StoryEditor

Obuj si rukavice a bež. Alebo o tom, ako sa behá v päťprstiakoch

16.10.2014, 09:29

Keď som si prvý raz natiahol na nohy päťprstiaky, napadlo mi, že sú to rukavice na nohy.

Zaujímalo ma, ako sa správa noha v päťprstiakoch oproti behu naboso. Absolvoval som test na bežeckom páse a výsledok bol dosť prekvapujúci.

Zistili sme, že noha si uvedomuje aj malú ochranu, ktorú jej päťprstiaky poskytujú. Správa sa v nich tak, ako keď je obutá, nie ako pri behu naboso. Jej reakcia pri dopade sa veľmi podobala tej pri obutí do technických topánok.

Niežeby vám  dovolila, aby prvý kontakt s povrchom bol v oblasti päty, ale v porovnaní s bosým behom vás automaticky navedie viac na stred chodidla, na brušká pod priečnou klenbou. Zapojenie svalových skupín sa však zároveň veľmi nelíši od situácie, keď bežíte úplne bosí.

Čo z toho vyplýva? Predovšetkým príjemné zistenie, že ak sa vám päťprstiaky zapáčia, nemusíte mať obavy z toho, čo narobia s vašimi nohami. Chodenie a behanie v nich neprináša žiadne nové zdravotné riziká.

Začnite chôdzou

To však neznamená, že by ste mali klasickú obuv odhodiť hneď, ako si zaobstaráte päťprstiaky. Chodiť a behať v nich začnite najskôr len na kratšie vzdialenosti.

Noha v nich síce reaguje podobne ako v tradičnej obuvi, ale drobné rozdiely tu predsa len sú. Celkový pohyb je preto spočiatku troc hu strnulý, čo môže viesť k preťaženiu členkov, predkolení, lýtok aj kolien.

Preto začnite opatrne a vzdialenosti postupne predlžujte. Rozhodne sa však prechodu nemusíte báť. Keď sa v päťprstiakoch rozchodíte a rozbeháte, budú vám prinášať radosť a pocit absolútnej voľnosti.

Nohy na ne privykajte pomaly. Zistíte, že prirodzene prestanete skákať a robiť dlhé kroky. Naopak, váš krok sa skráti a zrýchli.

Mali by ste tiež znížiť objemy kilometrov, na ktoré ste v tréningu zvyknutí. Zvyšujte ich len veľmi pozvoľne. V prípade chôdze môže byť absolvovaná vzdialenosť dlhšia než pri behu.

Pri behu odporúčam začínať len s kilometrom, pri chôdzi najviac s piatimi. Týždenne si pri behu môžete pridávať 500 metrov, pri chôdzi kilometer až dva.

Pri bežeckom tréningu to môže vyzerať tak, že sa najskôr prebehnete v päťprstiakoch, potom sa prezujete do klasických topánok a absolvujete zvyšnú dávku kilometrov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 14:12