StoryEditor

Strelkyňa Danka Barteková: Beh, polia a atómová elektráreň

23.01.2014, 23:04
Autor:
msms

Ja a beh. O vzťahu k behaniu hovorí strelkyňa Danka Barteková.

Prečo beh

Počas sezóny potrebujem činnosť, ktorá je aeróbna, udrží ma v kondícii a zároveň nebude zaťažovať svaly, ktoré využívam pri streľbe. Beh je pre mňa ideálny. V zime behávam na páse. To mám radšej, je to jednoduchšie, lebo sa len odrážam (smiech). Keď bežím vonku, viem, že môžem spomaliť alebo zastaviť. Na páse však zastaviť znamená spadnúť. Motivuje ma to.

Vetranie hlavy

Nie som vytrvalec a kedysi som beh nenávidela. Bol pre mňa nevyhnutným zlom, ale v posledných rokoch sa to zmenilo. Je super, keď si dám hudbu do uší a vybehnem. Som v prírode, vyvetrám si hlavu.

Hudba

Mám asi štyri playlisty. Na upokojenie, motivačný na strelnicu, ďalší si púšťam do posilňovne alebo na behanie. Dôležité je, aby to boli rýchle beaty, rytmus. Posúva ma to. Niekedy si púšťam jednu skladbu stále dokola. Vždy sa prispôsobím pesničke. Keď je pomalá, spomalím sa aj ja. Keď si dám niečo rýchle, fungujem podľa toho. Pri streľbe, aj pri behu.

Ako často

Počas sezóny behám trikrát do týždňa. Keď mám veľkú vôľu, idem aj štyrikrát. Pre mňa je beh doplnkom k tréningu. Vyšťavím sa na strelnici. Ono sa to nezdá, ale keď od rána strieľam, domov prichádzam unavená, akoby som vykopala tri metre kanála. Behám približne polhodinku, aby som sa rozhýbala a rozdýchala.

Trasa

Behám v teréne. Nemám rada asfalt, hoci je to jednoduchšie. Mám krásny okruh, meria asi 4,5 kilometra. Môj švagor, olympijský víťaz z Pekingu v streľbe, hovorí, že behanie v teréne posilňuje členky a zlepšuje stabilitu.

Beh a streľba

Spomínam si na preteky Svetového pohára v Amerike. Máme tri strelecké položky, v každej je 25 terčov a medzi nimi dve - tri hodiny pauza. Vôbec som vtedy nezvládla prvú položku, minula som jednoduché terče, bol to zlý výsledok. Prvé, čo mi napadlo - zobrala som hudbu do uší, vyšla zo strelnice a bežala. Potrebovala som zo seba dostať stres, skvele ma to uvoľnilo, vyčistila som si hlavu.

Bežecké preteky

Vôbec. Nemám potrebu sa s niekým porovnávať alebo prekonávať samu seba. Beh je pre mňa doplnkový šport na udržiavanie si kondície.

Sama

Kým sestra nešla na materskú, behávala som s ňou. Je vytrvalejšia, ťahala ma, nechcela som byť posledná, doťahovali sme sa, bolo to super. Teraz behávam sama a je to také voľnejšie. S priateľom si netrúfam. Je bývalý kajakár, kondíciu má úplne inde než ja, beháva iné trasy a v inom tempe. Aj si zo mňa uťahuje, keď ma vidí na páse.

Na čo si potrpím

Mám rada dobré a kvalitné veci na športovanie. Prvé, čo som si kúpila, boli dobré tenisky. Mám aj náramok a čip v topánke, zaznamenávam si behy, viem presne, koľko prejdem. Potom si to vyhodnocujem a dávam do športového denníka. Je to skvelá vec, na Nobelovu cenu pre človeka, ktorý to vymyslel. A chýbala by mi hudba - neviem behať, keď nič nepočujem. Potrebujem motiváciu.

Najkrajší beh

Behávam v prírode, v poliach. Je to praktické, lebo bývam na kraji dediny - vyjdem z domu a hneď sa napojím na poľnú cestu. Mám veľmi rada obdobie, keď je všetko zelené. Kulisu mi robí atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach (smiech). Chodím behávať k rúram, ako im hovorím. Vedú tadiaľ paroplynové rúry z elektrárne, to je môj cieľ, odtiaľ sa vraciam naspäť. Behávam navečer, keď je príjemne a ešte svieti slniečko. Pre mňa je skvelý relax byť v prírode, na čerstvom vzduchu.

V daždi

Raz v polovici môjho behu začalo pršať. Na trase nemám žiadne miesto, kde sa dá schovať. Keď som dobehla k rúram, rozpršalo sa a celú cestu naspäť som šla v daždi. Nie je to nič príjemné.

Maratón

Mám rada výzvy. Maratón medzi nimi zatiaľ nie je, ale ak si poviem, že niečo chcem, dokážem obetovať veľa, aby som to dosiahla. Ak príde rad na beh, pôjdem na to. No ešte som do toho štádia nedospela. Nateraz je beh pre mňa spojením príjemného s užitočným.

 

Danka Barteková

Slovenská strelkyňa, narodila sa 19. októbra 1984 v Trenčíne. V disciplíne skeet získala na olympiáde v Londýne 2012 bronz. Z majstrovstiev sveta má osem medailí (po štyri strieborné i bronzové), ďalšie pódiové umiestnenia pridala vo Svetovom pohári. Vyštudovala medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Predvlani ju zvolili do Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Má o tri minúty staršiu sestru Lenku, ktorá sa tiež venuje streľbe. Je jedným z patrónov charitatívneho Behu pre život.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 14:14