StoryEditor

Bratislavský maratón čaká rekordná účasť a viacero noviniek

26.03.2014, 14:31
Autor:
redakciaredakcia

Prvý vrchol bežeckej sezóny na Slovensku, deviaty ročník ČSOB Bratislava Marathon, sa blíži a podujatie by opäť mala ozdobiť rekordná účasť.

V prvý aprílový víkend (4. - 6. apríla) by sa v niektorej z disciplín malo na štart podľa odhadov postaviť 8 až 8,5-tisíca bežcov (doterajší rekord z vlaňajška je 7530 bežcov). "Už teraz máme vyše 7600 bežcov so zaplateným štartovným," informoval šéf pretekov Jozef Pukalovič. Oproti rovnakému obdobiu spred roka je to nárast o 14 percent.

Prihlásených je zatiaľ takmer 800 maratóncov, 2200 polmaratóncov, takmer 750 bežcov na desiatku a vyše 900 detí. Tradične vypredané sú preteky štafiet (300 tímov), ku ktorým organizátori pridali pre veľký záujem ďalšie štartové miesta - tie šli do dražby a celá suma z nej putovala na Konto bariéry.

Posledných 50 miest ostáva na minimaratón (celková kapacita 1500). Je to novinka v programe, trať s dĺžkou 4,2 kilometra povedie cez inak uzavretý prístav. Bratislava sa počtom účastníkov už pomaly doťahuje na maratón v Košiciach (tam vlani štartovalo 9 500 bežcov).

Novučičká trať vedúca cez historické centrum a mestskú časť Ružinov, po ktorej sa vlani bežalo prvý raz, sa vynútene dočká miernej úpravy pre rozkopávky na Štúrovej ulici. Zmenený úsek cez Jesenského ulicu a Hviezdoslavovo námestie však meria len niekoľko stoviek metrov. „Pobeží sa viac cez stred mesta, takže trať bude pre bežcov vlastne ešte atraktívnejšia,“ naznačil Pukalovič.

Podujatie bude mať prvý raz v histórii otvárací ceremoniál - v piatok večer na Hlavnom námestí. Organizátori opäť sľubujú bohatší sprievodný program – popri trati, aj pri nákupnom centre Eurovea, ktoré bude tradične srdcom podujatia (spolu šesť hudobných pódií, okrem iných vystúpia kapely Hex či Pressburger Klezmer Band).

Novinkou budú aj dva History Run-y, tréningové behy po pamätihodnostiach a turistických lákadlách Bratislavy. Trasa meria 6 kilometrov a je na nej 15 zastávok spojených s krátkym výkladom od sprievodcu. Tieto behy sú zadarmo a bez registrácie, štart i cieľ je pri Eurovea.

Všetci bežci dostanú v štartovom balíčku aj Marathon Pass - kartičku pripomínajúcu platobnú kartu, ktorá umožní držiteľom využiť počas víkendu množstvo zliav (ZOO, galérie, múzeá, reštaurácie, hotely).

Do Bratislavy prídu obaja lanskí víťazi z Kene, Isaac Chesiny (utvoril traťový rekord 2:18:33) a Lilian Koechová, a okrem nich aj ďalší africkí vytrvalci s kvalitnými osobnými maximami. "Ak vyjde počasie, verím, že traťový rekord padne," zaželal si športový riaditeľ pretekov Marcel Matanin. Podujatie bude mať zároveň štatút majstrovstiev Slovenska v polmaratóne.

Program ČSOB Bratislava Marathon

Piatok:

9.00: Školská olympiáda (hala Elán)

17.00: History Run

19.30: Slávnostné otvorenie

Sobota:

10.00: Preteky lezúňov

11.00: Detské behy

14.00: Minimaratón

16.00: Desiatka

16.00: History Run

Nedeľa:

10.00: Maratón, polmaratón a preteky štafiet

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 06:57