StoryEditor

Hravá, strašidelná, chlpatá. Bežecká móda nemusí byť nudná

07.12.2013, 15:52

V šedivom zimnom počasí sa pri behu zíde akákoľvek motivácia navyše. Ja sa napríklad rada rozptyľujem pozorovaním ostatných bežcov a toho, čo majú na sebe. Vždy sa veľmi poteším výrazným či odvážnejším kreáciám.

Niet pochýb o tom, že bežecké či iné športové oblečenie a obuv musia byť najmä funkčné. Pri nákupe sa automaticky zaujímame najmä o to, z akého materiálu je produkt vyrobený, do akého terénu a počasia je určený, aký je pomer kvality a ceny. Vzory? Farby? Ružová a iné veselé pre baby, zemité pre chalanov. Čierna, červená a modrá, to je športový unisex. Veď ani nemáme veľmi na výber. Alebo predsa?

Funkčné totiž vôbec nemusí znamenať nudné. Práve naopak. Bežecké oblečenie môže byť hravé, strašidelné aj chlpaté. Výber je široký a dovolím si predstaviť zopár mojich favoritov.

Zima v chlpatom

Zima je čas, keď konečne môžeme vytiahnuť všetky kožušiny, vlnu, srsť a iné chlpaté materiály. Okrem toho, že príjemne hrejú, sú zároveň už od čias Ivana Hrozného náramne módne.

Zvieracie motívy a nimi inšpirované materiály nie sú ani v dizajne športovejšej obuvi žiadnou novinkou. Kožené tenisky s povrchom imitujúcim zvieraciu srsť sa dajú v obchodoch nájsť celkom bežne. Väčšinou však ide o mestskú obuv na bežné nosenie. Čo si však počať, ak chceme byť módne chlpatí aj pri behaní?

Tenisky M575 od New Balance boli pôvodne vytvorené na beh v prírode, v ťažších a nerovných horských terénoch. Ich novšia verzia M575J, s panelmi z konského vlasu hnedej farby, je prispôsobená skôr mestskému typu športovca so zmyslom pre módu, humor alebo oboje.

Model zároveň zachováva funkčné prvky predchádzajúcej verzie, napríklad flexibilnú odpruženú výstelku, technológiu tlmenia nárazov a stabilizačné prvky v oblasti päty.

Ukáž svaly

Kým rok 2010 sa niesol v znamení outfitov zo surového zvieracieho mäsa, módnym hitom minulej sezóny boli ľudské telá. Presnejšie, rôzne časti ľudských tiel zbavené pokožky.

James Lillis, dizajnér a zakladateľ malej austrálskej firmy Black Milk Clothing, prišiel po dlhšom odhodlávaní sa na trh s niečím milo extravagantným. Športovými leginami s potlačou, ktorá relatívne verne zobrazuje svalovú stavbu dolných končatín a panvy.

Tento módny kúsok je ideálny pre bežcov, ktorí radi zdôrazňujú svoj tvrdým tréningom nadobudnutý svalový tonus, ale aj pre tých, ktorých tonus je napriek tréningu voľným okom prakticky nepostrehnuteľný.

Len čo sa táto vychytávka objavila na trhu, takmer okamžite sa vypredala celá edícia. Hrdí majitelia legín už stihli svojimi fotografiami zaplniť albumy na sociálnych sieťach a odevná spoločnosť zverejňuje najlepšie z nich na svojej stránke. Niektoré snímky skutočne stoja za inšpiráciu. A keď už nič iné, aspoň sa na nich dobre zabavíte.

Beh o prežitie

INKnBURN je už medzi bežcami známa firma. Produkty americkej značky, populárnej najmä za veľkou mlákou, sa vyznačujú netradičnými umelecky spracovanými motívmi a zaujímavou grafikou.

Všetky časti oblečenia majú punc ručnej práce, technologickej prepracovanosti a pohodlia - od nenasiakavých a priedušných materiálov po jemnú potlač a originálny dizajn.

Čo sa námetov týka, najpopulárnejšou je línia Run or Die (Bež alebo zomri). Záhrobná tematika je jednou zo stálic módneho neba už roky rokúce. Ženám dodá drsnejší look, a muži oblečení v lebkách sú, hm, takí milí.

Menej odvážni bežci majú k dispozícii aj iné zaujímavé námety - napríklad frak s ružičkou použiteľný nielen na športové podujatia, ale aj do opery. Alebo motív venovaný Gordonovi Ainsleighovi, americkému chiropraktikovi, experimentátorovi a pionierovi ultramaratónskeho behu.

Mimochodom, „Gordy” bol prvým mužom, ktorý v roku 1974 prebehol 160 kilometrov dlhý  Western States Endurance Run, beh horským masívom pôvodne určený na preteky na koňoch. Obľúbené preteky absolvoval bežecký veterán viac než 20-krát (jeho najlepší čas je 20 hodín a 55 minút). No nezaslúži si, aby sme ho nosili na tričku?

Behom alebo koňmo?

S netradičným dizajnom a limitovanými edíciami prichádzajú nielen menšie, alternatívne firmy, ale aj renomované svetové značky, ktoré sa v konkurencii športového oblečenia snažia zaujať oslovením známych dizajnérov.

Adidas už pár sezón spolupracuje s americkým módnym návrhárom Jeremym Scottom. Mnohé kúsky z jeho extravagantných kolekcií mestskej i športovej obuvi u nás preslávili celebrity popovej scény. Nejedného drsného chlapca sme zahliadli na pódiu či na trestnej výprave betónovým mestským getom v teniskách s krídlami.

V obchodoch sú však aj omnoho neuveriteľnejšie kúsky z dielne excentrického návrhára a giganta športového oblečenia. Mojím favoritom sú športové, konkrétne basketbalové kovbojské čižmy. Hoci sa tomu na prvý pohľad dá ťažko uveriť, topánky majú prvky funkčnej bežeckej či basketbalovej obuvi, napríklad slávny vynález 80. rokov, systém odpruženia MEGA Softcell.

V každom prípade, táto výrazná obuv nie je nič pre nesmelých. Nespornou výhodou je jej univerzálne použitie. Keď už človek nevládze behať, stačí vysadnúť na koňa...

Muži v sukni

Trend rušenia hraníc medzi mužskou a ženskou módou sa udomácnil aj v športe. Žiarivým príkladom je bežecká sukňa pre mužov, ktorú v roku 1997 vynašiel Scott Schneider, športovec unavený z večného ponosovania sa svojich kolegov na stehná odrené látkou bežeckých nohavíc.

Odvtedy sa tento pán vo voľnom čase venuje výrobe bežeckých kiltov. Na svojej webovej stránke uvádza aj presný návod a rady na ich výrobu.

Scottove kilty sa síce vyrábajú v obmedzených množstvách, dopyt po nich je však veľký a mužské sukne si už našli cestu aj na prestížne svetové maratóny.

Z dostupných recenzií vyplýva, že úspech tohto produktu možno vysvetliť najmä záľubou mužov v tzv. freeballingu, teda v pohybe „na divoko“, ktorému kilt dodáva nový rozmer. Aj konzervatívnejší bežci iste ocenia voľnosť pohybu a pohodlie, ktoré im tento odev poskytuje. Teda za predpokladu, že im nebude prekážať pár spýtavých pohľadov navyše.

Nevesta na úteku

A teraz niečo pre dámy. Firma Oiselle Running sa výrobou pohodlného a dizajnovo zaujímavého bežeckého oblečenia pre ženy zaoberá už dlho. Jej najväčšou pýchou sú svadobné šaty, ktoré sú zároveň kvalitným bežeckým oblečením. Všetky detaily sú premyslené tak, aby skĺbili romantické predstavy neviest a funkčnosť bežeckého outfitu.

Určené sú predovšetkým váhavým ženám, ale i párom, ktoré sa chcú zosobášiť napríklad počas maratónskeho behu. Cena šiat síce nie je najnižšia, ale svojimi kvalitami zvyšujú pravdepodobnosť úspešného úteku spred oltára. V takom prípade ich môžete používať znova a znova.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 02:17