StoryEditor

Test pre bežcov: beháte srdcom alebo hlavou?

30.10.2014, 10:51

Niektorí bežci sa na štartovej čiare menia na šelmu. Je úplne jedno, koľko toho natrénovali, teraz do toho dajú všetko a súpera roznesú na kopytách. Ďalší naopak umierajú nervozitou a viac ako súperi ch zaujímajú čísla na športtesteri. Nech už patríte do ktorejkoľvek z týchto kategórií, prospeje vám, keď svojmu naturelu prispôsobíte nielen pretekársku taktiku ale aj tréning.

Pretekársky kôň

Viac ako 20 bodov

Ste typický srdciar a preteky sú váš život. Môžete byť vyčerpaní alebo mať veľké tréningové manko, keď sa postavíte na štartovaciu čiaru a okolo seba ucítite spotené telá súperov, zaplaví vás dávka adrenalínu a vy ste ochotní nechať na trati úplne všetko. Pravdepodobne ste tiež agresívnejší typ bežca, ktorý sa lepšie cíti na kratších tratiach.

Vaše prednosti

Spočívajú práve s schopnosti ísť na doraz, nechať sa zdravo vyhecovať a predať úplne všetko, čo v sebe máte i nemáte, aj keby ste sa mali z toho potom mesiac liečiť. Keď je o čo bojovať, objavíte v sebe rezervy, o ktorých ste vôbec netušili. Navyše sa nebojíte ani veľmi náročných tréningov. Pokojne zaradíte intenzívne intervaly, pri ktorých iní pľujú krv. Nebojíte sa ani skúšať nové, nevyšliapané chodníky.

Vaše nedostatky

Ste síce veľký bojovník, ale s tréningom to nie je bohviečo. Máte tendenciu trénovať podľa toho ako sa vám práve chce, takže si toho nakladáte niekedy až priveľa a inokedy napríklad aj týždeň tréning vynecháte. Zrejme ani príliš neobľubujete dlhé pomalé behy a v tempových tréningoch beháte rýchlejšie ako by ste mali. Na pretekoch sú vašim najväčším nepriateľom prepálené začiatky.

Tréning na mieru

Tempové behy- zaradujte ich minimálne jeden krát týždenne a učte sa v nich držať čo najvyrovnanejšie tempo (najlepšie s pomocou športtesteru) bez ohľadu na okolnosti a pocity. Skúste napríklad 20 minút v tempe desiatky alebo 30 minút v tempe polmaratónu.

Stupňovaný beh v tempe- pri ňom si síce môžete do sýtosti užiť zrýchľovanie, napriek tomu si strážte to správne tempo. Po dôkladnom rozcvičení vás čakajú štyri osemstovky: prvú odbehnete v tempe maratónu, potom zrýchlite na tempo o cca 10 sekúnd na km pomalšie ako je pretekárske tempo na desiatku, nasleduje osemstovka v tempe päťky a tá posledná bude v tempe tisícpäťstovky alebo ešte rýchlejšie.

Ťažný kôň

20 a menej bodov

Rozhodne beháte viac hlavou ako srdcom. V tréningu ste poctiví a systematickí. V pretekoch disciplinovaní. Nech sa okolo deje čokoľvek, držíte sa svojho. Dobre sa cítite na dlhých behoch, kde si môžete v druhej polovici trate užívať predbiehanie všetkých, kto v úvode precenili svoje sily.

Vaše prednosti

Sú predovšetkým vo vašej trpezlivosti a disciplinovanosti, s ktorou poctivo plníte váš tréningový plán. Tréning vynecháte len ak máte naozaj vážne dôvody a aj tak sa potom všetko snažíte dobehnúť. Zostať doma, pretože sa vám jednoducho nechce behať? To neexistuje! Disciplína sa navyše prejavuje aj na pretekoch. Niečo ako prepálené tempo ste zažili snáď len ako úplný začiatočník.

Vaše nedostatky

Aj keď máte dosť natrénované, spravidla to neviete predať. Predštartová horúčka vám namiesto nabudenia skôr zväzuje nohy. Navyše máte možno až príliš nízke sebavedomie, ktoré vám bráni zdravo riskovať. Súperov si tak nechávate zbytočne utiecť, hoci by ste sa ich možno aj dokázali udržať.

Tréning na mieru

Pyramídový fartlek- naučí vás behať podľa pocitov. Do voľnejšieho behu postupne zaradujte rýchlejšie úseky v trvaní 1, 2, 3, 5, 3, 2 a 1 minúta, po každom z nich nasleduje približne rovnako dlhá pauza. Úseky choďte, ak je to možné, naplno. Neriaďte sa pritom pulzovou frekvenciou ani tempom, skôr len a len svojimi pocitmi.

Meraný tréning- jeden krát za tri až štyri týždne zaraďte do tréningu svoje „súkromné preteky“, v ktorých sa jednoducho budete snažiť odbehnúť určitý úsek čo najrýchlejšie, samozrejme po dôkladnom rozcvičení. Malo by ísť skôr o kratšie vzdialenosti, od 800 m do 4 km. Od štartu ale vždy vyrazte naplno, aby ste sa pohybovali ďaleko za komfortnou zónou. Postupne sa tak budete spoznávať svoje hranice.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otestujte sa

Odpovedajte na nasledujúce otázky, sčítajte body, ktoré sú k nim priradené a zistite, do akej kategórie patríte.

Ako často pretekáte?

Skoro každý týždeň                    5 b.
1-2 krát do mesiaca                    3 b.
Menej ako 1 krát mesačne          1 b.

 

Ako na vás pôsobí predštartová nervozita?

Nabudí ma                                 5 b.
Zviaže mi nohy                           1 b.

 

Čím sa riadite pri pretekoch?

Snažím sa udržať svojich tradičných súperov                5 b.
Bežím podľa plánovaného tempa                                  3 b.
Súperov si strážim, ale nie za každú cenu                     1 b.

 

Akým vzdialenostiam dávate pri pretekoch prednosť?

Do 10 km vrátane                                 5 b.
Od polmaratónu vyššie                         3 b.
Zaradujem rôzne vzdialenosti                1 b.

 

Ako sa spravidla vyvíjajú vaše preteky?

Prvá polovička je rýchlejšia ako druhá                          5 b.
Druhá polovica je rýchlejšia                                         3 b.
Ako kedy                                                                  1 b.

 

Ako reagujete, keď sú všetci súperi ďaleko pred vami alebo za vami a nie ej s kým pretekať?

Väčšinou výrazne spomalím               5 b.
Bežím naplno ďalej                           1 b.

 

Čo vás poteší viac?

Dobré umiestnenie                          5 b.
Dobrý čas                                      1 b.

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:53