StoryEditor

Nežer a hýb sa! Poradca pre ženy, ako chudnúť inak

22.03.2014, 22:00

Cesta k štíhlej postave nemusí viesť len cez drastické diéty. Pozrite si sprievodcu netradičnými spôsobmi chudnutia. Upozornenie: Nasledujúce riadky sú určené výhradne ženám a sú absolútne rodovo nesenzitívne.

Chudnutie je novodobou metlou ľudstva. Barokové ideály krásy a životosprávu v štýle Ľudovíta XVI. nahradila honba za zdravím, kostnatou figúrou a nekonečný kolobeh kalorického odmeňovania sa za hodiny za počítačom a následnej sebatrýzne.

Aj toť, nedávno sa v našej redakcii rozdávala Príručka dámy v behu, kniha aj o tom, ako sa behom dopracovať k štíhlej postave. A za pár sekúnd zmizla ako teplé croissanty z vychytenej parížskej pekárne.

Nenásilné finty

Z chudnutia sa za posledné roky stal vynikajúci biznis a vymetač našich peňaženiek. Napríklad taká priemerná žena sa vraj pokúša chudnúť trikrát ročne.

Okrem diét investujeme do permanentky do fitka, škatuľkových diét, návštevy štúdia krásy, nákupu najnovšej športovej módy, špeciálnych tlačovín, zázračných výživových doplnkov a tak ďalej...

Suma opakovane vynaložená na toto postmoderné hobby predstavuje ročne stovky eur. Pritom prieskumy tvrdia, že v drvivej väčšine prípadov končí nakúpené športové náčinie zapadnuté prachom kdesi v pivnici už po 19 dňoch (typicky okolo 19. januára ľubovoľného roku).

Z uvedeného jasne vyplýva, že prudké a nedostatočne precítené zmeny stravovacieho a pohybového režimu bývajú veľmi labilné a majú krátku trvácnosť. Navyše sa nám celý proces trochu predražuje.

A keďže sa pomaly blíži deň, keď si pri výbere z katalógu dovoleniek v panike uvedomíme, že nastáva plavkové obdobie, a urgentne potrebujeme zhodiť aspoň pätnásť kilogramov, povenujeme sa stručne niekoľkým jednoduchým a nenásilným fintám, ako si udržať alebo postupne zadovážiť štíhlejšiu figúru.

Domáci boj

V každom poriadnom ženskom magazíne sa pravidelne objavujú články o tom, koľko kalórií spálime pri domácich prácach, a že je to „vhodná zámena za športové aktivity počas sychravých a studených dní“.

Mám podozrenie, že za podobnými informáciami stojí systematická mravčia práca mužskej populácie, ktorá by rada profitovala z faktu, že ženy sú schopné pre udržanie si postavy urobiť čokoľvek... Aj vytapetovať.

Tak napríklad - najviac údajne spaľuje prezliekanie perín, umývanie auta, prenášanie nábytku, umývanie podláh a okien, nosenie nákupov, odpratávanie snehu, rúbanie dreva a kosenie trávnika. Jasné!

Zdroje sa zhodujú, že počas pol hodiny upratovania údajne dokážeme spáliť okolo 200 kalórií. Keď uvážime, že ekvivalentom tejto energetickej hodnoty je jedna hrsť gumových medvedíkov, tak si vypočítajte, či sa to vôbec oplatí.

Oveľa účinnejšou metódou sa zdá motivácia praktickými a prepočtami. Napríklad na chladničku si nalepiť papier s nasledujúcimi rovnicami:

1 hamburger = 20 minút behu

1 veľká čokoláda = 60 minút behu

1 pizza = 3,5 hodinová rezká prechádzka

1 rezeň s prílohou = 80 minút volejbalu

A ak vás od maškrtenia odradí jedine práca, tak aj toto:

1 krémový zákusok = 90 minút práce v záhrade

150 g čipsov = 20 minút odpratávania snehu

1 opečená klobása = 120 minút kosenia trávy

Nepomohlo? Treba prejsť na vyšší level.

Modrá je naozaj dobrá

Spomeniete si na nejaké modré jedlo? Teda okrem šmolkovej zmrzliny a čučoriedkovej bublaniny. Dali by ste si modrú ryžu, cestoviny, mäsko? Všimli ste si, že väčšina reštaurácií s rýchlym občerstvením používa vo svojom logu či farebnom riešení interiérov kombináciu žltej, červenej, oranžovej či zelenej?

Modrá jednoducho rozhodne nefiguruje na popredných priečkach nášho gurmánskeho zoznamu. Potravín, ktorých prírodná farba je modrá, je málo, a my voči nej nemáme vyvinutú automatickú reakciu v podobe apetítu. Modrá farba preto pôsobí ako špajzový repelent a potláča chuť na jedlo.

Múdre hlavy v tejto súvislosti vyskúmali, že ak si kuchyňu vymaľujeme na modro, prípadne si nainštalujeme modré svetlo do chladničky, má to zaručený účinok, a náš apetít sa zmierni.

A čo tak skúsiť zábavnejšie formy, ako zakomponovať modrú do nášho jedálnička? Čo tak napríklad jedávať z modrých tanierov, či zafarbiť si maškrty na modro? Stačí sa len pozrieť a hneď je jasné, že to určite funguje.

Chudnutie a fantázia

Hektika pracovných dní a nedostatok času na pravidelný pohyb od nás vyžaduje kreatívny prístup k udržiavaniu štíhlej siluety. Mnohé z nás napríklad vkladajú veľké nádeje do spaľovania kalórií počas spánku, prudkého rozmýšľania alebo hravých aktivít posteľného charakteru.

Zdá sa však, že ich účinky na tvarovanie postavy boli dlhodobo nadhodnocované. Z vedeckých výskumov vyplýva, že najúčinnejšími spaľovačmi zostávajú predsa len beh, rýchla chôdza, bicyklovanie či intenzívne plávanie.

S trochou fantázie sa nájde spôsob, ako tieto športové aktivity zakomponovať do bežného života. Do práce i z práce môžeme predsa chodiť aj pešo či na bicykli. V prípade, že používame MHD, môžeme vystúpiť o zástavku skôr/neskôr a zvyšok dôjsť pešo.

Na obedné menu si môžeme zájsť do vzdialenejšej reštaurácie. Oddychovať aktívne. Cez víkend vytiahnuť rodinu na turistiku do lesa či na plaváreň. Na posedeniach s priateľmi iniciovať búrlivý diskotanec. Skrátka, príkladov je veľa.

Nežer a hýb sa!

K najúčinnejším i najprirodzenejším druhom pohybu patrí chôdza do schodov či do kopca. Treba sa preto snažiť čo najviac chodiť pešo, nepoužívať výťah ani pohyblivé schody.

Na schodoch, i tých panelákových, sa dá naplánovať aj účinný kardio tréning. Po schodoch sa dá chodiť v svižnom tempe, prenášať bremená, behať, šprintovať, brať schody po dvoch či troch, skákať znožmo, na jednej nohe, robiť kliky. Fantázii sa medze určite nekladú.

Polhodinové behanie po schodoch sa postará o účinné spaľovanie kalórií. Napríklad u ženy vážiacej 65 až 70 kg môže ísť približne o 500 kalórií. Ekvivalentom k tomu je až dvojhodinová svižná chôdza. Behať po schodoch sa odporúča v pevnej bežeckej obuvi, našľapovať na celé chodidlo, a tiež praktizovať s mierou, keďže táto aktivita je pomerne zaťažujúca pre kĺby.

Keď budete najbližšie váhať nad zľavovým kupónom do kozmetického salónu, kde vám po pol hodine zmrazovania problematických partií zázračne zmiznú všetky tukové zásoby, spomeňte si na legendárne heslo najznámejšej televíznej cvičiteľky a hviezdy Edity Papeky: "Nežer a hýb sa!“

Lebo pohyb, milé dámy, to sú endorfíny, a aj keby sa nám náhodou nepodarilo schudnúť na veľkosť modelky, určite budeme aspoň šťastnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 13:36