StoryEditor

Bratislavský maratón je tu. A po prvý raz v histórii je vypredaný

04.04.2014, 10:11
Autor:
gbgb

Deviaty ročník ČSOB Bratislava Marathon (koná sa tento víkend) bude rekordný a je po prvý raz v histórii vypredaný. V siedmich disciplínach evidujú organizátori 8325 prihlásených bežcov.

"Vo štvrtok sme vypredali aj detské behy, takže ostali voľné miesta už len na súťaž lezúňov. Všetky ostatné disciplíny sú definitívne vypredané, takže sa priblížime k méte 8700 účastníkov,“ uviedol riaditeľ pretekov Jozef Pukalovič.

V hlavnom nedeľňajšom programe sa predstaví 857 maratóncov, 2386 polmaratóncov a 382 štvorčlenných štafiet (spolu 1528 bežcov). V sobotu sa na Desiatku vydá 829 bežcov a na minimaratón ďalších 1549. Na detské behy je zaregistrovaných 1100 detí a na preteky lezúňov 76 mladých športovcov. Na podujatie príde viac ako 1500 bežcov zo zahraničia.

"Počty nás príjemne prekvapili, je to najlepšia odmena za celoročnú prácu. Podujatie sa rozrastá, z toho máme veľkú radosť, no sme aj trochu nervózni. Zvládnuť takéto podujatie nie je jednoduché, no všetko sme sa snažili prichystať tak, aby boli účastníci spokojní,“ doplnil Pukalovič.

V predošlých dvoch ročníkoch bežcom neprialo počasie, bolo chladno, poletovali aj snehové vločky. Teraz má byť všetko inak. "Očakávame príjemné jarné počasie s teplotou okolo 15 stupňov, takmer bezvetrie a malo by byť pod mrakom,“ informoval Pukalovič.

Traťový rekord drží z vlaňajška Isaac Chesiny - v nevľúdnom mrazivom počasí dosiahol čas 2:18:33 hodiny. Keňan bude na štarte aj tentoraz, a keďže predpoveď je oveľa priaznivejšia, mal by na rekord útočiť opäť. Športový riaditeľ pretekov Marcel Matanin bude mať v sobotu stretnutie s hlavnými favoritmi, baviť sa budú o taktike a spolupráci na trati. "Dúfam, že rekord padne," želá si Matanin. Jeho plán je čas na úrovni 2:15 - 2:16.

Okrem Chesinyho bude hlavným kandidátom na triumf ďalší Keňan Joel Mwangi, ktorého osobný rekord je 2:14:56 spred dvoch rokov. Na štarte maratónu bude napokon chýbať trojnásobná víťazka a obhajkyňa lanského triumfu Lilian Koechová z Kene - odhlásila sa zo zdravotných dôvodov.

Víťazi maratónu v mužskej aj ženskej kategórii dostanú po 2000 eur. Ďalšie bonusy získajú v prípade zlepšenia traťových rekordov - v najpriaznivejšom prípade ďalších 3000 eur (u mužov za čas pod 2:15).

Sobotňajší športový program sa začne o 10.00 h súťažou lezúňov, o 11.00 prídu na rad detské behy, o 14.00 minimaratón a o 16.00 Desiatka. Po vyhlásení výsledkov bude nasledovať hudobný festival s hlavným ťahákom skupinou Hex (vystúpi o 20.00). Štart troch nedeľných hlavných disciplín (maratón, polmaratón, štafety) je o 10.00.

Vzhľadom na príjemné teplé počasie Matanin odporúča bežcom, aby dbali na pitný režim a využili každú občerstvovaciu stanicu. "A stačí si obliecť šortky a tričko," dodal.

Podujatie bude mať po prvý raz otvárací ceremoniál - v piatok večer na Hlavnom námestí. "Boli by sme radi, aby si aj obyvatelia mesta vytvorili vzťah k maratónu, ako je to v Košiciach. Aby boli na podujatie hrdí, aj keď si niektorí pofrflú na dopravné obmedzenia. Ale pri takejto akcii to inak nejde," naznačil Pukalovič.

Viac o ČSOB Bratislava Marathon, užitočné informácie pre bežcov, podrobnosti o dopravných obmedzeniach, programe, novinkách aj sprievodných podujatiach nájdete tu:

http://erun.hnonline.sk/clanky/aktuality-informacie/2014/04/02/maraton-v-kocke-pokyny-pre-bezcov-program-doprava

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 18:50