StoryEditor

Švéd odbehol za rok maratón v 33 krajinách. Rekord zavŕšil u nás

07.04.2014, 15:13
Autor:
msms

Počas jedného roka zabehol maratón v 33 krajinách. Švédsky vytrvalec a dobrodruh Anders Forselius utvoril v tejto bláznivej disciplíne svetový rekord, doterajšie maximum vylepšil o dve krajiny.

Poslednou zastávkou jeho celoročného úsilia bol nedeľňajší bratislavský maratón. Zvládol ho za takmer štyri a pol hodiny (4:27:46). "Bolo to zlé, nemal som v sobotu bežať polmaratón v Prahe," smial sa 46-ročný Švéd.

Svoju púť začal vlani 7. apríla na maratóne v Paríži, nasledovali ďalšie krajiny v Európe, v Severnej Amerika a v Ázii, a na záver prišlo na rad Slovensko. ČSOB Bratislava Marathon mu odporučil kamarát.

Forselius bol na Slovensku prvýkrát v roku 1998. "Bežal som maratón v Grécku, a potom som šiel na bicykli do Štokholmu, kde ma čakal ďalší maratón. No a počas cesty som mal zastávku aj v Bratislave a veľmi sa mi tu páčilo," vysvetľuje.

Cyklistických dobrodružstiev už má za sebou kopu, teraz ho lákajú hlavne tie bežecké. Svoj rekordný plán pripravoval niekoľko mesiacov a pre zranenia ho musel viackrát upravovať. "Mám maratónsky kalendár, takže presne viem, kedy sa v akej krajine či meste beží maratón. Sedel som nad tým kalendárom skoro každý deň," opisuje.

Najviac na neho zapôsobil maratón v New Yorku, veľmi sa mu páčili aj preteky v Prahe, Dubline a Luxemburgu. Naopak, najťažšie sa mu bežalo v dánskom Odense. "Deň predtým som bežal v Osle, večer ma čakal let do Kodane a potom ešte cesta vlakom. Spal som len pár hodín," naznačí.

V Bratislave bol pre neho najhorší moment, keď sa po 21 kilometroch trať rozdeľovala - kým polmaratónci šli jedným koridorom do cieľa, maratóncov čakal ešte jeden okruh. "Mentálne to bolo veľmi ťažké, lebo viete, že to celé musíte odbehnúť ešte raz. Ale všetko napokon dopadlo dobre," vravel spokojne.

Forselius má celkovo za sebou 124 maratónov v 40 krajinách (jeho osobný rekord je 3:04:15). Žije v mestečku Ljusdal a je novinár na voľnej nohe. Píše stĺpčeky pre lokálne noviny, blogy, spolupracoval aj so švédskou verziou magazínu Runner's World. Prácu si zadeľuje sám a písať môže v podstate kdekoľvek. Vďaka tomu má dostatok priestoru na cestovanie.

"Slovensko je mojou 40. krajinou, kde som bežal maratón. Myslím, že tento rok mi pribudne najmenej 15 ďalších krajín. Chystám sa do Južnej Ameriky, ešte som nebežal ani v mnohých východoeurópskych krajinách, uvažujem o Kazachstane či Ukrajine," vyratúva.

"Potrebujem novú výzvu. Rád by som spravil 52 krajín za rok. Ale nehovorte to mojej mame," dodáva s úsmevom.

Kde bežal Anders Forselius maratóny počas uplynulého roka

Paríž, Viedeň, Belehrad, Krakov, Ženeva, Praha, Riga, Edinburgh, Štokholm, Luxemburg, Helsinki, Reykjavík, Tallinn, Vilnius, Oslo, Odense, Zaragoza, Brusel, Záhreb, Amsterdam, Frankfurt, Dublin, New York, Dubaj, Maskat (Omán), Bahrajn, Hong Kong, Tokio, Tel Aviv, Antalya (Turecko), Pafos (Cyprus), *Barcelona ("Ale už som predtým bežal v Španielsku, takže Barcelona bola len tak, pre zábavu."), Rím, Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:50