StoryEditor

Po chorobe dajte telu chvíľu voľna

24.10.2014, 11:56

Úlohou imunitného systému je ochrániť nás pred chorobami a škodlivinami z vonkajšieho prostredia. Práve v tomto období dostáva poriadne zabrať. Ako telu jednoducho a účinne pomôcť v boji proti vírusom? A ako zistíme, že organizmus je po chorobe už v poriadku a pripravený na ďalší beh?

Pravidelné, primerané cvičenie a športovanie môže priaznivo ovplyvniť imunitný systém organizmu, čo má
veľký význam v prevencii ľahších foriem imunitnej nedostatočnosti. Na rozdiel od miernej fyzickej aktivity, intenzívny dlhodobý tréning s nedostatočnou regeneráciou môže naopak znižovať obranyschopnosť tela a oslabenie imunitnej odpovede. Ak má človek poruchu imunity, veľmi často hlavne v tomto období trpí opakovanými herpetickými infekciami, aftami a ide z jednej infekcie do druhej.

Aftózne choroby
Afty sú bolestivé defekty ústnej sliznice. Vyskytujú sa na sliznici líca, jazyka, mäkkého podnebia a ďasien. Môžu sa vyskytovať ojedinele, ale aj chronicky sa opakovať. Predpokladá sa, že ich príčinou je vírusová etiológia, ale možná je aj súvislosť s tráviacimi poruchami (alergia na potraviny, gastritída, vredová choroba, pankreatitída, hnačky), poruchami imunity, výživy a hormonálnymi poruchami.

Herpesové ochorenia
Patria medzi najviac rozšírené vírusové ochorenia človeka. Pri nákaze sa prejavujú charakteristickými zmenami na koži i slizniciach, odkiaľ sa môžu preniesť na iné osoby. Vyskytujú sa v okolí dutiny ústnej, ale aj na slizniciach očí a na slizniciach genitálií. Zdrojom nákazy môžu byť infikované osoby, ale aj nosiči vírusu.
K prenosu dochádza slinami a pri pohlavnom styku. Herpetické vírusy sa rozmnožujú v mieste infekcie, pričom po ústupe môžu v organizme pretrvávať. Ich opätovnú aktiváciu spôsobuje krátkodobé oslabenie
imunity pod vplyvom viacerých faktorov – napríklad slnko, horúčka, úraz, emočný stres či nadmerná športová záťaž.

Chrípka a prechladnutia
Sú to infekčné ochorenia horných dýchacích ciest. Chrípku spôsobujú vírusy influenza typu A, B alebo
C, pričom najzákernejší je typ A. Tieto vírusy každoročne menia svoj charakter, takže ľudský ororganizmus
si s nimi musí poradiť zakaždým nanovo. Chrípka je nebezpečné ochorenie, ktoré vie spôsobiť vážne
komplikácie. Prejavuje sa bolesťou a slabosťou celého tela, malátnosťou, únavou a vysokými
teplotami. Pri správnej liečbe odznie do siedmich dní. Naopak prechladnutia a nádchu  spôsobujú najmä tzv. rinovírusy, adenovírusy a ďalšie. Majú pomalší nástup, ľahší priebeh a málokedy ohrozujú organizmus vážnymi komplikáciami. Chrípka patrí k tzv. kvapôčkovým infekciám. Šíri sa kýchaním, kašľaním,
rozprávaním, ale aj priamym kontaktom, napríklad podávaním rúk či bozkávaním. Z toho vyplýva prevencia
pre chrípkové obdobie – treba dodržiavať hygienické zásady ako pravidelné umývanie rúk, vyhýbanie sa
blízkemu kontaktu s chorými ľuďmi, obmedzenie cestovania v MHD v chrípkovej epidémii, pravidelné vetranie doma aj v práci, minimalizovanie návštev  klimatizovaných interiérov s vysokým výskytom ľudí. Ak chrípku nedoliečite, alebo ju podceníte a napriek chorobe budete behať, môže vyvolať sprievodné zdravotné komplikácie – napríklad vírusovú myokarditídu, teda zápal srdcového  svalu. Ak nás už chrípka napadla,
treba sa jej postaviť účinným spôsobom. Správnou liečbou je kombinácia viacerých postupov.Vážne chorí pacienti s rôznymi chronickými ochoreniami potrebujú antivírusové lieky, pri ľahších stupňoch ochorenia si môžete pomôcť ľudovými receptami.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 17:55