StoryEditor

Nočné behy zaplavujú Slovensko, Bratislava chce 4000 bežcov

11.07.2014, 08:52
Autor:
redakciaredakcia

Fenoméh nočných behov sa teší čoraz väčšej obľube, na Slovensku pribúdajú jeden za druhým. V tejto sezóne sa už po zotmení bežalo okolo Štrbského plesa a blížia sa ďalšie podujatia.

O dva týždne sa pobeží Night run v Liptovskom Mikuláši (26. júla). Na účastníkov čaká 5-kilometrový okruh, ktorý môžu podľa chuti a výkonnosti absolvovať raz alebo dvakrát. Podujatie sa bude konať už tretí raz a rozrastá sa o minipreteky detí a rodinný beh.

"Skvelá atmosféra, veľa ľudí pri trati a zaujímavé zákutia centra mesta. Nočný beh má neopakovateľnú atmosféru,“ naznačuje hlavná organizátorka Martina Kaliská, prečo sa sa večerné behy tešia takej obľube.

O týždeň neskôr sa k nočnému bežeckému ošiaľu pridá Žilina (1. augusta) aj Donovaly (2. augusta). Oba preteky budú mať premiéru, uskutočnia sa prvý raz.

V Žiline sa bude bežať 8 km pri vodnom diele, na Donovaloch zasa čaká bežcov 6,3 km v horskom prostredí. Spestrením druhých spomínaných pretekov bude špeciálna súťaž o najväčšieho bojovníka na trati z radov bežcov, ktorí dobehnú do cieľa. V rámci podujatia sa uskutoční aj Adrenalin Run - výbeh po zjazdovke na Novú Hoľu so štartom od údolnej stanice lanovky.

Potom príde na rad Beh nočným Breznom (23. augusta) a Košice Night run (5. septembra), o ktorý je v meste čoraz väčší záujem.

Vrcholom "nočnej" bežeckej sezóny na Slovensku bude Night Run v Bratislave, ktorý sa pobeží 13. septembra. Za päť rokov existencie stúpol počet jeho účastníkov takmer štvornásobne - z 895 v premiérovom ročníku 2009 až na 3555 vo vlaňajšom.

"Radi by sme tento rok dosiahli hranicu 4000 účastníkov,“ hovorí riaditeľ podujatia Peter Pukalovič. Nočný beh v Bratislave čaká viacero noviniek, najzásadnejšou je zmena miesta štartu i cieľa.

"Z River Parku sme sa presťahovali k obchodnému centru Eurovea," upresňuje Pukalovič. "Mení sa aj dĺžka trate z 9 na 10 kilometrov a vedie atraktívnymi uličkami Starého Mesta. Bežci vybehnú na trať zo štyroch štartových zón podľa výkonnosti. Chceme takto zabezpečiť plynulejší štart a úvod pretekov. Časový limit na zvládnutie trate je jeden a pol hodiny,“ dodáva.

Na podujatie sa už dá prihlásiť, online registrácia pobeží do 4. septembra, ak sa dovtedy nenaplní štvortisícový účastnícky limit. "Štartovné závisí od toho, kedy sa záujemca prihlási a zaplatí. Prvých 2000 bežcov získa číslo za 14 eur, ďalších 2000 za 16 eur,“ naznačuje technický riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

Ďalšou novinkou je nočný beh pre deti (limit 1000 účastníkov), ktorý sa uskutoční o deň skôr, v piatok 12. septembra. Štart pretekov je o 19.30 na Hlavnom námestí v Bratislave, deti budú súťažiť v šiestich vekových kategóriách chlapcov i dievčat. Štartovné je 4 eurá pre prvých 500 prihlásených, 6 eur pre ďalších 500.

Sezóna nočných behov sa v Bratislave neskončí, o týždeň neskôr sa po zotmení bude bežať ešte v Piešťanoch a v Šali.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 15:06