StoryEditor

Osem častých príčin únavy, ktoré vás oberajú o energiu

22.03.2019, 07:15
Chronický stres, či chyby vo výžive. Prečítajte si, čo všetko spôsobuje únavu.

1 Pretrénovanie

 Ide o stav, kedy telo prestáva tolerovať záťaž a napriek tréningu sa výkonnosť zhoršuje. Objavujú sa tiež ďalšie ťažkosti, ako sú hormonálne zmeny, poruchy imunity, zhoršená svalová regenerácia a vyššia náchylnosť na zranenia. Hlavnou príčinou je kombinácia dlhodobého preťaženia a zanedbávaná regenerácia, zvyčajne spojená s ignorovaním signálov vlastného tela a často aj ignorovanie a neliečenie chorôb.  

AKO TO ROZPOZNAŤ: Príznakov môže byť celý rad. Typické sú napríklad zmeny pulzovej frekvencie v pokoji a pri záťaži.

ČO S TÝM: Je potrebné výrazne znížiť záťaž (úplná absencia pohybu však tiež nie je žiaduca), pridať na regenerácii, dostatočne spať, kvalitne sa stravovať a venovať sa činnostiam, ktoré v nás vyvolávajú radosť.

2 Chudokrvnosť

Chudokrvnosť je spôsobená deficitom železa. To je súčasťou krvného farbiva hemoglobínu, ktoré prenáša kyslík. Ak ho máme nedostatok, k svalom a ostatným tkanivám sa dostane menej kyslíku a produkcia energie viazne.

Vytrvalci navyše trpia chudokrvnosťou častejšie ako zvyšok populácie, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým z nich je zvýšenie celkového objemu krvi, ku ktorému dochádza v rámci adaptácie na záťaž. Krviniek je tak síce celkovo rovnako, ale sú „nariedené“, preto horšie plnia svoju funkciu. Druhou príčinou je deštrukcia krviniek pri došľape. Pri kontakte nohy s podložkou totiž vznikajú na tvrdších povrchoch nárazy, ktoré spôsobujú deštrukciu červených krviniek v cievach chodidiel. Nemalá časť železa sa tiež stráca potením, tvrdo trénujúci vytrvalci strácajú železo i v tráviacom trakte a ženy pri menštruácii.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Chudokrvnosť sa okrem únavy často prejavuje aj bledosťou, to však nemusí byť pravidlom. Spoľahlivo ju odhalia krvné testy. 

ČO S TÝM: Najlepšie telo vstrebáva železo z tzv. hemových zdrojov, čo sú potraviny živočíšneho pôvodu. Najviac ho je v červenom mäse, o niečo menej v ostatných druhoch mäsa, žĺtkoch a mliečnych výrobkoch. Z rastlinných zdrojov je na železo veľmi bohatá meláza, červená repa a niektoré druhy morských rias. Z doplnkov stravy preferujte tie, v ktorých je železo organicky viazané.

3 Chyby vo výžive

Únavu môže spôsobovať i nedostatok akékoľvek inej živiny. Veľmi často to býva horčík, ale môže to byť aj ktorýkoľvek iný minerál či vitamín, nízky príjem aktívnych enzýmov či bielkovín apod. Organizmus reaguje únavou i na zníženie celkového príjmu sacharidov (tu ide o prechodný stav, akýsi prejav závislosti), ale aj na ich nadmernú konzumáciu, zvlášť ak ide o jednoduché sacharidy, ktoré spôsobia rýchly nárast hladiny glukózy v krvi nasledovaný jej prudkým poklesom.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Deficit niektorej z živín tiež odhalia krvné testy. Určitou pomôckou môže však byť aj ťažko ovládateľná chuť na niektoré potraviny.

ČO S TÝM: Pomôže úprava jedálničku.

4 Chronický stres

Únava pri strese nevzniká iba v dôsledku zvýšenej záťaže. Jej hlavným dôsledkom je totiž zvýšené vylučovanie stresových hormónov, ktoré udržujú organizmus v neustálej pohotovosti a tým ho vyčerpávajú. Jedným z dôsledkov ich zvýšenej produkcie je napríklad to, že organizmus uprednostňuje spaľovanie cukrov pred sacharidmi. Pri pocite ohrozenia sa totiž do krvi uvoľňuje viac cukrov, aby mohli slúžiť ako rýchly zdroj energie pre prípadný boj alebo útek. Dôsledkom je opäť rozkolísanie hladiny glukózy, ktoré vedie k únave. K pocitu sviežosti neprispievajú ani poruchy spánku, ktoré často so stresom súvisia.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Ak ste zavalení povinnosťami, žijete v trvalom tlaku alebo máte obavy z budúcnosti, je pravdepodobné, že príčinou vašej únavy je práve stres.

ČO S TÝM: určite ste už čítali veľa rád na túto tému – usporiadanie priorít, odpočinok, relaxácia... Ťažko sa to plní, ale nič iné vám nezostane. Stresovaný bežec prekonáva osobáky iba výnimočne.

5 Zimná depresia

Ak vás zvýšená únava prepadá tradične na jeseň a v zime, je možné, že ide o prehnanú reakciu organizmu na nedostatok prirodzeného svetla. Pre túto poruchu sa používa anglická skratka SAD (ľudovo sa jej hovorí zimná depresia) a vo svojej extrémnej podobe dokáže postihnutých prakticky vyradiť zo života.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Okrem únavy sú ďalšími možnými príznakmi porucha nálad, zvýšená potreba spánku, pokles motivácie, strata záujmu o sex, bolesti chrbta, či zhoršená imunita. Hlavným znakom je však sezónnosť týchto ťažkostí – objavujú sa výhradne na jeseň a v zime. Na jar zasa vymiznú.

ČO S TÝM: Hlavnou príčinou problémov je nedostatok svetla, a práve svetlo je najúčinnejšia pomoc. Pri vážnejšej forme poruchy sa používajú tzv. svetelné simulátory (svetelné boxy), pri miernejšej forme pomôže dostatočne silné osvetlenie doma i na pracovisku kombinované s čo najčastejším pobytom vonku, najlepšie cez obed. Vhodné je, ak sa zloženie svetla vašich žiariviek a žiaroviek blíži k  prirodzenému slnečnému žiareniu, čo najlepšie spĺňa tzv. plnospektrálne svetlo.

6 Zhoršená činnosť obličiek

Úlohou obličiek je vylučovať z tela škodliviny a metabolické splodiny. Pokiaľ nefungujú tak, ako majú, môže byť dôsledkom práve únava. Nemusí ísť pritom o mimoriadne závažú poruchu obličiek. Aj ich mierne preťaženie, ktoré by lekárske vyšetrenie vôbec nezaznamenalo, môže spôsobiť veľkú únavu. Obličky sú najviac citlivé na chlad, preto v zime bývajú viac zaťažené ako v iných obdobiach roku.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Ak ste v poslednej dobe prechladli alebo menej pili, práve obličky môžu byť príčinou vašej únavy. Prejavom môžu byť aj bolesti v bedrách a tiež stav, kedy vám nerobí problém pomalý beh, ale telo vás nechce pustiť do vyšších otáčok.

ČO S TÝM:  Veľa pite, okrem vody môžete skúsiť aj bylinkové čaje. Skvelý je napríklad Jančov obličkový čaj, ktorý zoženiete už aj namiešaný v predajniach byliniek. Obličkám tiež prospieva teplo, zvlášť na chrbát, chodilá a členky.

7 Preťaženie pečene

Tiež pečeň je dôležitým detoxikačným orgánom, v ktorom navyše dochádza k spracovaniu metabolitov vznikajúcich pri záťaži. Ak ju preťažíme, môže byť dôsledkom únava a zhoršená výkonnosť. Zvýšenú záťaž pritom predstavuje nielen alkohol, ale aj rôzne pesticídy používané na ošetrenie ovocia a zeleniny. Úplne stačí, keď vám v reštaurácii dajú do šalátu zle umyté paradajky. Problémom môže byť aj veľa aditív v potravinách – teda všetko, čo sa do tela dostane a pritom to tam nepatrí.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Preťaženie pečene je často sprevádzané pálením pri močení či zhoršeným videním, podľa čínskej medicíny totiž existuje úzke spojenie medzi pečeňou a očami. Časté je i zahlienenie, ktoré je možné ľahko zameniť za prejav prechladnutia. Môžu sa objaviť rôzne vyrážky a ekzémy. Keď je škodlivín v tele veľa, pečeň ich nezvláda spracovať, odchádzajú cez pokožku a spôsobujú jej podráždenie. Vyššiu mieru zaťaženia preukážu pečeňové testy.

ČO S TÝM: Upravte jedálničiek – žiaden alkohol, nič vyprážané a minimum aditív v potravinách. Pomôžu bylinky, hlavne tie horkasté, ako je napríklad ostropestrec mariánsky (ten je hlavnou súčasťou preparátov, ktoré vám predpíše lekár na pečeň).

8 Hypofunkcia štítnej žľazy

Štítna žľaza produkuje hormón tyroxín, ktorý je nevyhnutný pre priebeh energetického metabolizmu. Ak je ho málo, naše bunky neprodukujú dostatok energie. Okrem ochorenia štítnej žľazy môže byť problémom aj nedostatok jódu, ktorý je súčasťou štruktúry tyroxínu.

AKO TO ROZPOZNAŤ: Okrem únavy a zvýšenej spavosti sa znížená činnosť štítnej žľazy prejavuje napríklad zápchou, priberaním na váhe, zmenami na pokožke (hlavne jej nadmernou suchosťou), depresiami či poruchami srdcového rytmu.

ČO S TÝM: Pri miernejšej forme stačí výrazne navýšiť množstvo jódu v strave, jeho najlepším zdrojom sú morské ryby a morské riasy. Z byliniek pomáha napríklad brutnák. Medicína bohužiaľ v prípade porúch štítnej žľazy väčšinou nevie liečiť príčinu a zameriava sa skôr na potieranie príznakov, väčšinou v podobe užívania hormónov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 12:28