StoryEditor

Vesta, ktorá vám zjednoduší behanie. A zmestíte do nej všetko

13.09.2014, 00:00

Rovnako ako pri bežeckých topánkach aj vo svete bežeckých batohov a hydratácie sa v posledných rokoch výrazne zvyšuje rozmanitosť modelov. V sortimente jednotlivých značiek nájdeme všetko od bezodných batohov s veľkým úložným priestorom až po minimalistické riešenia. Najľahší model z dielne značky Camelbak patrí práve do druhej kategórie.

Camelbak Marathoner Vest, ako už názov napovedá, patrí do kategórie takzvaných bežeckých viest. Tie sú zďaleka najlepšie a najobľúbenejšie z ponúkaných typov bežeckých batohov.

Konštrukcia podobná veste je charakteristická absenciou bedrového pásu, spravidla dvojitým prsným popruhom a celkovým tvarom, ktorý drží váhu nákladu na lopatkách. Takéto prevedenie výrazne znižuje pohyb batohu po chrbte aj pri plnom naložení a zvyšuje komfort pri jeho používaní.

Batoh je navrhnutý skôr na kratšie vzdialenosti. Maratón býva predovšetkým v trailu jednou z prvých dištancií, kde už si nevystačíte s jednoduchším riešením a oplatí sa mať so sebou spoločníka v podobe batohu.

Malý ...

Marathoner je k behu na kratšie trasy určený predovšetkým vďaka svojmu objemu, ktorý je iba dva litre. To v praxi znamená, že do hlavnej kapsy batohu dáte buď plný dvojlitrový hydrovak, alebo ten istý priestor dostupný pre pár nepríliš rozmerných drobností.

Okrem hlavného úložného priestoru je na chrbte k dispozícii už len malá zvrchu otvorené strečové vrecko. Ak teda plánujete bežať s plným vakom a príroda alebo usporiadateľ zavelí, budete čeliť nepríjemnému problému, kam umiestniť nové časti povinnej, respektíve potrebnej výbavy.

... Ale šikovný

Za pozornosť stojí predná časť batohu obsahujúca dve vrecká s otvoreným prístupom a dve malé vrecká na suchý zips, do ktorých možno umiestniť menší mobilný telefón, kľúče a ďalšie cennosti. Otvorené vrecká patria k tým veľmi podareným vďaka správnej pozícii na prednej strane hrudníka a veľkého rozmeru.

Do vreciek nie je problém umiestniť fľašu s objemom až 0,6 litra (testované s trojuholníkovou Salomon 3D bottle), prípadne soft fľašky všetkých veľkostí a aj pri zaplnení nijako nevadia prirodzenému pohybu rúk. Vďaka tomu môžete mať všetky potrebné tekutiny v predných vreckách a úložný priestor na chrbte si ušetriť na oblečenie a ďalšie časti výbavy.

Ako pierko

Malý objem so sebou prináša okrem prirodzených obmedzení aj výhody v podobe veľmi nízkej váhy. Prázdny Marathoner váži rovných 320 gramov a toto číslo ho zaraďuje k tým vôbec najľahším batohom na našom trhu. Nízku váhu si batoh drží aj napriek robustnej konštrukcii.

Už na prvý dotyk pôsobia použité materiály veľmi pevne (obzvlášť v porovnaní s S-Labovými modelmi značky Salomon alebo novou ultra vestou od Inov-8). Vyššia tuhosť kompenzuje strečový spodný prsný pás, ktorý aj cez pevné utiahnutie príjemne reaguje na pohyb hrudníka pri dychu a batoh vás nijako neškrtí.

Rozmer, ktorý sadne všetkým

Veľkosť je pri batohu univerzálna a odpadá tak starosť s vyberaním toho správneho rozmeru na vašu postavu. Nie je problém popruhy vyladiť na dvojmetrového chlapa ale aj 150 centimetrov vysokú dámu. Veľkosť sa nastavuje pomocou dvoch remienkov spájajúcich chrbát s prsnými popruhmi, samotné prsné popruhy sú regulovateľné vďaka uchyteniu na suchý zips.

To však nie je až tak presné a je potrebné sa s batohom v kľude vyhrať. Odporúčame veľkosť ladiť pri plne naloženom batohu, pretože vďaka "nafúknutiu" chrbtového priestoru pri naplnení sa môže rozmer ľahko zmeniť.

To najcennejšie sa skrýva vo vnútri

Dôležitou časťou je aj základné osadenie batohu dvojlitrovým Camelbak vakom Antidote. Vak má ideálne širokú konštrukciu so stredovou hrazdou zabraňujúcou rozpínanie smerom do chrbta. Namiesto toho vak urobí placku, ktorá dobre sedí na chrbte. Materiál je pevný, dobre sa čistí a voda nechytá výrazne gumovú príchuť ako u niektorých iných značiek. Čerešničkou na torte je potom big bite náustok, ktorý má veľký prietok a možno ho ľahko uzamknúť jednou rukou.

Celkovo je batoh vynikajúcim spoločníkom na kratšie dištancie po ceste aj na horách a ak preferujete jednoúčelové riešenia čo najnižšej váhy a vďaka základnej výbave skôr hydrovak pred fľašami.

S Camelbak Marathonerom však ide bez problémov používať aj fľaše. Pokiaľ ale hľadáte batoh, ktorý okrem vody a iónov pojme aj rozmernejšie kúsky povinnej alebo potrebnej výbavy, odporučili by sme vám predsa len porozhliadnuť sa po inom modeli.

zdroj: rungo.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 15:21