StoryEditor

Fašungová šla na ME autom a za vlastné. Aj tak získala bronz

17.04.2014, 05:12
Autor:
TASRTASR

Petra Fašungová získala na majstrovstvách Európy v holandskom Horste premiérovú seniorskú medailu - bronz v duatlonovom šprinte. Na šampionát cestovala autom a vedela, že aby sa jej vynaložené náklady vrátili, musí skončiť do 6. miesta. Bronz, ktorý získala uplynulú nedeľu, ju prekvapil.

"Veď som prvý rok v kategórii Elite. Som rada, že som so ženskou špičkou stíhala. Možno aj preto, že som v príprave spala 24 dní v hypoxickej miestnosti. Nedostatok kyslíka simulujúci takmer trojtisícovú nadmorskú výšku nie je nič príjemné, rána sú náročné. Zobúdzate sa akoby po preflámovanej noci, bolí vás hlava, máte tlak v očiach, preto treba tréningy citlivo prispôsobiť," naznačuje Fašungová

Prechod do ženskej kategórie nebýva ľahký a v príprave si veľa odtrpela. "Trénovala som tvrdšie, ale za favoritku sa ani zďaleka nepovažovala, hoci v kategórii do 23 rokov som vyčnievala. Sprevádzala ma neistota, ako to dopadne. Pred sezónou som zmenila dres, prišla som do Dukly, kde som našla výborné podmienky s novým trénerom Marekom Vojníkom," hovorí.

V máji čakajú slovenskú reprezentantku majstrovstvá sveta v španielskom Pontevedre. "Radšej som opatrná, bez očakávaní. Umiestenie okolo 10. miesta by bolo pekné, otázka však stojí inak - či tam vôbec vycestujem. Všetko závisí od Slovenskej triatlonovej únie a jej podpory, alebo pocestujem za vlastné s tým, že budem musieť skončiť do určitého miesta."

Duatlon je vlastne triatlonom bez plávania. "Je to trojboj s dvoma disciplínami - cyklistika a dva behy, dlhší a kratší. Moja dominantná disciplína je beh, aj keď na ME o bronze rozhodol podľa mňa bicykel," vraví.

Už šiesty mesiac ju vedie tréner Marek Vojník. "Peťa je výborná bežkyňa, je cieľavedomá, s veľkou perspektívou. Prvýkrát štartovala medzi ženami a budúcnosť si narysovala veľmi sľubne. Závisí od podmienok, či sa bude neustále zlepšovať. Na ME sme vycestovali na vlastné a potrebovali sme dobré umiestenie, aby nám náklady nahradili. Mohlo sa stať, že by sme museli oželieť 850 eur, ak by nám šampionát nevyšiel," reagoval Vojník.

Fašungovú láka aj maratón a najmä šanca splniť limit na olympijské hry. "Rio asi nestihnem, no potom sa možno o olympiádu pokúsim. Presedlať na olympijský triatlon vylučujem, hlavne preto, že na natrénovanie plávania je pre mňa už neskoro," naznačí.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 16:39