StoryEditor

Spartan Race? Neviete, ako sa voláte. Iba sa modlíte, aby ste vybehli

06.08.2014, 17:20

"Ten kopec tu máte stále, alebo ste ho postavili iba kvôli súťaži? To je šialené!" Reakcia jedného zo súťažiach na profil trate.

"Už viem, ako vyzerá peklo. Mama, nechcem ísť do pekla, už ťa budem počúvať.“ Namakaný chlapík po 30 burpees.

"Vidím anjelov, asi som zomrel.“ Kompliment v cieli pre nádherné v bielom oblečené Bohyne krásy, ktoré odovzdávali medaily.

To je len časť (publikovateľných) dojmov z víkendového Reebok Spartan Race vo Vechci. Kategória Sprint ponúkla na 6,8-kilometrovej trati s viac ako 15 prekážkami neopakovateľné adrenalínové dobrodružstvo.

Vo Vechci zvíťazil slovenský spartanský kráľ Peter Žiška. Na zdolanie trate potreboval 41:03 minúty, pričom druhého v poradí Michala Rajniaka zdolal o viac ako tri minúty. "Vo Vechci to dnes bolo crossové, čo mi vyhovuje, i keď na môj vkus vládlo trošku horúce počasie. Novou prekážkou bolo chodenie po kolíkoch, ale skôr ma to potešilo, ako zaskočilo,“ hodnotil víťaz, ktorý absolvoval už svoj trinásty Spartan Race.

Z domácich pretekárov dobehol ako prvý, a celkovo tretí, majster sveta v skijoringu, majster Európy v canicrosse a viacnásobný slovenský šampión v duatlone Michal Ivančo zo Spartan Patriot Teamu Slovakia. Pred pretekmi zverejnil na svojom facebookovom profile informáciu: "Júl 2014: Run - 285 km, Bike - 780 km, Swimming - 7 km." A predsa priznal, že si vo Vechci siahol na dno.

"V kopcoch to nemalo nič spoločné s behaním. Neverím, že tam niekto bežal. Okrem toho, zbehnúť na 150 metroch s 50-kilovým vrecom dole a potom s ním vybehnúť hore dá človeku brutálne zabrať. Keď bežíte hore, neviete, ako sa voláte, len sa modlíte, aby ste vybehli," opisoval Ivančo.

Jednoduché to podľa neho nebolo ani pri technických prekážkach ako kráčanie po kolíkoch v polmetrovej výške, kde sa pri mokrej obuvi žiadala maximálna koncentrácia. Zradne pôsobil tiež ostnatý drôt, pretože cieľ bol na dohľad a v súboji s časom sa rátala každá sekunda. "Spartan je o prekonaní samého seba a to som mal celý čas v hlave,“ zdôraznil Ivančo.

Preteky ocenil aj Sean Meehan z Írska, ktorý má za sebou niekoľko ultramaratónov. Na východe Slovenska bol v sobotu prvýkrát a trať si prebehol vo štvrtok, aby ju prekontroloval. Na stupnici náročnosti od 1 do 10 ju oznámkoval osmičkou.

"Cením si, že pretekári šli na plný plyn, poctivo dodržiavali pravidlá, nikto si nič nezľahčoval, čím bol duch Spartan Race naplnený do bodky. Vážim si každého, kto zdvihol zadok z gauča a prišiel niečo urobiť pre seba,“ chválil Meehan.

Najvyššou kategóriou v rámci série Spartan je Death Race. Preteky trvajú 48 hodín a 90 percent pretekárov ich nedokončí. Meehan ich zvládol.

"Pri Death Race už nejde iba o fyzickú vytrvalosť, ale v prvom rade dostane zabrať mentálna kondícia. Keď nevládzem - a nevládzu všetci - musím nájsť vnútornú silu, aby som sa vyhecoval urobiť ešte jeden krok a potom ďalší. Chcem dokázať sebe aj ostatným, že človek má v sebe oveľa väčší potenciál, ako si niekto o sebe myslí. Len ho treba v sebe objaviť. Vtedy môžete vo svojom živote zmeniť k lepšiemu všetko, na čo si pomyslíte,“ pripomenul Meehan.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 21:37