StoryEditor

FigureRunning: Zapojte fantáziu a zabehnite si obrázok

23.11.2013, 01:04

Dajme teraz bokom časy, rýchlosť behu, či dĺžku trate. FigureRunning je skôr o kreativite a spoznávaní. O čo ide? Vezmete mapu mesta, v spleti ulíc nájdete obrázok a zabehnete ho. Vďaka aplikácii v telefóne ho vyfarbíte a môžete sa oň podeliť s kamarátmi.

Nedávno som zo skrine vytiahol staré bežecké tenisky, obliekol si šortky a bol som behať. Viem, žiadna šokujúca informácia. Pre niekoho, kto považoval dvanásťminútový beh na základnej škole za akt chladnej pomsty učiteľa telesnej výchovy na bezbranných žiakoch, je to však zásadná udalosť.

Šport som vždy vnímal ako dosiahnutie pocitu spokojnosti. Zo streleného gólu či z piva na konci cyklistickej túry. Behať „len“ pre radosť z pohybu? Nič pre mňa. Až kým som neobjavil článok o FigureRunning-u.

Krasobehanie

Názov FigureRunning by sa dal do slovenčiny preložiť ako krasobehanie. Je to aktivita, ktorá si vyžaduje kreativitu pred behom aj počas neho. Nezáleží na tom, ako dlho bežíte, či akou rýchlosťou. Dôležité je, aký obrázok na mape mesta svojím behom vytvoríte.

Princíp je jednoduchý. Pred behom vezmite do rúk mapu mesta a snažte sa v spleti uličiek objaviť obrázok. Môže to byť čokoľvek. Keď začnete spájať ulice, objavíte často netušené motívy.

Počas olympijských hier v Londýne napríklad figurerunneri v Göteborgu zabehli plavca - pospájali uličky v tvare vynárajúcich sa rúk a hlavy na brehu rieky.

V období veľkonočných sviatkov pribúdali na stránke www.figurerunning.com napríklad obrázky zajačikov z rôznych kútov sveta. Na Valentína môžete zabehnúť jednoduchý obrázok srdca a poslať svojim partnerom, či partnerkám. A nepotrebujete na to viac, ako prebehnúť dve ulice. A samozrejme, aplikáciu FigureRunning vo vašom smartfóne.

Nakreslíme bežca

Bežná pracovná streda. O piatej dopisujeme s kolegami posledné maily a prezliekame sa do športového. Guráž si dodávam pohľadom na kolegyňu Katku, ktorá už dvakrát zabehla maratón.

Nesmerujeme na nábrežie Dunaja, či niektorého z bratislavských parkov. Sme na hlavnom námestí hneď vedľa fontány. Rozcvičujeme sa. Okoloidúci nás obchádzajú s nechápavými pohľadmi. Skupina bežcov v centre mesta? Na Slovensku zriedkavý jav. Vo veľkých mestách západnej Európy je však FigureRunning rastúcim fenoménom mestských bežcov.

Rozhodli sme sa zabehnúť obrázok bežca. Presúvame sa na križovatku na okraji Starého mesta. Vyťahujem z vrecka vytlačenú mapu Bratislavy, na ktorej máme ceruzkou vyznačenú trasu.

Červená hlava, zelené telo

Ideme zabehnúť najprv hlavu. V Starom meste kľučkujeme pomedzi ľudí, v podchode obiehame stoličky umiestnené na terase kaviarne. Na prechode rýchly pohľad vľavo, vpravo, pokračujeme v behu. Po odbehnutí okruhu kolega Martin kontroluje iPhone. Červená hlava je nakreslená.

V starom meste zabehneme ešte ruky a presúvame sa k Slovenskému národnému divadlu – odtiaľ začíname kresliť nohy. Bežíme tesne vedľa nákupného centra. Ľudia s taškami zastavujú, čakali by nás skôr na opačnej strane, na nábreží Dunaja.

Onedlho sa dostávame na Starý most. Krásny výhľad ponad zamračený Dunaj.

Meníme farbu, dvadsať metrov červenej na tenisku, a presúvame sa späť do Starého mesta zabehnúť trup bežca. Napokon ostáva dokončiť už len úsmev a oči. Na smartfón dopadajú prvé kvapky dažďa. Máme to, zabehli sme zrejme prvý FigureRun v Bratislave. Obrázok bežca v centre Starého mesta.

Fantázia a objavovanie

FigureRunning nie je len o dobrom pocite z behu. Je to zároveň spoznávanie vlastného mesta netradičným spôsobom. Spojenie práce s mapou, novými médiami, kreativitou a fantáziou.

Umelecká hodnota obrázku nie je podstatná. Ulice vytvárajú vtipné odchýlky, trasa vás často postaví pred prekážky, zaparkované autá, lavičky či terasy kaviarní.

Hneď po dobehnutí otváram mapu a vidím ďalšie obrázky. Slimák pod hradom, panáčik s rozpaženými rukami na periférii. Objavovať mesto takýmto spôsobom ma baví.

 

Ako na to?

K FigureRunning-u potrebujete zariadenie s GPS (hodinky, či smartfón)

Stiahnite si špeciálnu aplikáciu z webovej stránky www.figurerunning.com, ktorá vám umožní nakresliť obrázok počas behu.

Vyberte sa na miesto začiatku obrázka a spustite cez aplikáciu nový obrázok (New Figure). Počas behu môžete meniť farbu jednotlivých častí kresby.

Ak sa potrebujete premiestniť na inú ulicu (väčšinou sa vám obrázok nepodarí zabehnúť jedným ťahom), stlačte v telefóne „No Pencil“. Po premiestnení môžete pokračovať v kreslení. Na zmazanie nevydarenej čiary slúži tlačidlo „Eraser“.

Po dobehnutí si obrázok uložte. Potom ho môžete poslať kamarátom, zdieľať na facebooku alebo poslať na stránku FigureRunning.com.

 

Tipy pre FigureRunnerov

Nebežte sami. V skupine je to väčšia zábava. Stačí, keď má smartfón s aplikáciou jeden z vás. Ortodoxní bežci budú možno sklamaní. Pri zabehnutí obrázku sa často stojí, presúva a trasa nemusí vyhovovať každému.

Vezmite si kvalitnú obuv. Behanie v meste je predsa len iné ako na dráhe, či v parku. Dlaždice sa striedajú s obrubníkmi, asfaltovou cestou, či schodmi.

Preskúmajte terén. Je dobré vopred si zistiť, či na uliciach, po ktorých budete behať, nie sú neprekonateľné prekážky. Môže sa vám stať, že v polovici obrázku narazíte na prekážku, ktorá vám neumožní pokračovať. Nebehajte v dopravnej špičke, či v hodinách, keď sa na ulici pohybuje príliš veľa ľudí.

Dajte o sebe vedieť. Nezabudnite poslať obrázok administrátorom stránky figurerunning.com, možno sa dostanete do výberu najlepších obrázkov týždňa. Spropagujete tým nielen seba, ale aj vaše mesto.

Buďte kreatívni. Ak ste napríklad z menšej obce, nezúfajte. Obrázok sa dá zabehnúť aj v parku, či na väčšom poli.

Objavujte. Vyberte si ulice, ktoré ešte nepoznáte. Môžete tak objaviť zaujímavé miesta.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 02:36