StoryEditor

Bolesť je dobrý radca

26.10.2014, 10:15

Či už beháte kvôli rekordným výkonom, alebo len pre radosť, určite ste niekedy pocítili nepríjemnú bolesť svalov a väzov dolných končatín. Je to časté trápenie rekreačných i výkonnostných bežcov. Ak sa bolesť nôh objaví, nemusíte však hneď strácať hlavu a bežať ozlomkr k lekárovi. Bolesť nie je nepriateľ, proti ktorému musíte okamžite nasadiť silné tlmiace lieky. Naopak. Je to ochranný mechanizmus, dôležitý prejav stavu vášho tela. Má podobnú funkciu ako kontrolka na palubnej doske automobilu. Keď sa rozsvieti, súdny vodič zastaví a pátra po poruche. Ak bolesť potlačíte pomocou lieku bez toho aby ste zistili akú informáciu vám prináša, dopadnete podobne ako keby ste odpojili varujúcu kontrolku a pokračovali v jazde. V aute zadriete motor, na tele poškodíte svaly, väzy a kĺby.

Nepreťažujte sa

Bolesti svalov  a úponov sa najčastejšie objavujú v období, kedy nemáte možnosť trénovať pravidelne. Po dlhšej prestávke neodhadnete svoje sily a pohybový aparát jednorázovo preťažíte. Práve nadmerná námaha, nedostatočná kondícia, nepriaznivé poveternostné podmienky, ale predovšetkým prehnaná motivácia sú typickými príčinami svalových a úponových problémov. Tie sa v prvom štádiu prejavujú „len“ zvýšenou únavou. V ďalšej fáze sa však objavujú bolesti v priebehu alebo bezprostredne po dokončení behu. O niečo neskôr vám bolia nohy už aj v pokoji. Svalový úpon býva napuchnutý, načervenalý, teplejší a bolestivý na dotyk. Každé ďalšie zaťaženie tieto symptómy zhoršuje. Problémov so svalovou a úponovou bolesťou sa najúčinnejšie zbavíte tak, že im predídete. To ste už síce pravdepodobne počuli mnohokrát, ale skutočne stojí za to podobné rady naozaj pozorne počúvať. Na začiatku sezóny alebo po dlhšom tréningovom výpadku stupňujte tréningové dávky len veľmi postupne a počet odbehnutých kilometrov striktne prispôsobujte svojmu organizmu. Na prípadnú bolesť, ktorej sa zrejme tak či tak v istej miere nevyhnete, reagujte veľmi citlivo

Dbajte na kvalitnú výbavu

Riziko vzniku problémov môžete obmedziť aj kvalitným „funkčným“ oblečením, návlekmi, masážnou hrejivou emulziou, ale predovšetkým niekoľkominútovým strečingom, zahriatím tela na prevádzkovú teplotu pred samotným behom. Za to, že vás po tréningu bolia nohy, často nesie zodpovednosť aj nekvalitná obuv alebo dlhý beh po tvrdom povrchu. Vhodnou prevenciou bude, ak sa začnete venovať kompenzačným športom. A to takým, pri ktorých uvoľňujete tie svalové partie, ktoré sa pri behu zaťažujú najviac. Tradične možno odporučiť plávanie, jazdu na bicykli, jogu alebo uvoľňujúce cvičenia „šité na mieru“, ktoré vám odporučí skúsený fyzioterapeut.

Domáci lekár

1. Odpočiňte si

Ak svalový úpon predsa len zabolí, môžete sa v počiatočných štádiách pokúsiť o liečbu vlastnými silami. Predpokladom úspechu je, že prerušíte tréning až do úplného odstránenia problémov.

2. Schlaďte sa

K upokojeniu môže prispieť ľahký, vzdušný elastický návlek alebo ortéza. Doplňkom pokojového režimu je liečba chladom. Používajte pri nej kocky ľadu zabalené do tkaniny (prípadne vám postačia aj vrecúška mrazenej zeleniny). Tie si prikladajte niekoľkokrát denne na dobu 3-5 minút na miesta, kde vás to najviac bolí, resp. ne miesta, ktoré sú viditeľne opuchnuté.

V televízií môžete často vidieť ako zraneným športovcom lekári alebo maséri aplikujú na zranené miesta chladivý obstrek, či obklad – a potom ich pošlú späť do hry. Rozhodne sa neriaďte týmto príkladom, môže sa vám to poriadne vypomstiť. Pôsobením chladu totiž dôjde k potlačeniu ochranného signálu bolesti a ku zníženiu elasticity úponu. Dôsledkom môže byť jeho ťažké poškodenie až pretrhnutie.

3. Dajte si obklad

Uľaviť od bolesti môže aj Priessnitzov obklad. Na jeho prípravu vám dobre poslúži froté ručník namočený do studenej vody, ktorý ľahko vypláchate a prekryjete vrstvou suchého froté. Na postihnutom mieste ho nechajte aspoň hodinu alebo hoci aj cez noc.

4. Namažte sa

Na liečbu môžete použiť aj niektorú zo širokej ponuky protizápalových mastí alebo gelov. V minulosti odporúčané prekrývanie vrstvou igelitu nie je nutné, moderné liekové formy samy osebe zaručujú dostatočný prienik do hĺbky tkaniva. Výsledky dosahované prostredníctvom protizápalových mastí a gelov sú pri tlmení miernej a strednej bolesti porovnateľné s efektom ich tabletkových foriem. Na rozdiel od nich však organizmus nezaťažujú množstvom zažívacích problémov a nemajú iné nepriaznivé účinky.

5. Vyhnite sa tabletkám

Samoliečenie bežne dostupnými tabletkami proti bolesti a zápalom by ste rozhodne nemali riskovať. O tom, či sú pre vás vhodné, by mal vždy rozhodnúť skúsený lekár. Jedná sa totiž o vysokoúčinné lieky, určené na prekonávanie vážnych reumatických ochorení a nie na liečbu bežných úponových bolestí inak zdravého človeka. Okrem množstva nežiadúcich účinkov totiž utlmujú cenný signál bolesti a zbavujú tak telo prirodzenej ochrany. Falošný dojem, že ste už fit, potom môže pri predčasnom návrate k behu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Spoliehať sa nedá ani na masívne propagované prípravky „kĺbovej výživy“ a systémovej enzymoterapie. Skutočný účinok týchto preparátov je viac ako sporný a fungujú skôr ako neškodný, avšak drahý potravinový doplnok, nie ako účinná prevencia prípadne liečba. Ich užívanie v prípade, ak váš jedálniček obsahuje pestrú a vyváženú stravu, preto nemá žiadny zmysel.

Ak sa vám podarí bolesť svalového úponu svojpomocne zvládnuť, môžete sa veľmi opatrne vrátiť k tréningu.

Záchranná brzda

Ak bolesť a napuchnutie ani po týždni pokoja a samoliečby neustupujú, alebo sa dokonca zhoršujú, nezostáva vám nič iné, len aby ste sa vybrali k lekárovi. Ak sa dá, najlepšie k ortopédovi, ktorý ma skúsenosti s liečbou športovcov. Najskôr vás bude čakať úplné upokojenie poškodenej oblasti pomocou dlahy, dôjde aj na protizápalové preparáty, prípadne na obstrek zmesou znecitlivujúcej látky a protizápalového hormónu. To je už však situácia nezlučiteľná a akoukoľvek námahou. Na tréning v takom prípade musíte zabudnúť na niekoľko dlhých týždňov.

Nebuďte ako narkomani

Bolesť svalového úponu z preťaženia je svojim spôsobom banálna záležitosť, s ktorou si pri dodržaní skôr uvedených odporúčaní môžete celkom ľahko poradiť. Ak ale pre odstránenie bolesti nevytvoríte zodpovedajúce podmienky a nezmierite sa s prerušením tréningu na potrebnú dobu, môže sa bolesť celkom ľahko stať problémom dlhodobým či dokonca trvalým.

Významnú úlohu zohráva úzkosť, nepokoj a netrpezlivosť človeka navyknutého na pohyb, ktorý sa pre neho po čase stáva druhou drogou, bez ktorej sa človek fyzicky a psychicky trápi. V ľudskom tele pri športe skutočne dochádza k produkcií látok navodzujúcich pocit eufórie – takzvaných endogénnych opiódov. Akékoľvek ďalšie liečenie sa vtedy stáva neprijateľné a preto taký jednotlivec nalieha na lekára a uprednostňuje, spravidla chybne, razantnejší liečebný postup v očakávaní kratšej doby liečenia a rýchlejšieho návratu k obľúbenému športu. Značný podiel viny na liečebných neúspechoch v obdobných prípadoch nesú aj samotní lekári, ktorí venujú pozornosť len bolestivému svalovému úponu  a nedoceňujú netrpezlivú mentalitu náruživých bežcov. K takým výsledkom ale určite nechcete dospieť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 14:02