StoryEditor

Bežať pre život bude aj strelkyňa Danka Barteková

26.03.2013, 16:37
Autor:
TASRTASR

Už v máji sa začne 6. ročník najväčšieho nesúťažného športového charitatívneho podujatia na Slovensku Beh pre život. Uskutoční sa v šiestich mestách od 4. mája v poradí Bratislava, Banská Bystrica, Prešov, Nitra, Žilina a Trenčín. Aj tento rok je cieľom projektu kúpiť prístroj na výskum rakoviny.

Novými patrónmi behu sú bronzová medailistka z lanských olympijských hier strelkyňa Danka Barteková, hokejista Ján Pardavý a biatlonistka Anastasia Kuzminová. Patrónmi behu z predchádzajúcich ročníkov ostávajú ďalšie známe tváre ako herci Jozef Vajda, Ján Greššo, Eva Pavlíková, bežkyňa Katarína Berešová, operný spevák Martin Babjak, fitneska Lucia Medeková, hokejisti Ľubomír Sekeráš a Vladimír Országh či prešovslá skupina Heľenine oči.

"Bola som nadšená, keď ma organizátori oslovili. Sama behám veľmi rada. Aj pri streľbe potrebujem kondíciu a naberám ju behom, vyčistím si pritom hlavu. Chcem sa zúčastniť aj na tomto behu a tiež prispieť do aukcie nejakou vecou, ktorú používam pri streľbe. Určite to však nebude puška, tú potrebujem," uviedla s úsmevom Barteková.

Úspešná strelkyňa dostala aj ponuku postarať sa o štartový výstrel behu. "Ale musíte mi dať terč, som zvyknutá triafať do niečoho," vtipkovala Barteková.

Celý výťažok zo štartovného (pre dospelých je to 6 eur) pôjde na boj proti rakovine. "Chceme vyzbierať 85-tisíc eur na kúpu laboratórneho prístroja NanoSight. Taký na Slovensku ešte nemáme a okrem výskumu v nano onkológii bude slúžiť i pre pacientov," uviedla prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.

Vlani v Behu pre život štartovalo spolu 14 824 bežcov. Trať meria štyri kilometre, tento rok organizátori pripravia aj kratšie vzdialenosti pre deti.

Doteraz charitatívny beh počas piatich ročníkov podporilo takmer 43-tisíc ľudí, ktorí prispeli sumou 266-tisíc eur.

Termíny Behu pre život 2013:

Bratislava - 4. máj, Partizánska lúka

Banská Bystrica - 11. máj, Námestie SNP

Prešov - 18. máj, Hlavná ulica

Nitra - 25. máj, Svätoplukovo námestie

Žilina - 8. jún, Námestie. A. Hlinku

Trenčín - 15. jún, Mierové námestie

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 06:37