StoryEditor

Naplánujte si bežecký rok. Nový RUN vám poradí, ako sa zlepšiť

27.01.2014, 12:03
Autor:
redakciaredakcia

Sú preteky najlepší tréning? Mám v nich bežať vždy naplno? Alebo je lepšie vybrať si za rok niekoľko pretekov, ktoré budú mojimi majstrovstvami sveta a všetko ostatné vnímať ako prípravu na ne? A vôbec - koľko pretekov môže bežec za rok bezpečne absolvovať? O tom všetkom sa dočítate v hlavnej téme nového čísla magazínu RUN, ktoré práve vychádza.

Skúsený bežec a tréner Miloš Škorpil vysvetľuje, ako si vyberať preteky, ako sa na ne pripraviť, a na aký typ tréningu sa treba sústrediť v rôznych častiach sezóny. Poradí vám, ako si naplánovať celý bežecký rok, aby ste na jeho konci boli lepší, rýchlejší, odolnejší, a aby ste sa na svoje majstrovstvá sveta pripravili ako profesionáli.

Je lepšie pri behu dopadať na pätu alebo na špičku? Ktorý typ došľapu je šetrnejší k nohám, a pri ktorom hrozí bežcovm viac zranení? V článku Päta verzus špička sa dozviete o prednostiach aj nevýhodách oboch typov došľapu.

Aj v zime môžete napriek mrazom a vrtochom prírody behať takmer bez obmedzení, ak budete na počasie pripravení. V novom RUN-e nájdete sprievodcu zimným behaním, v ktorom sa dozviete, čo si obuť, obliecť a ako sa vystrojiť.

V ďalšej téme sa venujeme behaniu po štyridsiatke. Vysokú výkonnosť si môžete udržať dlhé roky - poradíme vám, ako na to. Okrem toho prinášame príbehy slovenských bežeckých veteránov, ktorí v behu našli cestu, ako sa vysporiadať s rozličnými životnými situáciami. Súčasťou témy je aj rozhovor so sedemdesiatnikom Vincentom Bašistom, ktorému na trati často nestačia ani o desaťročia mladší súperi.

Bežkyňa Danka Janečková predstavuje nórsky model bežeckej prípravy, ktorý vyvracia mnohé dlho zaužívané spôsoby tréningu. Popisuje tréningové zóny, ktoré zvyšujú výkonnosť, a zároveň upozorňuje na tie, ktoré výkonnosti neprospievajú a prinášajú riziko zranení či iných zdravotných komplikácií.

V novom RUN-e sa dočítate, ako treba v zime upraviť jedálny lístok, aby malo telo dostatok energie. V chladných mesiacoch je totiž organizmus hladnejší. Predstavíme tiež sedem jednoduchých pravidiel, ktoré vám pomôžu schudnúť.

Otestovali sme krosové bežecké topánky Mizuno Wave Ascend 8, ktoré obstoja aj v snehu, a takisto päť rôznorodých bežeckých batohov. Dočítate sa, ako si v teste počínali.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v bežeckom dotazníku hovorí, že hokejisti sú na behanie leniví. Priznáva, že beh a športovanie mu pomáhajú odreagovať sa v stresujúcich situáciách pred vrcholom aktuálnej sezóny - olympijskými hrami v Soči, kde bude národný tím pod jeho vedením tradične pod drobnohľadom fanúšikov.

Pre ženy bol maratón dlho tabu, organizátori pretekov ich odmietali pustiť na štart s argumentom, že 42 kilometrov je pre ne priveľká porcia. Platilo to aj v našich končinách. Prvá Slovenka zabehla oficiálne maratón až v roku 1974. Bola ňou trenčianska rodáčka a úspešná reprezentantka Emília Přivřelová – Ovádková a my sme ju vypátrali. Veľký rozhovor s Dlhonohou Milkou, ako znela jej prezývka, nájdete v novom čísle.

V novembri minulého roka absolvovali Slovák Daniel Paľko a Čech Petr Vabroušek maratón na Antarktíde. Dočítate sa o ich dobrodružstve na fascinujúcom ľadovom kontinete, o krásnych pretekoch, spaní v stane vykurovanom iba slnkom aj o omrzlinách.

V RUN-e nájdete aj podrobnosti o predplatiteľskej súťaži, vďaka ktorej môžete vyhrať termo tričká značky Mizuno v celkovej hodnote 440 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 23:54