StoryEditor

Železnej studničke hrozí výstavba, obavy majú aj bežci

20.03.2014, 23:14
Autor:
TASRTASR

Na Železnej studničke v Bratislave sa chystá obnova nefunkčného a chátrajúceho kúpaliska. Lokalita je vyhľadávaným miestom pre trávenie voľného času v prírode a teší sa veľkej obľube aj u bežcov. Verejnosť sa obáva, že obnova kúpaliska je len prvým krokom, po ktorom bude nasledovať ďalšia výstavba. To by nenávratne zmenilo charakter lokality.

S revitalizáciou kúpaliska by sa malo začať o rok v máji. Prestavbu za 1,5 až 1,7 milióna eur plánuje spoločnosť Arca Capital. Z priestoru chce vytvoriť prírodný sezónny areál, ktorý by využívali rodiny s deťmi aj športovci. Dnes ho tvorí zničený 25-metrový plavecký bazén, spolu s detským bazénom a objektom správy.

Pribudnúť by mal detský bazén so šmykľavkou, plážové ihrisko, lanové lezecké steny, detské preliezačky, posedy a ohniská či náučné drevené chodníky na koloch. V zime chce investor vytvoriť možnosti na korčuľovanie. Autá pri kúpalisku spoločnosť nechce, hovorí o posilnení mestskej hromadnej dopravy.

Projekt je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA.

Mestská časť Nové Mesto komunikuje s investorom už takmer tri roky. "Odmietli sme niekoľko jeho návrhov, ktoré predpokladali vytvorenie najrôznejších apartmánových domov a iných funkcií, s ktorými nesúhlasíme. Znamenali by neprimeraný zásah do územia," uviedol hovorca mestskej časti Marek Tettinger.

Samospráva chce, aby bol areál revitalizovaný do polohy zo 40-tych rokov so všetkými nutnými zásahmi, ktoré si vyžaduje 21. storočie. "Najnovší návrh investora vychádza z týchto požiadaviek," podotkol hovorca.

Medzičasom vznikla aj iniciatíva Zachráňme Železnú studnienku, ktorá spustila petíciu proti zastavaniu tejto lokality. Poslanec bratislavskej Rače a člen petičného výboru Michal Drotován sa nazdáva, že projekt bude pre investora nerentabilný. "S najväčšou pravdepodobnosťou vyzbierané vstupné nepokryje ani náklady na prevádzku a nie ešte investičné náklady," myslí si Drotován. Podľa neho je tak obnova kúpaliska len prvou etapou pre ďalšie projekty.

"Developer Arca Capital na prezentácii potvrdil, že kúpalisko bude stratové a že straty chce pokryť spustením prevádzky sanatória a medicínskeho centra. Zároveň uviedol, že ľudia z chystaného sanatória určite nebudú chodiť do zariadenia MHD alebo na bicykli," uvádza sa v stanovisku petičného výboru. "Z prezentácie a vyjadrenia investora jasne vyplýva, že ekonomicky nevýhodný projekt kúpaliska je iba prvou fázou omnoho väčšieho projektu, ktorý by priniesol do územia autá, tlak na vybudovanie kanalizácie a vodovodu a zničenie celej oddychovej lokality Bratislavčanov."

"Naším cieľom je zachovať oddychovú zónu pre všetkých ľudí, bez prístupu áut a výstavby. Požadujeme zachovať Cestu mládeže pre rodiny s deťmi, bežcov, cyklistov a turistov, a nie pre stavebné mechanizmy, autá a fekálne vozidlá," píše sa tiež v stanovisku petičného výboru.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:46