StoryEditor

Slováci sú leniví, až 41 percent z nich vôbec nešportuje

27.03.2014, 23:08
Autor:
TASRTASR

Viac ako polovica Európanov nevykonáva žiadnu športovú činnosť alebo športuje len zriedka. Výsledky najnovšieho prieskumu Eurobarometra o športe a fyzickej aktivite naznačili, že 59 percent občanov EÚ nevykonáva žiadnu športovú činnosť, pričom 41 percent športuje aspoň raz za týždeň.

V severnej Európe sú občania fyzicky aktívnejší než v južnej alebo východnej Európe. Vo Švédsku 70 percent respondentov uviedlo, že športuje aspoň raz za týždeň. Tesne zaostáva Dánsko (68 percent) a Fínsko (66 percent), za nimi nasledujú Holandsko (58 percent) a Luxembursko (54 percent).

Na druhom konci rebríčka naopak 78 percent respondentov v Bulharsku uviedlo, že nerobia žiadny šport. Nasledujú Malta (75 percent), Portugalsko (64 percent), Rumunsko (60 percent) a Taliansko (60 percent).

Na Slovensku je podľa Eurobarometra športovo aktívnych 6 percent populácie, s menšou pravidelnosťou sa športovým a fyzickým aktivitám venuje 28 percent ľudí. Ďalších 25 percent opýtaných uviedlo, že športuje iba občas a až 41 percent Slovákov priznalo, že sa športovým aktivitám nevenuje vôbec. Priemer "lenivosti" v EÚ je 42 percent.

"Výsledky prieskumu potvrdzujú, že je nevyhnutné podnietiť viac ľudí k tomu, aby sa fyzická aktivita stala súčasťou ich každodenného života," skonštatovala európska komisárka zodpovedná za oblasť športu Andrulla Vasiliová.

Komisárka spresnila, že EK sa zaviazala podporovať členské štáty v ich úsilí povzbudiť verejnosť k väčšej aktivite a dodala, že nový program Erasmus+ bude takisto po prvýkrát poskytovať financovanie na cezhraničné iniciatívy na podporu športu a fyzickej aktivity.

Prieskum sa uskutočnil v 28 členských štátoch v období od 23. novembra do 2. decembra 2013. Zúčastnilo sa na ňom takmer 28-tisíc respondentov z rôznych sociálnych vrstiev a skupín obyvateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 05:58