StoryEditor

Behať so športtesterom alebo sa spoľahnúť na vlastný pocit?

Športtester. Vecička, o ktorej sa už popísalo veľa a predsa, najmä začiatočníci často tápu: Behať či nebehať s pásom a s hodinkami? A ak áno, čo všetko nám napovie?

Takže – behať so športtesterom, alebo sa spoľahnúť na vlastný pocit? Odpoveď je jednoznačná: Zadovážte si ho a behajte s ním. Ak ho aj nechcete používať stále, aspoň si z času na čas porovnáte svoje pocity s presnými číslami.

Sami to nezvládnete

Telesné pocity sú skvelá vec a je dobré naučiť sa v nich orientovať. Keď však chcete zamerať tréning na určitý cieľ (od zhodenia niekoľkých kilogramov až po zlepšenie výkonu), často je potrebné pohybovať sa v rozpätí len niekoľkých pulzov. A to pri najlepšej vôli sami nezvládnete. Ak ste mimo tohto rozsahu – nad či pod ním - účinok tréningu je slabší. Dokonca aj výkyvy v rámci jedného tréningu predstavujú pre telo zmätok, v ktorom sa horšie orientuje a nevie, čo s tým. Aj keď potrebujeme v tréningu urobiť nejakú zmenu, napríklad

po dosiahnutí určitého zlepšenia či pri výkonnostnej stagnácii, pôjde zvyčajne o veľmi malú úpravu. Takže opäť pracujeme s veľmi úzkym rozpätím. Niektorí bežci majú tréningové okruhy, na ktorých sledujú svoj čas a tempo na kilometer. Poznajú na nich každý kameň a majú na trati body, kde vypozorujú, ako na tom sú: „Na prvom kilometri som bol o šesť sekúnd rýchlejší než minule, pri tej zákrute o dvanásť, pri chatkách som sa ešte držal, ale v záverečnom kopci mi došli sily.“ Lenže, ani tempo na kilometer nie je rozhodujúce, lebo pulzová frekvencia sa v priebehu času môže značne meniť. Sú aj bežci, ktorí bez technických hračiek nevybehnú nikdy. Nedajbože, keď si hrudný pás niekde zabudnú. Vo svojom tele sa veľmi nevyznajú a spoliehajú sa len na techniku, bez ktorej sú nervózni. Ani jeden extrém nie je správny. Ak nechcete alebo nemôžete bežať s pásom zakaždým, urobte to aspoň raz za týždeň – najlepšie pri rôznych typoch tréningu. Naučíte sa lepšie vnímať svoje telo vo vzťahu k odbehnutým úsekom, pri pretekoch alebo v pomalom kluse.

Ak máte bežecký denník v počítači, kam len prenášate dáta zo športtestera, potrebujete s ním behať už len preto, aby ste si tréning zaznamenali.

Aký si vybrať?

Športtesterov je na trhu dosť, len to chce trocha sa popýtať, najlepšie v špecializovaných obchodoch pre bežcov. Sú modely „nadupané“ mnohými funkciami, ktoré pripomínajú malé laboratórium. Ak ich však nebudete využívať, zbytočne siahnete hlboko do vrecka. Zoženiete aj úplne jednoduché modely, ktoré vám môžu, ale nemusia stačiť. Väčšina bežcov si preto vyberá niečo medzi. Položte si pred výberom otázku, na čo chcete prístroj využívať.

Chcete mať údaje o prevýšení, alebo vás zaujímajú skôr mapy, diagnostika či všetko dokopy?

Chcete model kompatibilný s počítačom a priamo si do neho napísať, čo ste odtrénovali, poslať údaje trénerovi, či ich zdieľať na sieti? Alebo vám stačí základný prístroj, ktorý bude nenáročný na ovládanie a povie vám len to, či sa nachádzate v určitej tréningovej zóne?

V neposlednom rade sa rozhodujte podľa toho, koľko mienite do kúpy investovať. Môžete mať prístroj za dvoj- aj trojcifernú sumu.

Nezabudnite, že ak chcete sledovať aj svoju rýchlosť, budete potrebovať doplnkové  zariadenie v podobe GPS alebo pohybového senzora (napr. foot pod). Výsledná suma v tom prípade ešte trochu poskočí. Otázkou teda je, či to všetko naozaj využijete.

Čo a za koľko

Pre nenáročných začínajúcich bežcov alebo kondičných chodcov postačí jednoduchší prístroj s možnosťou nastaviť si tréningovú zónu a s pamäťou aspoň na jeden tréning pre možnosť neskoršieho vyhodnotenia. Cena takéhoto prístroja sa pohybuje medzi 80 až 160 eurami. Lacnejšie modely neodporúčam – často nemajú pamäť, alebo sa nedajú individuálne nastaviť a sú teda skôr orientačné. Sofistikovanejšie modely s viacerými funkciami využijú tí, ktorí chcú od športtestera viac než len meranie pulzu. Prevýšenie, mapy, viac zón a čas v nich strávený, rýchlosť, kadenciu, diagnostiku... Cena s počtom funkcií, samozrejme, rastie. Pripravte si približne 280 eur alebo aj viac. Vo všeobecnosti sú drahšie modely, ktoré sa dajú napojiť na počítač.

 

Ako s ním pracovať

Športtester má dve základné časti - hrudný pás, ktorý sníma pulz na princípe EKG, a hodinky, v ktorých si to môžete všetko prečítať. Dokúpiť sa dajú aj doplnky – napríklad pohybový senzor na nohu alebo GPS (obvykle

na ruku). Niektoré typy majú GPS už zabudované, môžu však byť o niečo väčšie. Aby bol signál z pásu optimálne čitateľný, mali by byť elektródy navlhčené. Netreba namáčať celý pás, stačí pár kvapiek vody

v mieste kontaktu. Pás by mal byť čo najhladší, aby pri dlhšom behu neodieral pokožku. Pred prvým použitím si prečítajte návod alebo požiadajte niekoho, kto vám pomôže prístroj nastaviť. Zadáte pohlavie, vek, športovú

úroveň a ďalšie veci, na ktoré sa prístroj opýta. Niektoré testery vedia orientačne vypočítať VO2 max, prípadne disponujú inými možnosťami diagnostiky, ďalšie vám ukážu i stupeň únavy a potrebu regenerácie.

Potom by sa mal zladiť pás s hodinkami (ak sú kúpené v balíčku spolu, obvykle zladené sú, pokiaľ máte pás iný, je potrebné to urobiť).

Potom už ostáva len behať.

Postupne si zautomatizujete prepínanie v režimoch (napr. medzi stopkami a pulzovou frekvenciou), naučíte sa stlačiť medzičasy a zastaviť prístroj po dobehnutí, prečítať si údaje skôr, ako ich vymažete a podobne. Na

mnohé funkcie budete navyše prichádzať priebežne.

Bez pása to nejde. Zatiaľ

Hrudný pás môže byť niekedy nepríjemný. Aj keď sa dá nastaviť jeho dĺžka a je hladký bez viditeľných švov, niektorí bežci (častejšie ženy) sa môžu stretnúť s tým, že po dlhšom behu alebo pri v yššom tempe

odiera pokožku. Niekoľko pokusov s meračmi pulzu bez pásu tu už bolo - prstene, hodinky so senzorom

na prst, elektródy všité priamo v podprsenke... Údaje z takýchto zariadení však bývajú často nepresné. Bez pása to teda zatiaľ nejde.

Ak s pásom mávate problém, nezostáva nič iné, než s ním behať menej často, skôr pre kontrolu, a inak sa orientovať podľa pocitov. Športtester sa rozhodne oplatí hlavne na dlhšie behy. Včas vás varuje, aby ste to neprepískli, hoci sa napríklad v prvých kilometroch maratónu cítite dobre. Taká dlhá vzdialenosť sa nebehá

často a liečiť drobné vedľajšie účinky je určite lepšie, než sa v závere trápiť v kríze, alebo vôbec nedobehnúť.

Po každom behu hrudný pás preperte vo vlažnej vode, pochopiteľne, v rukách, podľa potreby s trochou mydla alebo jemného pracieho prostriedku. Potom dobre prepláchnite a nechajte voľne uschnúť

Čo športtester dokáže alebo Malý slovník funkcií

Pulzová frekvencia

Prístroj od vás môže chcieť pri nastavovaní pokojovú PF (rannú po prebudení). Rôzne prístroje ponúkajú rôzne možnosti sledovania a hodnotenia tréningu (napr. čas strávený v jednotlivých záťažových zónach).

OWN ZONE

Niektoré prístroje ponúkajú stanovenie tzv. vlastnej zóny. Postup sa môže dosť líšiť, niektoré modely vás v rámci testovania navedú na pohodovú prechádzku, iné na „dvanásťminútovku“. Postupujte teda podľa návodu.

START-SPLIT

Spustenie stopiek a medzičasy využijete pri tréningu i v pretekoch. Keď dobehnete do cieľa, stisnete tlačidlo Stop a celkový čas sa zastaví. Stláčanie medzičasov i stopiek si vyskúšajte v pokoji, aby ste potom nesiahli vedľa a svoj tréning omylom nezastavili.

Prevýšenie (Ascent)

Ak chcete behať horské krosy, preteky do vrchu, alebo máte vyššie ambície aj na rovine, bez tejto funkcie sa nezaobídete. Nájdete ju však skôr v drahších prístrojoch. Na báze tlaku vzduchu počíta s nadmorskou výškou a rozdielmi.

Kadencia

Údaje o frekvencii a dĺžke krokov sú v tréningu cenné. Budete však potrebovať foot pod, prídavné zariadenie na nohu kompatibilné so športtesterom. Nie je najlacnejšie, ale poskytne vám aj informácie o zabehnutej

vzdialenosti, priebežnej rýchlosti alebo tempe na kilometer, aj keď hlavne v teréne je menej presné.

GPS

Ak si namiesto foot podu vyberiete toto zariadenie, budú vám chýbať údaje o kadencii a prístroj  bude tiež o niečo väčší. Údaje o r ýchlosti, tempe a vzdialenosti však budú oveľa presnejšie. Niektoré GPS sú navyše schopné poskytnúť obrázok odbehnutej trasy, iné celú mapu.

Spálené kalórie, hodiny, budík

Ide o takmer štandardné vybavenie.

Vodotesnosť

Oceňujú ju nielen plavci. Aj u bežcov sa počíta s potením a s rozmarmi počasia.

Regenerácia

Prístroje strednej a vyššej triedy obsahujú akéhosi trénera, ktorý stráži, aby ste to neprehnali. Môžete si urobiť jednoduchý test, alebo to hodinky urobia za vás analýzou doterajších údajov. Iné vám doslova povedia, kedy sa máte napríklad napiť. Prístroj síce nevie, či ste dehydrovaní, ale môžete si nechať pípnuť pripomienku napríklad po hodine.

Pamäť

Aj keď to mnohým začiatočníkom nepripadá dôležité, hodí sa, keď má športtester pamäť, ideálne na niekoľko tréningov naspäť. Nie vždy sa stihnete na ten posledný pozrieť. Tie šikovnejšie, zvyčajne napojiteľné na počítač, majú kapacitu niekoľko hodín.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 09:31