StoryEditor

Bola noc a 38 stupňov pod nulou. Sibírčan si aj tak trúfol na maratón

08.01.2014, 10:32
Autor:
redakciaredakcia

Sibírčan Boris Fjodorov zabehol svoj prvý maratón. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nežil v dedinke Ojmjakon, ktorá je považovaná za najchladnejšie trvalo obývané miesto na Zemi.

Na beh vyrazil o polnoci zo Silvestra na Nový rok. Bolo 38 stupňov pod nulou. "Myslel som, že bude chladnejšie," s úsmevom vravel pre noviny Siberian Times.

"Počul som o viacerých maratónoch kade - tade, ktoré sa nazývajú najchladnejšími na svete. Naposledy to bol maratón na Severnom póle, kde sa bežalo pri mínus 28 stupňoch Celzia. Povedal som si - veď najchladnejšie obývané miesto planéty je Ojmjakon, tak prečo neusporiadame maratón my?" opisoval, prečo sa rozhodol pre tento odvážny kúsok.

Bežal sám, na cestu mu svietila čelovka a hviezdy, od tretej hodiny ho sprevádzalo auto. Maratónsku porciu napokon zvládol za päť hodín a osem minút.

Novoročný beh Fjodorova nadchol a už spriada ďalšie plány. "Chcem zorganizovať Ojmjakonský maratón otvorený aj pre ďalších bežcov. V januári, vtedy tu býva mínus 50 - 60 stupňov," vraví.

Vo februári 1933 namerali v Ojmjakone −67.7 °C (niektoré zdroje uvádzajú až -71,2 °C), čo je najnižšia teplota zaznamenaná na akomkoľvek trvalo obývanom mieste na Zemi. Je to zároveň najnižšia teplota nameraná na Severnej pologuli (absolútny rekord má Antarktída s -93,2 °C).

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:16