StoryEditor

O bratislavský maratón je opäť záujem, ľudí láka aj beh cez prístav

05.02.2014, 11:30
Autor:
redakciaredakcia

Na niektorú z disciplín ČSOB Bratislava Marathon 2014 sa už zaregistrovalo o tisíc bežcov viac, ako v rovnakom čase pred rokom. Organizátori na štarte očakávajú približne 8-tisíc bežcov. Deviaty ročník podujatia je na programe o 60 dní.

Jednou z hlavných zmien oproti minulosti je nový termín - preteky sa posunuli o dva týždne neskôr (hlavné disciplíny sa pobežia v nedeľu 6. apríla). "Dôvodom je počasie. V posledných dvoch rokoch sme zápasili s vrtochmi počasia, vlani boli na štarte mínus tri stupne. Verím, že tie dva týždne spravia svoje," reagoval šéf podujatia Jozef Pukalovič.

Vlani sa prvýkrát bežalo na novej trati, úseky v Petržalke nahradil Ružinov. Nová trasa sa organizátorom osvedčila, reakcie bežcov boli prevažne pozitívne, ale aj tento rok budú nevyhnutné drobné úpravy pre rozsiahlu rekonštrukciu Štúrovej ulice v centre mesta.

"Určite nájdeme riešenie, aj mesto má veľký záujem, aby sa bežalo v historickom centre. Zdá sa, že trať ani veľmi nebudeme musieť meniť," naznačil Pukalovič.

Na podujatie sa zatiaľ zaregistrovalo 3530 bežcov s už zaplateným štartovným - to je o tisícku viac než vlani v tomto čase. Na maratón sa dosiaľ prihlásilo 522 bežcov, z toho 136 zo zahraničia, najmä z Česka a Poľska. Organizátori dúfajú, že konečné číslo v kráľovskej disciplíne sa vyšplhá k hranici 700 - 800 bežcov. Na polmaratón je zatiaľ prihlásených 1120 účastníkov.

Najvýraznejší nárast je v minimaratóne na 4,2 km. "Môže za to aj atraktívna trať - povedie cez prístav, ktorý je za normálnych okolností uzavretý a bežný smrteľník sa tam nedostane," naznačil športový riaditeľ pretekov Marcel Matanin. Účastnícky limit na minimaratón je 1500 bežcov a zaregistrovaných je už viac ako tisíc.

Organizátori veria, že niektorú z disciplín podujatia si zabehne viac ako 8-tisíc ľudí. "Špeciálne ciele týkajúce sa účasti sme si však nestanovili. Našou prioritou je hlavne spraviť dobrú akciu, na ktorej sa budú ľudia cítiť príjemne," priblížil Pukalovič.

Mená elitných bežcov zverejnia organizátori neskôr. Už teraz však potvrdili, že do Bratislavy prídu obaja lanskí víťazi Keňan Isaac Chesiny a jeho krajanka Lilian Koechová. Podujatie bude mať zároveň štatút majstrovstiev Slovenska v polmaratóne mužov i žien. O rok sa chcú organizátori uchádzať o slovenský šampionát v maratóne.

ČSOB Bratislava Marathon bude mať opäť aj výrazný charitatívny rozmer. Výťažok z detských behov a ďalších aktivít poputuje na detskú onkológiu (vlani to bolo spolu 26-tisíc eur). Podpora pôjde aj na Konto bariéry, ktoré prispieva deťom a mladým ľuďom s hendikepom na pomôcky, ktoré nepreplácajú zdravotné poisťovne. Detské behy budú zároveň zadarmo pre deti z detských domovov.

Dnes bola spustená aj registrácia na tretiu Fa Zimnú desiatku. Záujemcovia si môžu v rámci maratónskej prípravy odbehnúť aj dvojnásobnú trať (približne 21 km).

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 05:19