StoryEditor

Do Košíc sa vráti hviezdny Angličan v sieťovanom tričku

10.04.2014, 15:34
Autor:
momo

Vzácnym hosťom tohtoročného Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach bude legendárny Angličan Ron Hill, druhý muž na svete, ktorý v maratóne pokoril čas dve hodiny a desať minút. Okrem iného vyhral Bostonský maratón, majstrovstvá Európy a na iných vzdialenostiach utvoril dokopy štyri svetové rekordy.

V Košiciach štartoval v pamätnom roku 1974, keď maratón oslavoval päťdesiatku a bežcov na trati sužoval dážď a ľadový vietor.

Hill bežal svoj tridsiaty maratón, ale tak naivne, ako keby bol jeho prvým. Nechal sa unášať severákom a v Seni obracal v superrekordnom medzičase pod 1:04! Spiatočná cesta mu však trvala o 25 minút dlhšie a v čase 2:28:30 skončil dvadsiaty ôsmy, najhoršie v dovtedajšej kariére.

"Spomínam si, že mi bola hrozná zima, lebo druhú polovicu sme bežali proti ľadovému vetru," lovil v pamäti pred deviatimi rokmi, keď sa v Košiciach zastavil počas služobnej cesty a odbehol si polmaratón. Hill, ktorý má "veľký doktorát" z textilnej chémie, nosil ako prvý bežec sieťované tričko a dizajnérsky talent úspešne uplatnil aj v biznise športových odevov.

Hill sa teda v októbri do Košíc vráti a študentská štafeta v rámci projektu "Po stopách legiend" ponesie jeho meno.

Posledný maratón s poradovým číslom 115 absolvoval Hill na stom ročníku Bostonu v roku 1996. Behať však neprestal. "Od 20. decembra 1964 som každučký deň odbehol minimálne jednu míľu,“ tvrdí 75-ročný Hill.

Nezastavila ho ani dopravná nehoda v roku 1993, pri ktorej si zlomil hrudnú kosť. "Našťastie, v ten deň som si stihol zabehať už ráno pred nehodou a na druhý deň som sa dal ako - tak dokopy, aby som mohol aspoň na chvíľku vybehnúť," povedal pre Runner's World.

Sériu neprerušil ano po chirurgickom zákroku pre pľuzgiere - na druhý deň absolvoval míľu s barlami a sadrou na nohe.

Hill odbehal už viac ako 250-tisíc kilometrov, vyše šesťnásobok cesty okolo Zeme. A so svojou sériou sa končiť nechystá. "Beh ma udržiava vo forme, prospieva môjmu zdraviu. Prečo by som mal prestať?"

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 19:43