StoryEditor

Novinka do terénu. Tieto hodinky vám zdokonalia beh

25.12.2014, 22:02

Po niekoľkých rokoch pozvoľnejšieho vývoja sme sa dočkali vo svete sporttesterov veľkej revolúcie. Do hry vstupujú nové technológie aj značky a výrobcovia majú čo robiť, aby si udržali výsadné postavenie na trhu. Súčasným trendom je natlačiť hodinky čo najväčším množstvom funkcií pre multišportové využitie, ale existuje aj iná cesta. Tú ukazuje model Forerunner 620 od velikána v odbore, firmy Garmin.

Ak hľadáte všestraného parťáka, ktorého vytiahnete do hôr, do bazéna a potom na bicykel, alebo beh, v týchto hodinkách ho nenájdete. Ak však chcete prístroj s vypiplanými a do detailu dotiahnutými funkciami úzko zameranými na beh, budú vás nasledujúce riadky iste zaujímať. 

Úplne prvou vecou, ktorú Forerunner 620 (ďalej len FR) zaujme, je nezvyčajne nízka váha a kompaktné prevedenie. Oproti nedávno testovaným Suunto Ambit 3 váži so svojimi 43,6 gramov o necelú polovicu menej. Tiež na ruky sú GARMIN znateľne drobnejšie a výborne sadnú aj na dámsku ruku.

Okrem minimalistickej konštrukcie je ďalším nie úplne obvyklým prvkom dotykový displej. Nemusíte sa ale báť, celkovú ovládateľnosť prístroja to skôr zlepší, než naopak. Displej reaguje svižne a môžete ho bez problémov ovládať v ľubovoľných rukaviciach. Báť sa nemusíte ani dažďa. 

Čo však zamrzí je veľkosť displeja. Ten totiž nezasahuje až k okraju hodiniek, ale je ohraničený čiernym nevyužitým kruhom. Obzvlášť v porovnaní s vyššie spomínanými ambitmi je obrazovka maličká a zaslúžila by si aspoň mierne väčšie prevedenie. Obzvlášť, ak nastavíte si na obrazovku plný počet, tj. štyri dátové polia. 

To najlepšie ale skrývajú hodinky vo vnútri. FR 620 je doslova nabitý technológiami a podporuje každý z bežne využívaných bezdrôtových prenosov. ANT + obstaráva tok dát z hrudného pásu (tiež značený ako HR). Vďaka dvojici Bluetooth a wi-fi potom môžete dať zbohom všetkým káblom inde potrebným pre pripájanie hodiniek k počítaču.

Bluetooth smart zabezpečuje konektivitu s inteligentným telefónom (kompatibilné iba s iOS a Androidom) a v momente škárovania automaticky stiahne všetky tréningové dáta zo športtesteru do telefónu. Ak máte telefón so sebou po celú dobu tréningu, je k dispozícii živý prenos, ktorý v reálnom čase posiela informácie o behu na váš Facebook, prípadne Twitter. Vďaka wi-fi funguje to isté aj so stolným počítačom (pochopiteľne sa to netýka živého prenosu, ale iba sťahovania dát). 

Hodinky bohužiaľ (aspoň zatiaľ) nespolupracujú so žiadnym Bluetooth hrudným pásom, tento prenos je využívaný len pre spojenie s inteligentným telefónom. 

Najdôležitejšou súčasťou hodiniek je potom nový hrudný pás s integrovaným akcelerometrom. Tento pás otvára dvere úplne novým a vo svete sporttesterov zatiaľ unikátnym metrikám. Okrem obligátnej rýchlosti, vzdialenosti, tempa, nastúpaných metrov a údajov o tepovej frekvencii môžete nanovo merať aj údaje popisujúce efektivitu vášho behu - dobu kontaktu chodidla so zemou, vertikálne oscilácie a kadencie. 

Vďaka týmto trom ukazovateľom tak budete mať oveľa presnejší obraz o technike a efektivite vášho behu aj keď tabuľku s hodnotami, ktorú Garmin prikladá k manuálu je potrebné brať s rezervou.

Okrem nových funkcií ale došlo u FR 620 i k niekoľkým ústupkom. Oproti svojmu predchodcovi, FR 610, napríklad chýba možnosť súperenia so staršími výsledky (virtuálny partner - alebo súperenie s nastaveným tempom - zostal zachovaný), márne by ste hľadali aj navigáciu podľa GPX, zobrazenie GPS polohy aj navigáciu na začiatok trasy. Nemožnosť spojiť sa s akýmkoľvek cyklistickým senzorom, bola našťastie odstránené v updatu 2.80 tento rok v lete. 

Na prezeranie zaznamenaných tréningov slúži už tradične softvér Garmin Connect vo forme internetovej aj mobilnej aplikácie, ale ak dávate prednosť akejkoľvek inej aplikácii tretej strany, nemusíte sa obávať. FR 620 exportuje dáta v štandardnom formáte FIT a ak ho vaša aplikácia podporuje, nebudete mať problém (celkom iste môžete využívať služby STRAVA, Training Peaks a Sport Tracks). 

Celkovo by sme na Garmin Forerunner 620 najviac ocenili neskutočne drobné rozmery a špecializované funkcie zamerané na beh. 

Ovládanie je zjednodušené, ako len to ide. Po ľahkom šoku, spôsobenom prechodom z iných značiek, trvalo ani nie dva dni, než sme sa s hodinkami úplne zžili. Vynikajúca je možnosť editácie zobrazovaných informácií a ďalších parametrov bez nutnosti prerušiť tréning. Naopak, hodinkám chýba navigácia. 

Platí teda odsek z úvodu testu: "Ak hľadáte univerzálny prístroj pre využitie pri širokej škále aktivít, hľadajte ďalej. Ak ste však vášnivý bežec oddaný iba svojmu športu a hľadáte špecializovaný do detailu prepracovaný prístroj, bude FR 620 to pravé."

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. júl 2024 16:16