StoryEditor

Šprintér Powell dostal za doping rok a pol, vinu stále odmieta

11.04.2014, 00:00
Autor:
TASRTASR

Jamajská antidopingová komisia potrestala šprintéra Asafu Powella za pozitívny dopingový nález zákazom činnosti na 18 mesiacov. Bývalému držiteľovi svetového rekordu v behu na 100 m a zlatému medailistovi v štafete 4x100 m z olympiády v Pekingu dokázali užitie zakázaného stimulantu oxilofrínu, ktorý je chemicky príbuznou látkou efedrínu.

Tridsaťjedenročného Powella pozitívne testovali na vlaňajšom národnom šampionáte. Začiatok trestu sa spätne posunie na 21. jún 2013, dištanc vyprší 20. decembra tohto roka.

"Rozhodnutie je absolútne nespravodlivé. V atletike pôsobím takmer 12 rokov, počas tohto obdobia som sa podrobil viac ako 150 testom. Navyše, dištanc som dostal pre užitie stimulantu, ktorý je zakázaný iba v súťažnom období," reagoval Powell vo vyhlásení.

"Odborníci už pred časom potvrdili, že daný stimulant nijakým spôsobom nezlepšuje výkon športovca. Dĺžka trestu za užitie podobných látok sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí troch až šiestich mesiacov. Takýto trest som bol a stále som pripravený akceptovať. Určite sa odvolám na Športový arbitrážny súd. Chcem opäť vyhlásiť, že nikdy som vedome žiadnu zakázanú látku neužil," doplnil šprintér.

Jamajská antidopingová komisia udelila rovnaký trest za užitie oxilofrínu aj Powellovej tréningovej partnerke Sherone Simpsonovej. Diskárka Allison Randallová dostala dvojročný dištanc za užitie diuretika hydrochlorotiazid.

Powell aj Simpsonová vinia kondičného trénera Kanaďana Chrisa Xuereba. Ten mal obom šprintérom podať deväť výživových doplnkov, medzi nimi aj stimulant Epiphany D1. Ten podľa Powellových právnikov obsahuje zakázaný oxilofrín. Dokazujú to tri lekárske expertízy, ktoré si právnici objednali. Xuereb obvinenia poprel a vyhlásil, že atléti by mali sami niesť zodpovednosť za pozitívne dopingové nálezy.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 08:24