StoryEditor

Preteky storočia: Londýn ovládol Kipsang, Farah bol až ôsmy

13.04.2014, 15:25
Autor:
TASRTASR

Hviezdami nabitý Londýnsky maratón vyhral držiteľ svetového rekordu Wilson Kipsang za 2 hodiny, 4 minúty a 29 sekúnd. Keňan si po dvoch rokoch zopakol londýnsky triumf a navyše o 11 sekúnd zlepšil traťový rekord.

Keňan kontroloval vývoj pretekov a s prehľadom si postrážil aj ich záver. Na druhom mieste finišoval jeho krajan Stanley Biwott (2:04:55), tretí skončil Tsegaye Kebede z Etiópie (2:06:30).

Maratón dostal pre štartom prívlastok "Preteky storočia" - bežal totiž držiteľ oficiálneho svetového rekordu (Kipsang), držiteľ neoficiálneho svetového rekordu (Geoffrey Mutai), aktuálny olympijský víťaz a majster sveta (Stephen Kiprotich), doterajší traťový rekordér (Emmanuel Mutai) a aj obhajca prvenstva z vlaňajška (Kebede).

Na štarte bolo dovedna sedem bežcov s osobným rekordom v maratóne pod 2:05. A k tomu domáci Mo Farah, olympijský víťaz na 5 a 10 km, ktorý nastúpil na svoj prvý maratón v živote.

Farah sa však na trati trápil a dobehol až ôsmy za 2:08:19. "Boli to pre mňa veľmi ťažké preteky. Som sklamaný, hlavne kvôli fanúšikom, čakali odo mňa lepší čas aj umiestnenie. Ale štartové pole bolo dnes neuveriteľne nabité," komentoval Farah pre Eurosport.

Na otázku, či si na svoju maratónsku premiéru nemal radšej vybrať iné preteky s menšou konkurenciou, odvetil: "Londýn je moje mesto, musel som bežať tu. Určite to nebol môj posledný maratón. Ešte sa vrátim."

Medzi ženami dominovala Keňanka Edna Kiplagatová vďaka silnému finišu pred Buckinghamským palácom. Zabehla čas 2:20:21 o tri sekundy predstihla krajanku Florence Kiplagatovú. Tretia skončila hviezdna Etiópčanka Tiruneš Dibabová (2:20:35). Trojnásobná olympijská víťazka na 10 a 5 km absolvovala takisto svoju maratónsku premiéru.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 09:47