StoryEditor

Malá škola imaginácie a autohypnózy

09.04.2015, 15:18

Koľkokrát ste už snívali o tom, ako plní síl vbiehate do cieľovej rovinky, nasadzujete na ostrý šprint, predbiehate súperov a plní eufórie pretínate cieľovú čiaru? Také snenie pritom nemusí byť strata času. Ak dokážete svoje predstavy usporiadať, môžu vás posunúť na novú výkonnostnú úroveň. 

Ľudia často vnímajú športovcov ako nerozmýšľajúce hory svalov. Tridsať rokov výskumov v tejto oblasti však ukázalo, že spoločnou charakteristikou väčšiny vrcholových športovcov je naopak vysoká inteligencia, ktorá je navyše v porovnávaní s ľuďmi pracujúcimi „hlavou“ veľmi komplexná. Športovci oveľa častejšie do činnosti zapájajú pravú mozgovú hemisféru, ktorá je sídlom predstavivosti a kreativity. Aby človek dosiahol mimoriadne fyzické výkony, nevyhnutne potrebuje do aktivity zapojiť aj hlavu.

Keď svaly pracujú aj v ľahu

Keď bežíte, aktivujú sa v mozgu centrá, ktoré riadia prácu vašich svalov. Mozog však neleňoší ani v prípade, ak si svoj beh iba predstavíte. Zapájajú sa pritom tie isté centrá, len v menšej miere. A pri predstave pohybu je možné dokonca namerať elektrické impulzy v príslušných svaloch.

Vďaka tomu je imaginácia dôležitou súčasťou tréningu vrcholových športovcov. Pomáha im učiť sa nové pohyby, upevňovať tie staré, zlepšovať ovládanie vlastného tela. Zlepšuje sústredenie a schopnosť rýchleho rozhodovania, zvyšuje sebavedomie a dokonca aj urýchľuje návrat po zranení. Ak si totiž v čase, keď nemôžeme trénovať, pohyb aspoň predstavujeme, je výsledný úbytok svalovej hmoty vďaka elektrickej aktivite v svaloch výrazne menší, ako keď iba nečinne ležíme.

Nácvik imaginácie krok za krokom

Niekomu to môže ísť ľahko, ďalší však môže potrebovať niekoľko mesiacov nácviku, aby bola predstava dokonalá. Nasledujúci postup vám azda pomôže.

Krok č. 1: ukotvenie v realite

Opakovane si predstavujte sami seba na nejakom známom mieste (vo svojej izbe, v záhrade, a pod.) a snažte sa ho „vnímať“ všetkými zmyslami – predstavujte si rozmiestnenie nábytku, spev vtákov, vôňu kvetín, dotyky trávy, keď si na ňu ľahnete...

Krok č. 2: predstava jednoduchých pohybov

Skúste upažiť jednu ruku. Snažte sa uvedomiť si do detailov, ako presne pohyb prebieha, aké svaly a v akom poradí zapájate, aké pocity pritom máte... Po niekoľkých opakovaniach potom tento pohyb urobte iba vo svojej predstave. Môžete pritom vidieť sami seba „zvonku“ ako druhá osoba. Efektívnejšie však je, ak pri predstave dokážete zostať vnútri svojho tela, alebo keď kombinujete oba typy predstáv. Postupne si skúšajte ďalšie jednoduché pohyby, aby ste zdokonalili svoju schopnosť vnímania tela aj imaginácie. 

Krok č. 3: predstava chôdze a behu

Následne prejdite k zložitejším pohybovým reťazcom. Začnite chôdzou. Pomaly choďte dokola a vnímajte aj najmenšie detaily: Ako sa chodidlo odlepuje od podložky, ako prenášate nohu dopredu, ako ju ohýbate v kolene... Potom sa to všetko pokúste preniesť do imaginácie. Až keď to dokonale zvládnete, prejdite k predstave behu v jeho rôznych variantoch (rôzne tempá po rovine, výbehy, kopcov, zbehnutia), jednotlivých prvkov abecedy a pod.

Kedy vám imaginácia pomôže?

Zrýchli učenie nových pohybových zručností, čo oceníte, keď napríklad  chcete zapracovať na svojej technike. Výskumy opakovane dokázali, že keď si pred učením novej zručnosti najskôr daný pohyb predstavujete do detailov, prebieha jeho osvojenie oveľa rýchlejšie.

Častým vykonávaním imaginácie sa lepšie učíte vnímať svoje telo, a tým môžete napríklad aj znížiť riziko zranenia. A ak už ste zranení, môžete zmierniť úbytok svalovej hmoty, urýchliť návrat na trať (predstavujte si nielen beh, ale aj preskoky prekážok a pod.) a zefektívniť rehabilitáciu. Ak práve rehabilitačné cvičenia nerobíte, aspoň si ich predstavujte.

Imaginácia pred pretekmi vám pomôže lepšie sa  sústrediť, zmierniť predštartovú úzkosť, či optimálne zvládnuť taktiku. Pri cielených predstavách úspechov, či už dosiahnutých v minulosti, alebo iba vysnených, si môžete výrazne zvýšiť (nielen) bežecké sebavedomie.

Tajomstvo hypnózy

Za autohypnózou nehľadajte žiadnu mágiu ani šarlatánstvo. Ide v podstate iba o stav hlbokej relaxácie, ktorá vás upokojí, nabije energiou, ale môžete ju využiť aj na účinnejšie vykonávanie imaginácie. Nenachádzate sa v žiadnom tranze, nestrácate nad sebou kontrolu, ste iba v hlbokom stave uvoľnenia, v ktorom sa oslobodíte od rušivých vplyvov okolia, od  pochybností o sebe samých a oveľa lepšie zapojíte pravú mozgovú hemisféru, ktorá je sídlom predstavivosti a kreativity.

Prvou fázou je hlboké upokojenie. Uvoľnene sa položte alebo posaďte. Vyberte si bod, ktorý budete fixovať očami. Výborný je napríklad plameň sviečky, ale môžete použiť aj vzor na tapete. Sústreďte sa iba naň, všetko okolo, aj vaše myšlienky, prestane existovať. Keď sa vám obraz začne rozostrovať, začnite v duchu rátať od desať k nule a pritom zatvárajte oči. Povedzte si, že až zaznie „nula“, budete sa nachádzať v stave hlbokého uvoľnenia.

Svoju relaxáciu môžete prehĺbiť ďalšími spôsobmi. Postupne vedome uvoľňujte jednotlivé svalové skupiny v tele, zvlášť tie, v ktorých cítite napätie. Výborná je napríklad predstava, že idete po eskalátore smerom dole.
Následná fáza sa bude líšiť podľa toho, čo chcete dosiahnuť. Ak si túžite iba odpočinúť a načerpať sily, môžete si predstavovať, ako vystupujete z eskalátora v krásnom kúte prírody, prechádzate sa krajinou a vstupuje do vás prúd energie. Tento stav však môžete využiť aj na predstavovanie si športových zručností, ktoré sa chcete naučiť, na prehrávanie scenára pretekov a pod.
Posledná fáza musí byť prebúdzanie: ak ste predtým v predstavách schádzali po eskalátore, teraz po ňom vyjdite späť. Potom opäť rátajte od desať po nulu, otvárajte oči a povedzte si, že až zaznie „nula“, budete úplne bdelí, svieži a plní energie.

Využívanie predstáv a autohypnózy v tréningu je určite beh na dlhú trať a výsledky rozhodne neprídu za pár dní. Odmenou vám však bude nielen zlepšenie výkonnosti a nižšie riziko zranenia, ale aj zlepšená schopnosť koncentrácie a sebadisciplína, ktorú využijete napríklad aj v pracovnom živote. A pamätajte si – keď si nejaký cieľ dokážete predstaviť, môžete ho aj dosiahnuť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 17:52