StoryEditor

Tréning s antibiotikami? Radšej nie

03.02.2015, 12:39

Máte pre sebou ešte dva dni užívania antibiotík, ale príznaky choroby už dávno pominuli a dôležité preteky sa blížia. Azda každému bežcovi v tomto okamihu napadne nečakať na ukončenie liečby, obuť topánky a vyraziť na tréning. V skutočnosti to však nie je príliš dobrý nápad.

Antibiotiká patria medzi najdôležitejšie objavy v ľudskej histórii. Počas svojej existencie už zachránili milióny ľudských životov a ešte väčšiemu počtu ľudí zmiernili utrpenie a skrátili liečbu. Napriek tomu predstavujú pre telo nielen prínos, ale aj nemalú záťaž.

Ak prehliadneme niektoré nežiaduce vedľajšie účinky, z tých frekventovaných  je to napríklad hnačka, ide predovšetkým o nadmernú záťaž obličiek a pečene, teda vnútorných orgánov, v ktorých sú lieky spracovávané.

Behať s antibiotikami však nie je vhodné ani pre možné zdravotné problémy, ktoré si tým môžeme spôsobiť. Je síce pravda, že veľa bežcov zvládlo preteky aj s antibiotikami, a to bez akýchkoľvek následkov. Je to však trochu ako ruská ruleta – desaťkrát nám to organizmus prepáči, ale po jedenástykrát spočíta aj s úrokmi.

Rátajte s nižšou výkonnosťou

Vyraziť na preteky s antibiotikami je zbytočná námaha. Ak sa totiž vydáme na trať počas ich užívania či tesne po tom, naša výkonnosť značne klesá a tempo, ktoré sme schopní udržať pri určitej pulzovej frekvencii, sa výrazne znižuje. Pravdepodobnosť, že by sme dosiahli slušný čas, sa teda blíži k nule.

To isté, samozrejme, platí aj pre tréningové úsilie. Ak sa napriek zvýšenému riziku rozhodnete s antibiotikami trénovať, znížte zaťaženie minimálne o 25 % čo sa týka intenzity i objemu a pri samotnej záťaži sa neriaďte tempom, ale výhradne pulzovou frekvenciou.

Zvlášť opatrní buďte pri horúcom počasí – veľa typov antibiotík zvyšuje pri záťaži citlivosť na teplo a urýchľuje dehydratáciu, preto stúpa riziko úpalu, nevoľnosti z tepla, kŕčov a ďalších podobných ťažkostí. Preto pred tréningom, počas neho i po ňom zvýšte príjem tekutín.

Pozor na srdce aj achilovky

Športovaniu sa rozhodne vyhnite, ak užívate antibiotiká obsahujúce látky ciprofloxacín a levofloxacín (často sa predpisujú na močové infekcie). Výskumy preukázali, že tieto látky výrazne zvyšujú riziko poranení šliach. S nimi máte napríklad 4- až 6x vyššiu pravdepodobnosť, že si pretrhnete Achillovu šľachu.

Ak sa napriek tomu rozhodnete trénovať, zabudnite na šprinty, rýchle intervaly, odrazové cvičenia a posilňovanie s vyššími záťažami. Ďalšie typy antibiotík v kombinácii s fyzickou záťažou výrazne zvyšujú riziko rozvoja srdcovej arytmie.

Keď sa jedlu vnútri nepáči

Antibiotiká, bohužiaľ, zabíjajú nielen pôvodca choroby, ale i baktérie, ktoré sú trvalou a užitočnou súčasťou nášho tráviaceho traktu. Dôsledkom je narušenie tráviacich procesov, čo má za následok nevoľnosti a hnačky, a to aj dlho po vysadení liekov. Ak ešte vyrazíte na dlhší výbeh, ktorý tiež zvyšuje pravdepodobnosť výskytu tráviacich ťažkostí, je potrebné rátať s nejakou nepríjemnosťou.

Hnačka či vracanie sú síce nepríjemné javy, ale za normálnych okolností zdravie neohrozujú. Znamenajú však zvýšené straty tekutín, čo môže byť pri záťaži problém. Usilovne dopĺňať tekutiny by sme preto mali i pri poctivej liečbe v posteli. Pri fyzickej záťaži to platí dvojnásobne. Narušenie črevnej mikroflóry navyše môže spôsobiť zhoršené vstrebávanie živín vrátane vitamínov a minerálov, preto je vhodné zvýšiť aj ich príjem.

Ako urýchliť návrat na trať

Platí, že dlhotrvajúca fyzická záťaž oslabuje imunitu. Môžete mať šťastie a napriek sabotovaniu pokojového režimu sa u váš žiadny problém neprejaví. Keď však k tomu pripočítame oslabenie tela chorobou a užívaním antibiotík, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že vás tesne po vyliečení skolí ďalšia, možno ešte horšia choroba. Aj preto je teda vhodné nič neunáhliť a dopriať si pauzu nielen počas samotného užívania antibiotík, ale ešte aj pár dní po jeho skončení. 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 15:38