školy som sa dostala do triedy so športovým zameraním, kde sa robila atletika. Vybrala som si beh cez prekážky. Tuším šesťkrát som bola majsterkou Slovenska v rôznych kategóriách. Za najväčší úspech považujem to, že som bola kúsok od dorasteneckého rekordu. Veľmi ma to vtedy mrzelo. Skončila som asi v devätnástich pre problémy s chrbticou. Dalo sa to vraj odstrániť, ale cítila som, že už chcem robiť niečo iné.

Dlhé behy

Šlo to postupne, až som si povedala, že si splním sen a zabehnem polmaratón v Košiciach. Chodím naň každý rok, stal sa pre mňa rituálom. Je to jediná vec za celý rok, ktorú jednoducho musím. Som ochotná obetovať rodinné oslavy aj osobné dôvody, ale ten polmaratón mi dodá silu na celý rok. Štyrikrát som zabehla čas okolo 1:49 a raz 1:45.

Čo mi dáva beh

Veľa vecí. Pre mňa je to meditácia. Myslím na všeličo a v podstate na nič. Iba na to, že treba dať nohu pred nohu a ísť ďalej. Mám potom dobrý pocit z únavy, zbožňujem to. Je to oddych od psychickej záťaže, ktorej mám veľa. Zároveň mám pocit, že robím niečo pre svoje telo, čo je tiež pre moju prácu dôležité. Beh ma naučil koncentrovať sa na výkon, systematicky na sebe pracovať a nezlomiť sa, keď mi niečo nevyjde.

Koľko behám

Niekedy 5-krát do týždňa, inokedy iba raz. Môj cieľ je dať si raz do týždňa dlhší beh, aspoň hodinu a pol. A raz - dvakrát ísť do posilňovne, lebo mám rada aj bežecké stroje.

Sama alebo s partiou

Beh je pre mňa vzácna príležitosť byť sama so sebou. Takže ak sa dá, behaniu s inými ľuďmi sa vyhnem. Nerada sa v behu niekomu prispôsobujem, radšej si idem svojím tempom.

Na čo si potrpím

Mám rada svoje bežecké topánky, mám ich trojo. A zbožňujem knihy o behaní. Veľmi ma prekvapil japonský spisovateľ Haruki Murakami, netušila som, že beháva. Napriek tomu, ako ma dostali jeho iné knihy, ktoré som čítala predtým, tak dielko "O čom hovorím, keď hovorím o behaní" ma od neho dostalo asi najviac. Akoby mi hovoril z duše.

Najväčší pôžitok z behu

Vždy mám krásny pocit, keď ľahko prepletám nohami. Napríklad raz som zvažovala, či štartovať v polmaratóne v Košiciach - bolelo ma hrdlo, zdalo sa mi, že mám horúčku. Napokon sa mi bežalo stále lepšie a v cieli som mala pocit, že som vyliečená.

Čo má beh spoločné s herectvom

Jedno aj druhé je boj. Beh cez prekážky poskytuje veľa metafor k tomu, ako to funguje v herectve i v živote. Sústreď sa na chvíľu, keď musíš podať výkon, na každú prekážku a v cieli sa ešte poriadne predkloň. Podobne je to aj s prirovnaniami k polmaratónu - herectvo je tiež beh na dlhé trate. To, ako sa nám darí teraz, vôbec nemusí zaručiť, ako z toho vyjdeme na konci. Rýchly štart, aký sa mne teraz deje v herectve, nie je v polmaratóne to najlepšie. Človek sa vyčerpá, nerozloží si sily. Počas behu často premýšľam nad životom, rada si zafilozofujem a formulujem životné pravdy. Aj keď, čo ja môžem v mojom veku filozofovať, však? Ale baví ma to.

Behanie vo filme

Vo filme Move On je scéna, kde beriem výkupné od svojho protivníka, a potom sa strašne dlho naháňame po Berlíne. Teda, vo filme to nie je dlhé, ale nakrúcalo sa to celý deň. Asi 40-krát som musela vybehnúť maximálnou rýchlosťou, potom zastaviť, vrátiť sa na pôvodné miesto a znova. Začali sme krátkymi rovinkami pomedzi autá, potom som mala na námestí trasu asi 150 metrov, nasledovala ďalšia podobne dlhá. Všetko sa, samozrejme, niekoľkokrát opakovalo. A na záver ma nechali zabehnúť asi 400 metrov, cez ulicu, dole schodmi, popri rieke, hore schodmi a potom ešte dlho rovno. Mala som kŕče v nohách, bála som sa, že sa to nedotočí. Ani polmaratón ma tak nevyčerpal. Nasledovali dva-tri dni krutej bolesti.

Vysnívaná rola

Bola som na kastingu do českého filmu na rolu atlétky. Prešla som päťkolovým výberom, ale nakoniec sa rozhodli pre moju kamarátku. Zahrať si atlétku je môj sen, možno to ešte príde.

 

Gabriela Marcinková

Pochádza z Prešova, má 25 rokov. Stihla si už zahrať vo viacerých zahraničných filmoch, na ktorých sa podieľali zvučné mená – 360 (Jude Law, Anthony Hopkins, Rachel Weiszová), Move On (dánsky herec Mads Mikkelsen známy ako zloduch Šifra z bondovky Casino Royale), Byzantium (režíroval ho oscarový Neil Jordan). Hrala aj v českom filme Osudové peniaze či v seriáloch Horúca krv a Panelák. Okrem toho ju môžete vidieť v SND, divadle Astorka či v Divadle Andreja Bagara v Nitre.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:50