StoryEditor

Nový RUN: Výbava za pár eur, behanie v zime či zablatené preteky

20.11.2013, 08:47
Autor:
redakciaredakcia

Kedy patria bežecké topánky do koša? Ako treba prispôsobiť tréning, aby vás v zimnom období neskolili choroby? Ktoré podceňované potraviny vám dodajú toľko energie, že by ste to do nich nepovedali? Aj o tom je posledné tohtoročné vydanie magazínu RUN.

Medzi bežcami prevláda názor, že kvalitná výbava stojí nemálo peňazí. Je to naozaj tak? Skúsená bežkyňa Dana Janečková testovala oblečenie a obuv od značky Crivit, ktorú ponúka obchodná sieť Lidl za pár eur. Oplatí sa kupovať lacné veci? Dozviete sa v našom teste.

Ak budete na zimu pripravení, nemusíte tréningy obmedzovať ani v chladnom a nevľúdnom počasí. Navyše, behanie v zime má svoje prednosti – telo napríklad dokáže spaľovať tuky lepšie a to sa vám môže hodiť pri chudnutí. Ako sa teda vysporiadať s chladom a mrazmi? Prinášame desať základných pravidiel. 

Hlavná téma čísla je venovaná netradičným podujatiam, ktoré okrem behu ponúkajú aj niečo navyše. Napríklad prekonávanie rôznych prekážok, brodenie sa vo vodných priekopách či plazenie sa v blate pod ostnatými drôtmi. Prekážkové behy sú čoraz obľúbenejšie aj na Slovensku. Čo na nich ľudí priťahuje?

Často ich berieme ako obyčajné či všedné a ani netušíme, aké sú výživné. O čom je reč? Dozviete sa v článku pod názvom Hitparáda podceňovaných potravín.

Výrobcovia bežeckých topánok väčšinou tvrdia, že obuv treba meniť po zhruba 500 odbehaných kilometroch. Ich odporúčania však berte s rezervou. Koľko obuv naozaj vydrží? A ako rozpoznáte, že prišiel čas na výmenu?

Beh má blahodarné účinky na naše duševné rozpoloženie, dokonca býva súčasťou terapie pri depresiách. Čo je na ňom také výnimočné? Psychologička a trénerka Eva Chalupová píše o euforickom stave Runner's high, o zdvíhaní sebavedomia a aj o tom, že endorfíny sú mýtus.

V novom čísle nájdete rozhovor s bývalým svetovým rekordérom v maratóne, aj súčasným svetovým rekordérom v šprintoch vo veteránskych kategóriách. Prvý je z Kene, druhý z Banskej Bystrice.

Boxer Tomi Kid Kovács sa pripravuje na svoj životný zápas o titul majstra sveta a opisuje, aký je beh v jeho tréningu dôležitý. „Dávam si na seba desaťkilovú vestu a závažia na nohy,“ vraví v bežeckom dotazníku.

Nový RUN vám poradí, ako si vybrať správny športtester, ako dať telo po tréningu opäť do poriadku, aj ako môžete nahradiť rôzne regeneračné procedúry obyčajnou sprchou.

Najlepší slovenský chodec Matej Tóth predstavuje základy chodeckého tréningu. Tvrdí, že chôdza je k telu šetrnejšia než beh, zapotíte sa pri nej rovnako a budete mať pekné nohy.

Aj o tom je nový RUN. Želáme príjemné čítanie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 20:00