StoryEditor

Oravaman už láka aj cudzincov, na štarte bude 700 pretekárov

23.05.2014, 00:09
Autor:
msms

Už len necelé dva mesiace ostávajú do štartu vynoveného horského triatlonu Oravaman (preteky sú 12. júla). Unikátne podujatie čaká štvrtý ročník, ale prvý na vzdialenostiach polovičného Ironmana.

Z pôvodnej kilometráže 2 - 52 - 12 (plávanie - cyklistika - beh) sa vzdialenosti predĺžili na 2 - 90 - 21. Celkové prevýšenie stúplo na 2600 metrov.

Napriek vyššej náročnosti a zvýšenej kapacite sa preteky opäť vypredali - za rekordných 11 minút!

Vlani na Oravamanovi štartovalo 360 pretekárov. Pre tento ročník organizátori najprv stanovili kapacitu 400 účastíkov, neskôr 450. V druhú júlovú sobotu však napokon bude na štarte približne 700 ľudí (400 jednotlivcov, 75 trojčlenných štafiet, zvyšok pripadá na detské preteky).

"Pred prvým ročníkom sme plánovali, že to bude akcia pre 15 - 20 ľudí a po pretekoch si dáme guláš," spomína hlavný organizátor Oravamana Peter Paľa. "Veľmi si ten záujem vážim. Znamená to pre mňa viac ako neviem aké peniaze. Je to zadosťučinenie a znak toho, že to asi robíme dobre," doplnil.

Pribúdajú triatlonisti zo zahraničia - vďaka dobrej povesti pretekov, predĺženiu trate na polovičného Ironmana, a aj vďaka skvelým videám, ktoré organizátori robia z každého ročníka. "Pomáha nám to, tie videá sa cez sociálne siete šíria aj do cudziny, ozývajú sa nám záujemcovia," približuje Paľa.

Aj preto budú na štarte pretekári z trinástich krajín, okrem susedných štátov budú mať zastúpenie aj Nórsko, Švédsko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Belgicko, Veľká Británia či USA.

Najväčšou hviezdou podujatia bude Španiel Marcel Zamora, ktorý 5-krát vyhral Ironmana v Nice a 4-krát triumfoval v náročnom ironmanovi vo švajčiarskych Alpách Enbrunman.

Ako sa také meno získava na štart? "Riadim sa myšlienkou – nikdy sa nezdávať a nebáť sa. Mojou snahou je prilákať na štart kvalitných pretekárov. Oslovujem ich, pošlem informácie o pretekoch, video. Aj Marcela som takto oslovil. Keď videl video, hneď povedal, že príde," opisuje Paľa.

Zamorovými súpermi v boji o prvenstvo budú Tomáš Jurkovič (víťaz predchádzajúcich dvoch ročníkov), Karol Džalaj (momentálne najlepší Slovák na vzdialenostiach Ironmana, na Orave bude štartovať prvý raz), či Česi Petr Vabroušek a Dan Polanský.

Podujatie má po prvý raz generálneho sponzora a preto aj doplnený názov - Volkswagen Slovakia Oravaman. "Je to veľký krok vpred," pochvaľuje si Paľa.

Plavecká časť bude tradične v Sielnickej zátoke, odtiaľ vedie cyklistický úsek až k poľským hraniciam do Suchej Hory. Tam bude otočka, pretekári sa vrátia do Zuberca a odtiaľ budú pokračovať po zvyčajnej trase až k obávanému stúpaniu na Ťatliakovu chatu, kde sa začína bežecká časť. Cieľ sa z lyžiarskeho strediska Roháče - Spálená presúva pred penzión Pribiskô v Zuberci, kde je zázemie pretekov.

"Bude to náročnejšie na organizáciu, logistiku, pribudnú občerstvovačky. Zmien je veľa, stúpla kapacita, bude to pre nás veľká skúška a aj zrkadlo toho, či to utiahneme," priznáva Paľa. Predpokladá, že podujatie už viac účastníkov nepojme. "Myslím, že toto je strop, zväčšovať kapacita sa už veľmi nedá. Ale ak bude záujem, možno o pár rokov spravíme dva štarty počas dvoch dní," naznačí.

Pozrite si video z lanského ročníka Oravamana:

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 12:45