StoryEditor

Depo: Štvrtá disciplína triatlonu

20.02.2015, 21:48

Bez ohľadu na dĺžku triatlonových pretekov sú depá ich dôležitou súčasťou. Pri šprint triatlone pôjde o každú sekundu, pri dlhých pretekoch zase o to, aby ste na niečo dôležité nezabudli, stihli si nepatrne odpočinúť a doplniť energiu a tekutiny.

Prezutie či doplnenie energie je v pokoji jednoduchá vec, ale keď sa prirútite do depa na hranici fyzického vyčerpania, aj ľahké úkony sú oveľa zložitejšie. Nácvik činností a správnych pohybov vám môže v pretekoch priniesť výrazný posun v poradí bez toho, že by ste boli na trati rýchlejší. Tréning prechodov medzi jednotlivými disciplínami by preto mal mať svoje miesto v príprave.

V prvom rade si spíšte výbavu, ktorú si do jednotlivých diep nachystáte – obuv, ponožky, kompresné návleky, uterák, prilbu, okuliare, doplnky stravy, ponožky, čapicu, opaľovací krém... Potom si premyslite, v akom poradí budete veci odkladať a brať a v pokoji si to vyskúšajte. Všetko si nachystajte na uterák a vystrojte sa čo najrýchlejšie na bicykel. Potom spravte rovnakú simuláciu pre beh. Pri dlhom triatlone sa veci často odovzdávajú do depa v taškách, ktoré v stane na prezliekanie otvoríte a veci na nadchádzajúcu disciplínu vymeníte za tie predchádzajúce. Naaranžujte si tak depo aj v príprave. Keď sa v tréningu dostanete aj k prechodom medzi disciplínami (napríklad 50 km cyklistika a hneď potom 5 km beh), skúste to aj s prezliekacou procedúrou.

Depo krok za krokom

Keď prídete na miesto pretekov, je nevyhnutné prejsť si depo (alebo obe, ak sa cyklistika končí inde, než sa začína). Prejdite od konca plaveckej časti až po čiaru označujúcu začiatok cyklistiky, a takisto aj časť od zoskočenia z bicykla po začiatok bežeckého úseku.

V pokoji pred pretekmi sa vám to môže zdať až triviálne jednoduché, ale v pretekoch uprostred davu súperov a vo veľkom fyzickom vypätí to bude vyzerať inak.

Začnite miestom, kde vyleziete z vody. Všimnite si, ako dlho a po akom povrchu v depe pobežíte. Organizátori zvyčajne natiahnu koberec od vody až k bicyklu.

Presne si zapamätajte svoje miesto v depe. Pomôže vám napríklad strom, veľký farebný uterák pri vašom bicykli či číslo, ktoré je na začiatku vášho radu. V pretekoch si túto informáciu zopakujte už pri behu z vody, aby ste šli na istotu.

Súčasne si vybavte, aké úkony budete robiť. Napríklad – neoprén, okuliare a čapica do tašky, obuť tretry, tyčinky a gély z prilby premiestniť do vreciek, okuliare a prilba na hlavu. Príprava a zapamätanie si tejto sekvencie vám v pretekoch môže ušetriť kopu času, zmätkov a nervov.

Rovnaký scenár si pripravte aj pre druhé depo. Napríklad: Zosadnutie z bicykla, zavesenie do stojanu, sňatie prilby (to je možné až vtedy, keď sa už nedotýkate bicykla), vyzutie tretier, obutie ponožiek a maratónok, čapica, okuliare, pás s gélmi, soľné tabletky do vrecka, vazelína pod paže a do rozkroku.

Na väčšine dlhých triatlonov sa veci do depa odovzdávajú v taškách, často už deň pred pretekmi. Musíte si dobre naštudovať, kde presne budete mať tašku (bývajú v radoch na zemi alebo na stojanoch podľa čísel).

Tieto informácie bývajú podrobne popísané v pravidlách pretekov. Venujte im dostatočnú pozornosť, aby ste sa vyhli prekvapeniam, ktoré vás v pretekoch budú stáť drahocenný čas.

Bezpečne z vody

Ak je sklon dna mierny, plávajte až k brehu, kým sa rukou nedotknete dna. Postavte sa a chôdzou vyjdite z vody. Môžete aj bežať, ale voda kladie veľký odpor a pri takej výraznej zmene pohybu môžete dostať kŕče.

Ak je dno plytké už ďalej od brehu, všimnite si, čím je pokryté. Ak je tam piesok alebo tam organizátori natiahli koberec, oplatí sa už v hĺbke zhruba po pás postaviť a pokračovať tzv. delfínmi (opakovaný odraz do šípky a čo najdlhšie splývanie, pri ktorom sa uvoľníte a vydýchate). Ak sú na dne ostré kamene, bahno či hustý porast, je vhodnejšie plávať čo najďalej a vyliezť rovno na breh.

Ak je po plávaní potrebné vyliezť na mólo (schody, rebrík), buďte opatrní. Pri prudkých pohyboch nôh je vysoké riziko kŕčov. Na brehu sa rozbehnite a popri tom si hneď začnite vyzliekať hornú časť neoprénu (keď je mokrý, ide to ľahšie, preto si ho vyzlečte čo najskôr).

Z bicykla na beh

V závere cyklistického úseku znížte intenzitu, trošku zvýšte kadenciu, občas sa narovnajte a choďte aj zo sedla. Snažte sa telo trochu ponaťahovať a pripraviť sa na vzpriamenú pozíciu.

Pri dojazde do kopca (stáva sa to zriedkavo) zvoľte čo najľahší prevod, šliapte striedavo zo sedla a v sedle, aby ste uvoľnili strnulé telo. Ak to zvládnete nacvičiť, tretry si vyzujte už za jazdy a nechajte ich upevnené v pedáloch. Naboso sa beží ľahšie ako v tretrách.

Ak aj na bicykli jazdíte v bežeckých topánkach, máte to jednoduchšie a v depe ušetríte čas. Zaplatíte však daň v podobe horšieho prenosu síl na pedále a v konečnom dôsledku čas skôr stratíte.

Výnimkou sú krátke duatlony (beh – bicykel - beh), pri ktorých ušetríte dvojnásobné prezúvanie a vďaka špeciálnym adaptérom (klipsne s pridanou zarážkou na pätu) môžete celkovo získať.

Do depa bežte voľnejším tempom, aby si nohy zvykli na nový pohyb. Keď odložíte bicykel, dajte si dole prilbu a z vreciek vyberte všetko, čo pri behu nebudete potrebovať.

Na preteky si vezmite ponožky aj obuv odskúšanú v tréningu. Obúvajte sa v sede, bude to plynulejšie a rýchlejšie. Hlavne pri dlhých triatlonoch dbajte na správne nasadenie ponožiek a utiahnutie šnúrok. Zhrnutá ponožka či jazyk topánok môžu mať nepríjemné následky. Oplatí sa vysypať obuv aj ponožky detským púdrom, znížite tým riziko vzniku pľuzgierov (ak vám do topánok nenatečie voda).

Pri dlhších pretekoch v slnečnom počasí nezabudnite na opaľovací krém, čapicu, prípadne okuliare.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:00