StoryEditor

Bežte, kým vás nezrazí auto. Pomôžete iným na nohy

19.03.2014, 16:37
Autor:
redakciaredakcia

Taký beh tu ešte nebol. Slovensko je jednou z 33 krajín sveta, v ktorých sa pobeží Wings for Life World Run. Vo všetkých dejiskách sa vyštartuje v rovnakom čase - všetci účastníci podujatia teda budú bežať naraz, hoci budú od seba vzdialení stovky či tisíce kilometrov.

V Bratislave sa bude štartovať 4. mája o 12.00, v Japonsku bude v tom čase noc a napríklad v Južnej Amerike skoré ráno. Bežať sa bude na šiestich kontinentoch.

Podujatie bude výnimočné aj tým, že nikto dopredu nevie, koľko odbehne. Polhodinu po bežcoch sa totiž vydá trať stíhacie vozidlo - počas prvej hodiny pôjde rýchlosťou 15 km/h a postupne bude zrýchľovať. Keď auto na trati bežca dostihne, preteky sa pre neho končia. Ide teda o to udržať sa pred autom čo najdlhšie.

Štartovné je 25 eur a v celej výške poputuje nadácii Wings for Life, ktorá sa zaoberá výskumom liečby poranení miechy. Hlavnou myšlienkou podujatia je bežať pre tých, ktorí behať nemôžu.

Ambasádormi podujatia sú také esá svetového športu ako tenista Roger Federer, lyžiar Aksel Lund Svindal, futbalisti Cristiano Ronaldo a Luís Figo, či hokejisti Mats Sundin a Peter Forsberg. Riaditeľom globálneho behu je Collin Jackson, strieborný medialista z olympiády 1988 v Soule v behu na 110 metrov cez prekážky.

Všetci preteky aj pobežia, takže účastníci si na diaľku budú môcť porovnať, ako bežali oproti Ronaldovi či Federerovi.

Slovenskými ambasádormi sú triatlonista Richard Varga, kajakárka Jana Dukátová, parašportovec Marián Ligda a herec a operný spevák Filip Tůma.

"Viem veľmi pekne odkráčať 11 kilometrov na 18-jamkovom golfovom ihrisku, ale úprimne zo srdca hovorím, že beh neznášam. Ale dal som sa na to, aby som pomohol ľuďom, ktorí bežať nemôžu," reagoval Tůma.

Svoj prvý bežecký tréning absolvoval pod dohľadom Richarda Vargu. "Spravili na mňa zákerný ťah. Čakal som, že sa len tak zľahka prebehneme, ale musel som ísť päť kilometrov a po každom ma pichali do prsta, merali laktát, hovorili nejaké chemické vzorce. A ešte mali tendenciu po každom kilometri zrýchľovať," s úsmevom sa posťažoval.

Od decembra pravidelne trénuje a v pretekoch by chcel odbehnúť 13 kilometrov. Aj vďaka motivácii, ktorú mu dodal Varga. "Richard je skvelý. Okrem iného mi povedal - buď trpezlivý a aj to, čo nenávidíš, začneš mať rád," reagoval Tůma. "Budem bežať, dokedy budem vládať. Určite nezastanem pri prvom bufete," uškrnul sa.

Marián Ligda reprezentoval Slovensko v zjazdovom lyžovaní, jeho najväčšou vášňou však je freeride. Pred deviatimi rokmi na svahu spadol a poranil si miechu. Odvtedy je na vozíčku. Odmietol však osud trpiteľa, stále jazdí freeride na monolyži, hrá sledge hokej, vlani zašiel na handbiku až do Paríža (1840 km za 16 dní).

Beh pre nadáciu Wings for Life privítal s nadšením. "Je to úžasná myšlienka, keď sa ľudia takto spoja a chcú pomôcť. Pre mňa by to bola obrovská vec znova sa postaviť na nohy," reagoval.

Trasa slovenskej časti pretekov povedie z Bratislavy cez Devín, Stupavu, Vysokú pri Morave, Záhorskú Ves, Malacky, a potom späť do Bratislavy (cieľ je v Lamači). Trať meria 100 kilometrov, ale ako sme spomínali, väčšina bežcov odbehne len jej malú časť, kým ich nedostihne stíhacie vozidlo.

"Nikto dopredu nevie, kde bude jeho cieľ. Neviete, kedy a kde skončíte, kedy a kde vás auto dostihne," povedal Peter Pukalovič z agentúry Be Cool, ktorá slovenskú časť pretekov organizačne zabezpečuje. Na webstránke podujatia však nájdete kalkulačku, ktorá podľa vášho plánovaného tempa odhadne, koľko asi odbehnete.

Organizátori pozvali na štart aj niekoľko ultramaratóncov, ale predpokladajú, že aj oni odbehnú najviac 50 - 60 kilometrov. Auto zvládne celú trať za šesť hodín, svetový rekord v odbehnutí 100 km je šesť hodín a desať minút.

Nadácia Wings for Life vznikla v roku 2004 ako reakcia na tragickú nehodu, pri ktorej rok predtým počas charitatívneho vystúpenia utrpel motokrosový jazdec Hannes Kinigadner paralyzáciu miechy. Nadáciu založil Hannesov otec Heinz, dvojnásobný svetový šampión v motokrose.

Jej poslaním je pomôcť ľudom s rovnakým osudom, podporovať výskum, nové metódy lekárskej starostlivosti a rehabilitácie, a tiež zlepšenie prevencie vážnych zranení chrbtice pri športe.

Problémy s poranenou miechou majú vo svete približne 3 milióny ľudí a každoročne pribúda 130-tisíc ďalších. Najčastejšou príčinou sú autonehody. Výskumy týkajúce sa spôsobov regenerácie miechy sú pre nich veľkou nádejou, že jedného dňa sa opäť postavia na vlastné nohy.

Na Wings for Life World Run sa môžete zaregistrovať do 20. apríla na www.wingsforlifeworldrun.com/sk.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 00:34