StoryEditor

Štrbské Pleso láka bežeckých nadšencov

10.06.2013, 09:40
Autor:
redakciaredakcia

Začiatok letnej sezóny vo Vysokých Tatrách bude bohatý na bežecké podujatia. Ich centrom sa stane Štrbské Pleso, ktoré v prvých letných dňoch (21. - 23. júna) privíta už po tretíkrát účastníkov medzinárodných pretekov Tatry Running Tour.

Toto netradičné bežecké podujatie organizuje Sport Club 1896 Štrbské Pleso. Tatry Running Tour sa nesie v štýle cyklistických tour, kde si celkoví víťazi odnášajú ako ceny jedinečné dresy vyrobené špeciálne na túto príležitosť. Žltý dres je určený pre najlepšieho muža, ružový dres si oblečie najlepšia žena, zelený dres víťaz bodovacej vrchárskej súťaže a šesť bielych víťazných dresov si domov odnesú najlepší v jednotlivých kategóriách.

Preteky vo vysokohorskom prostredí preveria kondíciu a fyzickú pripravenosť účastníkov na troch tratiach rôznej dĺžky a obtiažnosti. Tatry Running Tour štartuje na Štrbskom Plese 21. júna o 21:00 z areálu hotela Crocus 3,5 km dlhou nočnou etapou, ktorá vedie okolo jedného z  najkrajších vysokotatranských plies. Na druhý deň čaká na bežcov 12 km dlhý Cross Run so súčtom prevýšení temer 650 m. Najvyšším bodom trate je križovatka pri Jamskom plese s nadmorskou výškou 1470 m.

Záverečný nedeľňajší beh zavedie pretekárov do Areálu snov a na zjazdovku INTERSKI, podľa ktorej je etapa pomenovaná. Každý deň sú na trasách

pripravené horské prémie, v ktorých najlepší zbierajú body do vrchárskej súťaže o zelený dres.

V programe tohtoročnej Tour je ako novinka 21 km dlhý Sky&Clouds Run, ktorý má prvých 12 km totožných s druhou etapou a po prebehnutí cieľového priestoru účastníci pokračujú extrémne náročným výbehom na Solisko do výšky 1840 m, odkiaľ sa vracajú vysokohorským terénom po žltej značke cez Furkotskú dolinu.

Sobotňajší program obohatia 1. Otvorené majstrovstvá Slovenska v Nordic Walking, ktoré sa uskutočnia pod záštitou Slovenskej Asociácie Nordic Walking. Zúčastniť

sa môže každý, kto má chuť odkráčať si v štýle Nordic Walking 12 km dlhý okruh druhej etapy Tatry Running Tour. Paličky je možné zapožičať si priamo v dejisku podujatia.

"História Štrbského Plesa je už od konca 19. storočia úzko spojená so športom a s rôznymi športovými podujatiami medzinárodného významu. Cieľom nášho športového klubu je nadviazať na túto tradíciu a podporiť športové aktivity a tým aj zdravý životný štýl čo najväčšieho počtu návštevníkov našich veľhôr,“ hovorí Peter Végh, riaditeľ Tatry Running Tour a prezident Sport Club 1896 Štrbské Pleso.

Ďalším tradičným bežeckým podujatím, ktoré sa uskutoční v tomto regióne, je Malý štrbský maratón. Pretekári hlavnej kategórie súťažia v 31 km dlhom cestnom behu zo Štrby do Liptovskej Tepličky a späť. Tento rok organizátori umožnili všetkým

záujemcom štartovať aj na 10 km trati zo Štrby cez Šuňavu späť do Štrby. K dispozícii budú aj trate pre žiacke kategórie v uliciach Štrby. Štart Malého Štrbského maratónu bude 14. júla o 9:30 pri Kultúrnom dome v Štrbe.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 20:53