StoryEditor

Tieto tenisky vás prekvapia. Sú ľahké a prekonajú vaše očakávania

28.10.2014, 07:03

Nie, nepomýlili sme si rubriku. Väčšina z vás síce pozná švédsku značku Salming z florbalu, hokeja alebo hádzanej, začiatkom roka sa ale vrhla aj do sektoru bežeckých topánok. Z nej sme pre testovanie vybrali závodný model Salming Race. Sú to tenisky, ktorá vedia, čo chcú, a bežia za tým.

Neboli by to ani Švédi, keby nezvolili jednoduchý a pohodlný spôsob, preto nečakajte žiadne napodobeniny zavedených značiek, šitie horúcou ihlou a efekt pre efekt. Tu sa začalo poctivo a od začiatku. 

Firma si zrejme veľmi dobre uvedomuje, ako ťažké bude uspieť v úlohe úplného nováčika na tak špecifickom trhu, ako je bežecký, a snáď aj z toho dôvodu nejde s prúdom, ale celkom jasne sa priklonila jedným smerom, k minimalistickému poňatiu tenisiek. Všetky štyri modely (vždy vo variante pre ženy i mužov) majú nízky sklon, minimálne tlmenie a veľmi malú hmotnosť. 

Kvalita spracovania sa u tenisiek tejto kategórie berie ako samozrejmosť, bez ktorej by žiadna značka nemala u dnešných náročných zákazníkov šancu, ale u tohto švédskeho nováčika rozhodne stojí za zmienku aj prepracovaný a nevtieravý dizajn.

Tieto tenisky jednoducho zaujmú. Celá kolekcia je potom zjednotená pod názvom Salming Natural Running, ktorý asi najlepšie ukazuje, kadiaľ značka pôjde ďalej.

Ľahké ako pierko, rýchle ako vietor
Model Race sú, ako už názov napovedá, pretekárske tenisky, ktorá vás od prvej chvíle nenechajú na pochybách o svojom účele. Ako prvý som po vybehnutí zaznamenal pocit úplnej ľahkosti, akoby som na nohe ani nič nemal.

Topánky vážia len 185 gramov a veľmi príjemným prekvapením bolo, že oproti niektorým iným značkám neuprednostňujú malú hmotnosť pred pohodlím. Hneď prvé preteky som dokončil bez čo i len najmenších pľuzgierov alebo otlačení, tenisky nohu dokonale objímu a prirodzene sa s ňou stotožnia.

Pri došľape sú tenisky tvrdé a poskytujú dobrý kontakt s podkladom, čo je presne to, čo od pretekárskeho modelu čakáte.

Pre mňa osobne je dôležité, aby som nemusel riešiť typ topánok podľa povrchov, o to viac ma preto potešilo, že topánky Salming Race sú stabilné a neprešmýkajú bez ohľadu na typ povrchu alebo terénu. Pri teste som ich preveril prakticky na všetkých bežných povrchoch a vždy som sa na ne mohol spoľahnúť, či už pri odraze, zábere alebo z hľadiska celkovej efektivity. Táto univerzálnosť bola, spolu s malou hmotnosťou, rozhodne najväčším prekvapením.

Topánky majú veľmi nízky drop (5 milimetrov), preto sú vhodné skôr pre bežcov s technikou došľapu na strednú časť chodidla až špičku. Na to si väčšina bežcov možno bude musieť chvíľu zvykať, ale nie je to žiadny veľký problém a topánky sa vám za to odmenia svojim nekompromisným prístupom. Neustále vás totiž nútia letieť dopredu a nabádajú vás k vyššej rýchlosti. Ja sám som s nimi počas testu absolvoval päť pretekov v dĺžkach od 5 do 15 kilometrov, ale pokojne by som si s nimi trúfol aj na polmaratón.

Poctivá konštrukcia

Topánky sú pevné a veľmi stabilné pri došľape, čo zaisťuje karbónová jednotka umiestnená do podrážky. Zvršok je z dvoch vrstiev materiálu a zdá sa mi, že aj napriek svojej ľahkosti vydržia topánky viac než len pár pretekov. Tento názor však preverí až väčší počet nabehaných kilometrov.

Salming Race určite nie sú topánky pre začiatočníkov. Odporučil by som ich tým, ktorí behajú cez stred chodidla a majú týmto štýlom už ubehnutých niekoľko kilometrov. Nízka stavba s minimom tlmenia totiž predsa len vyžaduje lepšiu techniku ​​behu. Ak do tejto skupiny patríte, je to určite ten pravý pretekársky model pre vás.

zdroj: rungo.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 13:02