StoryEditor

Ultrabeh na počesť Štefánika: Druhý ročník prinesie veľa noviniek

28.01.2014, 23:02
Autor:
redakciaredakcia

Organizátori horského ultrabehu STEFANIK TRAIL už spustili registráciu na druhý ročník podujatia a chystajú viacero zmien.

Tou najvýraznejšou je trasa. Kým vlani viedla po Štefánikovej magistrále v Malých Karpatoch z Devína na Bradlo, tentoraz sa pobeží opačným smerom. Trať sa navyše z lanských 126 km predĺži na 140 km, keďže cieľ nebude v Devíne, ale v centre Bratislavy pod sochou Milana Rastislava Štefánika pri nákupnom centre Eurovea.

Oproti vlaňajšku sa štart posúva takmer o dva týždne neskôr, od chaty Bradlo pri Štefánikovej mohyle sa bude vybiehať 13. júna večer, do cieľa budú pretekári prichádzať na druhý deň.

"Zmien bude veľa. Technicky sa dá povedať, že to budú úplne nové a iné preteky," uviedol organizátor pretekov Martin Urbaník pre svk-ultratrail.sk.

Pretekom teda pribudne bratislavský úsek, celkový pomer asfaltu a lesa je 20:80. Úsekov rôznej dĺžky aj náročnosti je spolu sedem. Na bežcov čaká celkové stúpanie 4954 metrov a klesanie 5319 metrov. Každý, kto dorazí do cieľa v limite 28 hodín 30 minút, získa štyri body do kvalifikácie UTMB. Ostatní účastníci budú môcť dokončiť preteky do limitu 32 hodín 30 minút.

Preteky majú tri hlavné kategórie - jednotlivci, dvojice a štafety (5 až 7-členné). Jednotlivci môžu využiť sprievodného bežca od stanice Pezinská Baba, štafetári môžu na nočných úsekoch bežať vo dvojici.

Kapacita pretekov je približne 500 bežcov. "Potešila by ma účasť 100 ultrabežcov - sólistov, 50 dvojíc a 50 štafiet. Verím, že si ten víkend všetci užijeme," hovorí Urbaník.

Pre jednotlivcov stojí štartovné do konca februára 24 eur, pre dvojice 48 eur, a pre štafety 168 eur. Podrobnejšie informácie o pretekoch aj registrácii nájdete na stránke stefaniktrail.sk.

Preteky sú inšpirované skutočným príbehom Štefánika, ktorý počas prvej svetovej vojny napriek zraneniu absolvoval náročný 120-kilometrový pochod v zime cez hory v Srbsku. Trvalo mu to sedem dní.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 09:39