StoryEditor

Behanie predlžuje život o tri roky, tvrdí nová štúdia

11.08.2014, 00:00

O dôvod viac, prečo behať - predĺži vám to totiž život. Tak znie záver novej americkej štúdie. Jej autori však dodávajú, že rovnaký efekt má akákoľvek iná intenzívna športová aktivita.

Vedci, ktorí na štúdii vydanej v magazíne The Journal of the American College of Cardiology pracovali, sa téme venovali veľmi starostlivo. Skúmali záznamy desaťtisícov klinicky vyšetrovaných ľudí počas niekoľkých desaťročí.

Pacienti v nich po rozsiahlom lekárskom a fitnes vyšetrení udávali informácie o svojich pohybových aktivitách vrátane behania (a ak áno, ako často a ako rýchlo).

Z databázy bádatelia vybrali záznamy viac ako 55-tisíc zdravých mužov a žien vo veku od 18 do 100 rokov, ktorí navštívili lekára v posledných pätnástich rokoch. Spolu 24 percent z nich sa označilo za bežca.

Výsledky ukazujú, že bežci sú o 30 percent menej ohrození predčasnou smrťou. Riziko úmrtia na ochorenia srdca je u bežcov nižšie dokonca až o 45 percent. Menšie riziko predčasného úmrtia hrozilo dokonca aj málo početnej skupine behajúcich fajčiarov s nadváhou.

Podľa štúdie bežci získavajú vďaka pohybu tri roky života navyše. Život predlžujúci účinok behania je pritom približne rovnaký bez ohľadu na počet nabehaných kilometrov.

Ľudia, ktorí behali 150 minút alebo viac za týždeň, aj tí, ktorí behali najmä rýchlosťou vyššou ako 3:45 minúty na kilometer, žili dlhšie, než tí, ktorí nebehali vôbec.

Timothy Church, profesor na Pennington Institute a spoluautor štúdie, tvrdí, že za behaním netreba hľadať žiadne zázraky.

Kľúčom k dlhovekosti je pravdepodobne akékoľvek intenzívne cvičenie a beh je pre väčšinu ľudí najjednoduchším spôsobom pohybu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 16:20