StoryEditor

Ženy, Edelen a rekordné čísla. Prípravy na jubileum v Košiciach vrcholia

29.07.2013, 17:23
Autor:
bkbk

V košickej maratónskej kuchyni sa pripravuje chutné jubilejné menu. Pozrime sa na niektoré ingrediencie i otázniky, kým sa začne servírovať.

Registrácia účastníkov jubilejného MMM beží od 21. januára a záujem neutícha. Medziročný nárast v oboch najsledovanejších disciplínach, teda v maratóne i v polmaratóne, stále prekračuje hranicu 100 percent.

Prím hrajú samozrejme domáci bežci, ale zdatne im sekundujú maratónci zo všetkých kútov sveta. Sumár všetkých registrácií dosiahol lanské čísla (7400 účastníkov) už zhruba tri mesiace pred štartom. Ak ste sa ešte neprihlásili a chcete mať istotu, že sa do štartovky zmestíte, mali by ste zaregistrovať do 31. augusta (vtedy je okrem iného aj uzávierka na štartové čísla s menom). Po tomto termíne budú organizátori podľa množstva prihlásených bežcov riešiť aj otázku, či nestanovai horné limity počtu štartujúcich. Inými slovami - po auguste už možno nebudú voľné miesta na štarte.

Zaostrené na maratón

Ešte pred štartom maratónu bude spustená výstava pod názvom "90 rokov košického maratónu vo fotografii“. Priblíži históriu i súčasnosť podujatia. Známe, mnohokrát publikované zábery budú doplnené dnešným, moderným pohľadom na dianie a emócie z trate, popri nej i zo zákulisia. Prvé inštalácie sa plánujú už na začiatok septembra.

Žula je už na ceste

Úsilie organizátorov smeruje k získaniu blokov žuly z českého lomu Požáry pri Prahe ešte do jesene. Pre toho, kto nevie o čom je reč, len krátke vysvetlenie - bloky budú použité na dotvorenie areálu Sochy maratónca a už od roku 2014 na nich budú svietiť mená budúcich víťazov. Miesto na tých pôvodných sa už totiž zaplnilo. K realizácii projektu prispievajú i mnohí účastníci, ktorí cez verejnú zbierku už túto myšlienku podporili.

Američan v Košiciach

Aj tak by sa dal parafrázovať príbeh Leonarda Buddy Edelena, ktorý v roku 1963 ako držiteľ najlepšieho svetového výkonu 2:14:28 zavítal do Košíc ako veľký favorit. Nesklamal a vyslúžil si tak trvalé miesto v galérii víťazov MMM.

Päťdesiat rokov po jeho triumfe prichádza spomienka v projekte Po stopách maratónskych legiend. Jej nositeľom je i štafeta zložená z mladých ľudí, ktorí sa do nej kvalifikujú počas regionálnych kôl. Tie prebiehajú v jednotlivých mestách Košického kraja už od začiatku júna.

Keďže Buddy Edelen už nie je na tomto svete, nebude si môcť túto oslavu vychutnať. Zastúpia ho americkí študenti, ktorí sa stanú členmi štafetovej zostavy.

Ženy v ofenzíve

Tak ako rastú celkové čísla prihlásených, rastie i zastúpenie žien v štartovom poli. Na tento trend sme na Slovensku dlho čakali. Medzinárodný maratón mieru rozvíja od jari projekt Women Friendly Marathon, ktorý má vytvárať podmienky a uľahčovať prístup žien k bežeckým aktivitám.

Pravidelne skupinové bežecké tréningy pod vedením skúsených trénerov i olympioničky Katky Berešovej sa stali veľmi populárnou súčasťou projektu.

Dá sa útočiť na traťové rekordy?

Po vlaňajších zlepšeniach, a to hlavne u mužov na hodnotu 2:07:01, sa podsúva odpoveď, že iba ťažko. Latka je nastavená skutočne vysoko. Vlani sa Košice dostali do desiatky najkvalitnejších maratónov starého kontinentu.

Bude potrebná dozaista súhra mnohých faktorov, aby sa v blízkej či vzdialenejšej dobe atak na rekord podaril. Atléti, ktorí sa v Košiciach 6. októbra predstavia, kvalitu dozaista budú mať. Budú medzi nimi i takí, ktorých najlepšie výkony za mužským traťovým rekordom príliš nezaostávajú. O niečo väčší priestor sa núka v pretekoch žien, kde ambícia posunúť rekord hlbšie pod 2:30 je azda reálnejšia.

O tom, že mnohí protagonisti MMM sa počas svojej kariéry nestratia, svedčí i jarný maratón v Paríži. Peter Kimeli Some zvíťazil časom 2:05:37. K tomuto výkonnostnému skoku sa prepracoval i cez Košice, kde v roku 2011 obsadil 4. miesto.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 15:52