StoryEditor

Vôľa, odhodlanie a Štefánik. Nový trail v Malých Karpatoch

30.05.2013, 13:53
Autor:
redakciaredakcia

V prvý júnový deň budú mať premiéru zbrusu nové ultra preteky Štefánik trail. Na atraktívnu trať v Malých Karpatoch s dĺžkou 126 kilometrov si - či už v štafetách alebo sólo - trúfne vyše 50 bežcov.

Meno generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa okrem iného významne pričinil o vznik Československa po prvej svetovej vojne, nie je v názve pretekov náhodou.

"Natrafili sme na príbeh zo Srbska, ktorý u nás nie je veľmi známy. Štefánik tam v roku 1915 absolvoval peší pochod - 120 kilometrov počas siedmich dní, v novembrovej zime, zranený. Zachránili ho francúzski vojaci, bez nich by pravdepodobne zomrel. Bol to neskutočný výkon," vysvetľuje organizátor pretekov Martin Urbaník. "Je to príbeh o odhodlaní, vôli, morálke, odvahe, pomoci. To sme sa snažili preniesť aj do týchto pretekov," dopĺňa.

Trať pretekov vedie po Štefánikovej magistrále z Devína na Bradlo, kde je velikán slovenskej histórie pochovaný. Magistrála meria 120,1 kilometra, teda takmer navlas rovnako, ako meral Štefánikov pochod počas vojny.

Trasa kopíruje červenú turistickú značku pozdĺž celej Štefánikovej magistrály s výnimkou dvoch krátkych odbočiek na miesta občerstvovacích staníc, ktoré musia byť prístupné podporným vozidlám bežcov.

Trať je rozdelená na šesť úsekov v dĺžke od 16,5 po 25 km. "Každý úsek má inú náročnosť a vyžaduje si iný štýl behu," približuje Urbaník. Na štart sa postaví deväť štafiet a šesť jednotlivcov si trúfa na celú porciu kilometrov (z toho jedna žena).

Štartuje sa v sobotu 1. júna o 6.00 ráno v Devíne, na Bradlo začnú pretekári prichádzať podvečer. Pre bežcov aj divákov bude v cieli pripravený bohatý sprievodný program. Začne sa o 17.00 atrakciami pre deti, nasledovať bude prednáška a film o Štefánikovi. "Zameriame sa hlavne na jeho fyzické výkony. Hoci mal chatrné zdravie, dokázal to prekonať," naznačuje organizátor pretekov.

Nasledovať bude premietanie filmov o ultra behoch, opekačka či pozorovanie západu slnka a nočnej oblohy vďaka hvezdárskym nadšencom zo Sobotišťa. Chata Bradlo bude v prevádzke celú noc.

Na preteky sa dá stále prihlásiť. Ak aj nezoženiete celý tím do štafety, môžete si nesúťažne prebehnúť časť trate spolu s pretekármi. Štartovné je dobrovoľné a poputuje neziskovej organizácii Plamienok, ktorá sa stará o ťažko choré deti.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 15:46