StoryEditor

Štyri nohy, ktoré nefrflú. Pes si behanie s vami rýchlo obľúbi

10.01.2014, 23:05

Pes patrí k človeku. Či už ako maznáčik detí, strážca domu alebo aj - spoločník pri behu. Canicross je športová disciplína, pri ktorej má bežec za partnera psa.

S canicrossom som sa zoznámila, keď naše deti začali túžiť po psovi. Rozhodli sme sa vybrať takého, s ktorým by sa dalo aj behávať. Pri hľadaní vhodného druhu sme na internete našli stránku severských záprahových plemien, spomedzi ktorých nás najviac zaujal samojed.

Vďaka povahovým vlastnostiam je vhodný do rodiny, k malým deťom, ale aj do záprahu či na canicross. Skontaktovali sme sa s chovateľkou, ktorá nám z najbližšieho vrhu vybrala vhodné šteňa.

Naše prvé tréningy sa začali v druhom polroku jeho života, najprv behom s voľnou vôdzkou na krátke trasy. Po roku Flossy absolvoval RTG bedrových kĺbov, ktorý vylúčil ich dyspláziu (poruchu, pri ktorej kĺb nezapadá presne do kĺbovej jamky). Tak sme mu mohli nasadiť postroj pozostávajúci z popruhov a šnúry s pružením, ktorá spája psa s bežcovým postrojom. A začali sme trénovať naplno, pes už mohol aj ťahať.

Naša skúsenosť je, že štvornohý miláčik lásku k behu nadobudne rýchlo (ak mu človek neublíži ťažkou drezúrou či krutosťou). Potom si už radosť z pohybu môžu dvojnohý a štvornohý bežec odovzdávať navzájom.

Behať sa dá s rôznymi druhmi psov a na pretekoch možno stretnúť aj bežcov so psom bez rodokmeňa. Dôležité je, aby mal chuť behať. Známa má takého, ktorý je ideálny ako vodiaci pes, ale pri behu jednoducho nestačí. Musela ho čakávať, preto ho prestala brávať na tréningy.

Zima neprekáža, teplo áno

Z ročných období canicrossu nepraje len leto s vysokými teplotami. Pre samojeda s hrubou srsťou je limitujúcou teplota nad 15 stupňov Celzia. V zime určujú hranice možnosti bežca – teda približne mínus 15 stupňov.

Zima nie je prekážkou, ba umožňuje ďalšiu pohybovú aktivitu -  so psom sa dá behať aj na bežkách (skijoring). Keď mašéri namiesto vozíkov zapriahajú do saní, bežec mení botasky za bežkársky výstroj.

Pes potrebuje pestrosť, behať okruhy na štadióne by ho príliš nebavilo. Preto sme začali vyrážať do prírody. Postupne sme si našli viaceré vlastné bežecké trate dlhé od sedem do pätnásť kilometrov. Vďaka tomu som lepšie spoznala okolie svojho bydliska.

Flossy si beh v prírode zamiloval, jeho nadšenie sa nikdy nekončí. Stačí, ak ma zbadá v športovom, a už behá po dvore a šteká. Podobne reagujú aj psy, ktoré behajú v záprahoch. Oznamujú tak svoju nedočkavosť a radosť z blížiaceho sa tréningu alebo pretekov.

Nasadzovanie popruhov je síce nutné zlo, ale vzápätí je štvornohý bežec pripravený vyraziť. So psom sa ako žena cítim slobodnejšia - vzbudzuje rešpekt, takže si trúfam vybehnúť na okolité lúky aj podvečer.

Na začiatku tréningu zvyčajne nechávam psa určovať tempo. Od radosti šprintuje. Niekedy to vyzerá veselo, keď sa rútime veľkou rýchlosťou (občas aj do kopca). Keď sa trochu unaví, bežíme už mojím tempom.

Samojed býva v lete trochu lenivejší, lebo mu je teplo. Keď sa však zozimí, rád určuje tempo on. Občas, keď sa pred nami náhodou vynorí srna, líška či mačka, okamžite zrýchli. Sú to spontánne úseky zrýchlenia, ktoré tréning spestria. Niekedy s Flossym akoby súťažíme – keď zrýchlim ja, on sa snaží zachovať si vodcovskú pozíciu. A jeho zrýchlenia vnímam tiež ako podnet k zlepšeniu kondície.

Nepredbiehať

Raz, keď široko-ďaleko nebolo žiadneho psičkára, uvoľnila som Flossyho z postroja, aby sa voľne vybehal. Po chvíli sa zjavili tri srnky, ktoré trielili k lesu a pes sa rozbehol za nimi. Neviem, čo sa udialo v lese, no po chvíli sa previnilo vracal ku mne.

Pes - bežec nemá rád, keď ho niekto predbieha. Občas, keď bežíme dlhšie a doľahne naňho únava, predbehnem ho. No nie nadlho. S Flossym beháme aj po meste, hlavne keď sa skoro stmieva, alebo napadne sneh. Aby sa chodci nebáli, vezmem ho nakrátko, keď ich obiehame.

Raz sme bežali záverečný úsek v rýchlom tempe, aby sme dosiahli čo najlepší čas. Vtom sa pred nami objavil pán s dvoma malými šteniatkami. Nasledovalo hravé zoznamovanie sa našich štvornohých miláčikov a bolo po osobnom rekorde.

„Zase ideš behať?“ pýtal sa ma kedysi manžel. Odkedy máme psa, otázka znie inak: „Nejdeš behať? Flossy by to potreboval.“

Vďaka zjavným pozitívnym účinkom pohybu aj blízki lepšie pochopia, čo beh stvoreniu prináša – pokoj, spokojnosť a vnútornú rovnováhu. Šport  je často najlepším liekom na stres.

Psie muchy

Beh so psom má aj svoje úskalia. Občas sa treba pristaviť – na venčiace zastávky, oňuchanie si terénu či vydýchanie sa. Pes sa sem-tam sa prudko rozbehne, keď zbadá iné zviera.

Problém je aj vtedy, keď sa objaví iný väčší pes. Obaja si chcú dokazovať, kto je vodcom svorky. Ak sa priblíži pohľadná fenka, pes zneistie. Keď však beží pred ním, niet lepšej motivácie k svižnému tempu.

Vďaka canicrossu a nabehaným kilometrom pribudli v mojom živote nové výzvy. Night Run ako zážitok behu v dave ulicami večerného veľkomesta, či výzva zdolať polmaratón – pes naň síce nepôjde, ale počas tréningov je oddaným spoločníkom.

Už skôr nás zlákalo niekoľko klubových a potom aj neklubových pretekov v canicrosse. Sú súčasťou mašérskych podujatí (pretekov psích záprahov). Konajú sa počas dvoch dní a rozhoduje súčet časov.

Trasy na canicrossových pretekoch mávajú dĺžku štyri až šesť kilometrov, súťaží sa v kategóriách žien a mužov. U psov sa delia kategórie podľa veku a rozlišuje sa aj to, či majú alebo nemajú preukaz pôvodu (rodokmeň).

Keď je zlé počasie alebo blatistý terén, prichádza domov alebo do cieľa zablatená dvojica. Aj to však k tréningu patrí. Zažili sme aj chvíle, keď bežkyňa počas pretekov zastala a viedla so svojím psom dialóg - jednoducho sa mu nechcelo bežať. Psa môže napríklad vykoľajiť aj to, ak ho iný pes predbieha.

Beh bol pre mňa vždy koníčkom a spôsobom, ako si pestovať zdravie. Niektorí behajú pre víťazstvá, mnohí ďalší zase pre ten krásny pocit, ktorý prichádza po tréningu. Pes je oddaným spoločníkom, ktorý nekomentuje, nefrfle a je vždy pripravený behať. Aj po náročnom tréningu mu z očí žiari oddanosť a láska.

Autorka je lekárka a s Flossym beháva už štvrtý rok

 

Kým vybehnete

Pre koho je canicross určený: pre všetkých, ktorí si chcú so svojím psom užívať radosť z pohybu.

Vhodný terén: lesné a poľné cesty, vďaka mäkšiemu povrchu netrpia kĺby a hlavne labky psa.

Výbava: najdôležitejší je postroj pre psa, musí sedieť, nikde neškrtiť, inak by psom, ktoré veľa ťahajú, mohol spôsobovať odreniny. Hodí sa aj špeciálne vodítko s pružnou časťou, ktorá zmierňuje ťah a šetrí chrbticu človeka i psa. Potrebovať budete aj canicrossový opasok alebo sedák, ku ktorému si psa pripnete.

Plemená: canicross je vhodný pre väčšinu psov. Najväčšie úspechy v súčasnosti dosahujú európske saňové psy, sú to kríženci nemeckého stavača, pointra a greyhounda. Ťahanie je ich životom, majú množstvo energie, takže rozhodne nie sú vhodné pre každého. Ak sa dostatočne nevybijú, spolužitie s nimi sa môže stať malým peklom. K ďalším vhodným plemenám patrí sibírsky husky, border kolia, americký pitbulterirér a veľa ďalších. Psy so skráteným ňufákom (napr. buldog či boxer) môžu mať problémy s dýchaním, takže pri behaní s nimi treba byť ostražitejší. Vo všeobecnosti platí, že canicross je vhodný pre každého psa, ktorého baví.

Teplota: pred vybehnutím ju vždy skontrolujte, nemala by presiahnuť 15 stupňov Celzia. Pri vyšších teplotách hrozí psom prehriatie, ktoré môže mať vážne dôsledky. V letnom období je preto vhodnejšie behať skoro ráno alebo neskoro večer.

Prvé vybehnutie: môžu nastať dve situácie. Lepšia je, že pes hneď vybehne a ťahá. Druhá – a častejšia – je, že nevie, čo od neho chcete. Podobne ako vy si musí na spoločný pohyb zvyknúť. Fígľov, ako naučiť psa ťahať, je niekoľko. Ideálne je mať kamaráta, ktorý sa už canicrossu venuje. Veľa psov je totiž súťaživých, a keď pred sebou zbadajú súpera, do postroja sa oprú sami. Potom stačí už len zväčšovať vzdialenosť medzi vodičom a vami a pes si zvykne, že v postroji má ťahať. Poslúžiť vám môže aj kamarát bez psa, ktorého má váš štvornohý miláčik rád – stačí ho lákať hlasom, potom je princíp rovnaký. Na väčšinu psov tieto dva postupy platia.

Povely: najdôležitejší GO, povel pre vyštartovanie a beh. Ďalšie: GEE (niekedy nahrádzané - pravá), HAW (niekedy nahrádzané - ľavá), STOJ.

Zdroj: RUN.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 13:33